Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taryfa budowlana zmiana na zwykłą

biku11

Recommended Posts

Witam,

Obecnie mam złożoną erbetkę budowlaną która jest postawiona przy głównej skrzynce którą postawił ZE. Chciałbym przenieść tą erbetkę (tzn taką małą skrzynkę z kontaktami i siłą) do budynku. Budynek w stanie SSZ. Taryfa budowlana C. Miesięczny koszt abonamentu 101zł. Zadzwoniłem do dwóch elektryków którzy mogliby mi przenieść tą erbektę i poprosiłem o wycenę. Jeden z elektryków doradził że może mi zmienić taryfę c na taryfę g za 500zł (mimo że budynek nie został odebrany co przekazałem elektrykowi). Drugi elektryk za to powiedział że nie ma takiej możliwośc by na tym etapie budowy przejść na taryfę g. Dodam tylko że ten pierwszy pracuje w ZE. Co o tym sądzicie? czytałem opinie na forum i zdania są podzielone w temacie zmiany taryfy przed oddaniem budynku do uzytkowania. Jakie kary mogłyby mi grozić jesli okaże się ze zmiana taryfy nie powinna się odbyć na tym etapie? ZE może nałożyc kary?

Wszystko zalezy od regionu juz byl ten temat poruszany. Poszukaj na forum

U mnie wystarczy miec ssz i podstawowa instalacje w budynku (2 gniazdka) nie potrzeba do tego zadnego papierka od elektryka.

W niektorych miejscach trzeba miec odebrany budynek a w innych podlaczaja G do blaszaka.

Napisz z jakiego regionu jestes wtedy moze ktos cos madrego podpowie.

Jeśli gość pracuje w ZE i tak powiedział to działaj i się nie zastanawiaj. Nic przecież nie ryzykujesz, najwyżej Ci odmowia, ale ich pracownik skoro mówi że się da, to pewnie się da. Przecież on wie jak się praktykuje w jego rejonie. Ja chciałem mieć taryfę G w blaszaku, pojechałem do ZE i facet mi podpowiedział jak to zrobić.

Da się tak zrobić, miałem podobną sytuację. Elektryk ten z ZE w Twoim imieniu złoży w rejonie wniosek o wydanie certyfikatu stwierdzającego, że jest możliwość podpięcia normalnej taryfy. Odbierasz certyfikat w rejonie i z tym idziesz do biura obsługi klienta podpisać nową umowę. Od razu jest wystawiane zlecenie na odczyt licznika więc lepiej się przygotować wcześniej i przenieść tę erbetkę do domu żeby to przynajmniej sprawiało wrażenie gotowej instalacji w domu :)

Oswiadczenie elektryka jest niezbędne wraz z kopią jego uprawnień zawsze.

Zmieniając taryfę C12 na G11 wypełniłem stosowny wniosek z oświadczeniem, że prąd wykorzystywany będzie na cele mieszkaniowe. Nic mi elektryk nie podpisywał. Wniosek dostępny na stronie, koniec w tym temacie.

zadzwonić do ZE lub do PGE żeby dopytać o zmianę taryfy? trochę się obawiam żeby nie wyszły jakieś problemy z tego. Czy ZE mi jakiejś kary nie wystawi. WIększość elektryków z którymi rozmawiałem (było ich 3) powiedziało że nie ma możliwości zmiany taryfy przed oddaniem budynku

Ja zmienilem na taryfe G a miałem jeszcze SSO. Pierwsza pani do ktorej poszedłem odesłała mnie z kwitkiem bo musze mieć SSZ (Sląsk - Tauron). Spróbowałem następnego dnia u innej pani z okienka i ta już nie pytała o stan budynku, zerkneła tylko czy mam papier od elektryka o gotowości instalacji.

zadzwonić do ZE lub do PGE żeby dopytać o zmianę taryfy? trochę się obawiam żeby nie wyszły jakieś problemy z tego. Czy ZE mi jakiejś kary nie wystawi. WIększość elektryków z którymi rozmawiałem (było ich 3) powiedziało że nie ma możliwości zmiany taryfy przed oddaniem budynku
Ale chwileczkę, czy Ty sam albo opłaceni elektrycy tą taryfę zmieniasz czy ZE? Jeżeli ZE na podstawie przedłożonych dokumentów tej zmiany dokona to bierze za to odpowiedzialność. Jeżeli Ty albo elektryk nie dokona w dokumentach poświadczenia nieprawdy to podstaw do kary lub innej odpowiedzialności nie widzę. Najwyżej ZE ponownie włączy taryfę budowlaną i tyle.

Kto pyta nie błądzi - jak to mówią. Zadzwonić zawsze można.

• 1 month później...

Witam,

Podepnę się do tematu. Mam dom na etapie wykończenia (prawie gotowy do zamieszkania). Od 1,5 mam prąd budowlany. Chciałbym go zmienić na normalny (Taryfa G11 lub G12). Dowiedziałem się na infolinii ENEA, że dom powinien posiadać odbiór i być gotowym do zamieszkania natomiast im starczy tylko moje oświadczenie o takim stanie. Poinformowano mnie również, że w każdym momencie jest możliwość kontroli pracowników ENEA by sprawdzić czy moje oswiadczenie pokrywa się z rzeczywistością, czyli jest gotowy do zamieszkania.

Pytanie czy kombinować i zmienić taryfę mimo braku formalnego odbioru ?

Czy takie kontrole są możliwe i mają miejsce, czy to tylko próba "postraszenia" ?

Z góry dziękuję za odp.

Czy posiada odbiór można sprawdzić żądając dokumentu...

Ale kto niby i na jakiej podstawie ma ustalić czy jest gotowy do zamieszkania??? Pracownik Enea ...

A oświadczenie ma zawierać tylko deklarację że dom nadaje się do zamieszkania czy trzeba podpisać się pod tym że ma odbiór chyba nie bo wtedy żądaliby dokumentów z odbioru.

Coś podobnego powiedziano mi dziś w enerdze zabrałem ten wniosek nawet i moje oświadczenie brzmi.

Od dnia xx energia elektryczna jest wykorzystywana tylko i wyłącznie na potrzeby gospodarstwa domowego.

I teraz pytanie czy wiertarka przy budowie to nie jest na potrzeby gospodarstwa a przy remoncie już jest na potrzeby ? :D

I pod karą finansową i prawną za nieprawdziwe oświadczenie napisali :D

Normalnie jaja a jakim prawem niby pracownik elektrowni ma chodzić i sprawdzać czy da się tu mieszkać ? :D Kto go wpuści bez nakazu do mojego domu ?

Smutne to, ale ludzie w kartonach mieszkają mówię kobiecie, że nie mam domu odebranego i nie mieszkam tam a ona swoje czy da się tam mieszkać.

Bo jak jest budowa to jedynie taryfa budowlana a mnie na sam ten termin nosi bo nie istnieje nic takiego wciskają ludziom taryfę dla firm inaczej to nazywając.

• 2 weeks później...