portal86 06.10.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam Kupiliśmy bramę dwuskrzydłową uchylną (waga całości ok 100 kilo, szerokość 4 metry). Jednakże okazało się że wjazd na posesję przy takim rozwiązaniu będzie mocno utrudniony dlatego padł pomysł połączenia obydwu skrzydeł w jedno i zrobienie z tego jednoskrzydłowej bramy uchylnej. Pytania z tym związane... czy zwykły słupek klinkierowy, w środku zbrojony 2 prętami udźwignie takie obciążenie? Co radzicie w tej kwestii i co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Nie żartuj. Wyobraź sobie jakie obciążenie będzie działać na ten słupek. Brama nie dość że będzie dwa razy cieższa to jeszcze dwa razy dłuższa więc łatwo sobie wyobrazić jak wielkie siły zadziałają na ten słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portal86 06.10.2016 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Pytam ponieważ w tym momencie wstawiona jest brama uchylna z lat 70-tych zeszłego wieku gdzie jedno przęsło ma półtora metra, drugie połączone jest z furtką i ma coś koło 2,5 metra. Brama jest stara i waży więcej niż ta którą kupiłem (dokładna waga nowej to 75 kilo/2 przęsła). Stara brama trzyma się na metalowym słupku i dopiero teraz czyli po prawie 50 latach słupek zaczyna pękać u dołu z powodu korozji. Poza tym jak się mają dane podawane przez producentów automatyk do bram gdzie przykładowo SOMFY ma udźwig 180 kilo na skrzydło? Nawet niech będzie te 150 kilo na skrzydło to jakoś musi się to słupa trzymać. Więc pytam jak to zrobić tanio a solidnie? Słupek mogę sobie postawić jakiej tylko szerokości chcę. Prętów mogę wsadzić nawet i kilka, słupek metalowy też mogę wstawić i obłożyć to dookoła klinkierem, pustakiem, gazobetonem etc. Tylko żebym nie zbudował zaraz fortecy która dźwignie pół tony bo to się moja z celem. Edytowane 6 Października 2016 przez portal86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts