Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki przydział mocy??

generalski

Recommended Posts

Witam

Mam działkę będę budował na niej domek drewniany.

Będzie to domek w sumie całoroczny bo miejscowy plan wymaga by był to dom jednorodzinny (zabudowa mieszkaniowa)

Budynek szkieletowy ocieplony wełną 15 cm.

Ale dla mnie będzie to dom "rekreacyjny" czyli wycieczki w lato wiosna jesień.

Ogrzewanie co najwyżej okazjonalne grzejnikami olejowymi.

Powierzchnia domku około 100 m2.

Teraz chcę tam podłączyć prąd i trzeba podać przydział mocy i planowane zużycie roczne.

Ktoś ma jakieś z tym doświadczenie co warto wpisać?

Jaki wybrać przydział mocy?

Jakie palowane roczne zużycie?

Zgadza się Autorusie, jak włączymy całą indukcję to mamy około 6-7kW + czajnik 2kW + jeden "olejak" 2kW i rzeczywiście ma prawo wywalić korki, ale w praktyce tak źle nie jest. Zabezpieczenie w skrzynce elektrycznej ma zazwyczaj więcej amperów, a rzadko kiedy te wszystkie urządzenia pracują jednocześnie. Na moim terenie często z marszu przydzielali moc 7kW.

Jednak masz rację, że nie zaszkodzi więcej. Koszt ok. 100PLN/kW

Pozdrawiam

Bartek

ja tam założyłem 20KW, wiem że poleciałem po bandzie, ale wcześniej 1 KW był za 160 zł, a od pewnego roku jest bodajże po 59 zł za KW

generalnie, patrz, od jakiej mocy jest przydział wyższej mocy korka bo np strzelam weźmiesz 10KW masz 16A korek a jak weźmiesz 10,3 KW to masz 20A

to taki mały szczegół ;-)