generalski 05.10.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 WitamMam działkę będę budował na niej domek drewniany.Będzie to domek w sumie całoroczny bo miejscowy plan wymaga by był to dom jednorodzinny (zabudowa mieszkaniowa)Budynek szkieletowy ocieplony wełną 15 cm.Ale dla mnie będzie to dom "rekreacyjny" czyli wycieczki w lato wiosna jesień.Ogrzewanie co najwyżej okazjonalne grzejnikami olejowymi.Powierzchnia domku około 100 m2.Teraz chcę tam podłączyć prąd i trzeba podać przydział mocy i planowane zużycie roczne.Ktoś ma jakieś z tym doświadczenie co warto wpisać?Jaki wybrać przydział mocy?Jakie palowane roczne zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Policz każdy pokój 2kW, kuchnia też+2-4kW dodatkowo. W końcu jak przyjedziesz to włączysz wszystkie na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalski 05.10.2016 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 a planowane roczne zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A ile razy pojedziesz w roku. Podaj im cokolwiek np. 3000kWh,a najlepiej zapytaj ile będzie dobrze podać bo to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 05.10.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja bym podał około 10KW ze względu na te grzejniki.Dom cały rok zamieszkany z ogrzewaniem nieelektrycznym zużywa średnio około 200kWh/miesiąc. W Twoim przypadku podałbym zużycie roczne około 3500kW. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 No tak ale jak zacznie gotować na indukcji i ktoś włączy czajnik to może coś wyskoczyć. Ja osobiście wziąłbym więcej, w końcu za te kv płaci się tylko raz a potem już są. Ale każdy ma inne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 06.10.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Zgadza się Autorusie, jak włączymy całą indukcję to mamy około 6-7kW + czajnik 2kW + jeden "olejak" 2kW i rzeczywiście ma prawo wywalić korki, ale w praktyce tak źle nie jest. Zabezpieczenie w skrzynce elektrycznej ma zazwyczaj więcej amperów, a rzadko kiedy te wszystkie urządzenia pracują jednocześnie. Na moim terenie często z marszu przydzielali moc 7kW. Jednak masz rację, że nie zaszkodzi więcej. Koszt ok. 100PLN/kW PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.10.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 ja tam założyłem 20KW, wiem że poleciałem po bandzie, ale wcześniej 1 KW był za 160 zł, a od pewnego roku jest bodajże po 59 zł za KW generalnie, patrz, od jakiej mocy jest przydział wyższej mocy korka bo np strzelam weźmiesz 10KW masz 16A korek a jak weźmiesz 10,3 KW to masz 20A to taki mały szczegół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.10.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Dokładnie tak, u mnie jest 17kw ale mogę pobierać bodajże do 22kw. Bezpiecznik 35A w skrzynce energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts