Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

etap 0 - instalacja inteligentna

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie projektowania domu jednorodzinnego 150 metrow (parter + poddasze). Rozważam możliwość wykorzystania w nim inteligentnych instalacji. Niestety ze względu na inne wydatki nie zdecyduję się na to w ciągu najbliższym 2-3 lat, ale chciałbym już teraz pomyśleć o rozprowadzeniu odpowiednich kabli, tak abym nie musiał korzystać z bezprzewodowych rozwiązań lub kuć ścian za parę lat.

Z jakimi kosztami trzeba się liczyć na takim początkowym etapie? Czy potrzebuje już teraz jakiś projekt, czy też "zwykły" elektryk zajmujący się montażem instalacji elektrycznych w domu będzie wiedział jakie kable i gdzie należy je zastosować?

Nie wiem jeszcze na jakiego typu instalacje się zdecyduje. Wiem, że KNX jest najbardziej rozpowszechnione, także podejrzewam że za te parę lat pójdę tą drogą.

Dzieki!

Szymon

Przygotować instalację elektryczną do późniejszej instalacji inteligentnej automatyki można na parę sposobów.

1. Najprostszy - zrobić instalację tak jak zwykłą instalację elektryczną + przeciągnąć kabel magistralny przez wszystkie puszki. Wówczas należy całą instalację zrobić na głębokich puszkach np. 8 cm a najlepiej kieszeniowych tam gdzie przewidujesz moduły. Wtedy zrobisz automatykę na modułach dopuszkowych.

2. Najlepszy - każdy obwód przeciągnąć niezależnym kablem do rozdzielni i polecieć z nim przez puszkę elektryczną. Plus oczywiście kabel magistralny przez puszki i najlepiej sygnałowy z każdej puszki do rozdzielni. Wtedy zrobisz automatykę na modułach wielokanałowych w rozdzielni, a tymczasowo rozetniesz kabel w puszce i podłączysz włącznik a kabel zasilisz w rozdzielni.

Pierwszy sposób najtańszy w realizacji elektryki ale droższy w późniejszej realizacji automatyki. Drugi sposób na odwrót, teraz wyjdzie Cię trochę drożej, potem wyjdzie cię taniej i da Ci więcej możliwości. Pierwsza rada - osobiście namawiam do drugiego. Powyższe przykłady głównie dotyczą realizacji oświetlenia oraz automatyki okiennej. Co do ogrzewania to przeciąg sobie kable wielożyłowe z rozdzielni do rozdzielaczy. To w wersji z ogrzewaniem podłogowym lub na grzejnikach. Jeśli będziesz miał inne ogrzewanie to napisz jakie. Oprócz tego przeciąg sobie kabel magistralny wszędzie tam gdzie w przyszłości będziesz chciał coś zintegrować. Np kotłownia, system alarmowy (obowiązkowo), rekuperator, system HiFi itp. Reszta instalacji tak jak w zwykłej (alarm, LAN, WiFi, CCTV itp)

To by było na tyle jeśli chodzi o podstawową instalację. Skoro teraz nie chcesz realizować od razu inteligentnej automatyki to nie sądzę żebyś się potem porwał na instalację "premium".

Druga rada - osobiście namawiam do realizacji automatyki od razu. Podstawowa automatyka nie wyjdzie Cię drogo, a później rozbudujesz ją o "bajery".

Edytowane przez iF-Jimi

Dzięki wielkie za pomoc. Widzę że jeszcze muszę sporo poczytać na ten temat...

Dom będzie ogrzewany powietrzną pompą ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, wszędzie podłogówka.

Czy jesteś w stanie ocenić ile mniej więcej dodatkowo wydam podczas budowy domu na rozprowadzenie instalacji pod ID wybierając opcję nr 2? Chodzi mi o same kable i wszystkie dodatkowe elementy, które najlepiej jest wykonać przed tynkowaniem ścian.

I dodatkowe pytanie - co polecasz poczytać, aby wprowadzić się w temat instalacji inteligentych od podstaw?

Czy jesteś w stanie ocenić ile mniej więcej dodatkowo wydam podczas budowy domu na rozprowadzenie instalacji pod ID wybierając opcję nr 2? Chodzi mi o same kable i wszystkie dodatkowe elementy, które najlepiej jest wykonać przed tynkowaniem ścian.

Nie jestem jak nie znam twojej instalacji. Właśnie skończyliśmy okablowanie inwestycji w której klient za same kable zapłacił 45 tyś. netto, ale raczej nie o takiej inwestycji rozmawiamy :) W normalnym domu myślę że jest to przedział 10 do 30% więcej.

I dodatkowe pytanie - co polecasz poczytać, aby wprowadzić się w temat instalacji inteligentych od podstaw?

Ciężko będzie znaleźć publikację jak przygotować instalację żeby na razie była normalna a po przerobieniu inteligentna jeśli chodzi o systemy magistralne, ale wydaje mi się że wystarczająco jasno wytłumaczyłem ci to w powyższym poście. Tutaj masz publikację jak przygotować pod KNX. Jak tak przygotujesz to zainstalujesz większość systemów magistralnych nie tylko KNX. Kwestia zastosowanej magistrali. Mogę Ci wysłać moją publikację jak przygotować pod system Ampio, ale to wszystko podobnie wygląda. I tak chcesz to zrobić trochę inaczej żeby na razie z automatyki nie korzystać.

Edytowane przez iF-Jimi

• 2 weeks później...

Witam. Podepnę się pod temat.

Jestem na etapie zakupu planu domu, biuro projektowe (Archon) oferuje dodatkowo projekt instalacji ID Link Czy po położeniu takiej instalacji przez elektryka będzie problem z uruchomieniem na niej systemu Ampio lub Grenton bo nad tymi systemami się zastanawiam? A może lepiej żeby projekt instalacji elektrycznej w domu wykonała osoba zajmująca się danym systemem?

Witam. Podepnę się pod temat.

Jestem na etapie zakupu planu domu, biuro projektowe (Archon) oferuje dodatkowo projekt instalacji ID Link Czy po położeniu takiej instalacji przez elektryka będzie problem z uruchomieniem na niej systemu Ampio lub Grenton bo nad tymi systemami się zastanawiam?

Ampio uruchomisz bez problemu. Obojętnie czy będzie to magistrala KNX czy UTP, ważne że będzie minimum czteroprzewodowa. Cała reszta się zgadza.

A może lepiej żeby projekt instalacji elektrycznej w domu wykonała osoba zajmująca się danym systemem?

Zawsze tak jest lepiej, ale nie wyklucza to faktu żeby robił to elektryk który nie ma doświadczenia z automatyką. Ważne w tym przypadku żeby nadzorował to integrator który później będzie integrował system. Uprzedzam że nadzór jest bardzo istotny. Ostatnio zostawiliśmy zewnętrznego elektryka zbyt długo bez kontroli i schrzanił instalację. Mimo że poświęciłem parę godzin przed rozpoczęciem instalacji na tłumaczenie i spisywanie wszystkiego.

EDIT: Nie doczytałem. Projektu oczywiście nie może robić elektryk który się na tym nie zna. Owszem, najlepiej żeby projekt robiła firma która będzie wykonywać instalację. Automatyka to spory temat. Jest mnóstwo rzeczy które najlepiej ustalić bezpośrednio z klientem.

Edytowane przez iF-Jimi

biuro projektowe (Archon) oferuje dodatkowo projekt instalacji ID Link

Jak chcesz marnować 300 PLN na nic niewarty projekt, to lepiej wyślij kasę na biedne lub chore dzieci.

Instalacja w moim domu możliwe, że daje oszczędności 10%, a to oznacza, że twoja nawet nie zbliży się do tej wielkości.

A tu goście za 300PLN twierdzą, że da ci od 30-50%.

Dadzą ci nic nie wartego gotowca z wpisanymi twoimi danymi.

Czy po położeniu takiej instalacji przez elektryka będzie problem z uruchomieniem na niej systemu Ampio lub Grenton bo nad tymi systemami się zastanawiam?

Tak, bo to projekt jest pod KNX. Jak znam życie robisz instalację pod tynk, więc jak nie będzie jakiegoś kabelka to pozamiatane. Nie istnieje instalacja uniwersalna, ni taka która umożliwia bezproblemową i i bez kosztową zmianę systemu na inny.

Dodatkowo jak elektryk nie ma pojęcia o KNX to popierd*li mając ten pseudo projekt. Popierd*liłby nawet gdyby miał mój.

A może lepiej żeby projekt instalacji elektrycznej w domu wykonała osoba zajmująca się danym systemem?

To najlepsze i najsensowniejsze rozwiązanie.