silnor3ki 06.10.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam, Prosiłbym o odpowiedź na pytanie jak poniżej: Problem dotyczy dokładnie nadproży. Murarze spartolili mi wymiar 2 okien, dokładnie ich szerokości. Musiałem poszerzyć okna o około 16cm. Było 154cm jest 170cm. Okna są obok siebie w odległości 52cm i mogłem ciąć ścianę tylko z jednej strony okna. W związku z tym, z jednej strony okna mam nadproże zachodzące na ścianę 25cm (po 25 cm na każde z okien) a z drugiej (tej z której ciąłem) nadproże opiera się jedynie 8cm na murze. Moje pytanie czy może tak zostać czy raczej trzeba przerobić nadproże na całej długości ? Z istotnych informacji pewnie to podam jeszcze, że ściana to 25cm szerokości poroterm, nadproże jest z elementu gotowego (ceramika z prętami zbrojeniowymi zalana betonem - takie gotowe były zakupowane przy budowie domu). Ściana jest ścianą szczytową i nie opierają się na niej płatwy po bokach. Jedynie jedna płatew na szczycie dachu i nie znajduje sie ona bezpośrednio nad oknami (dach prosty dwuspadowy). Nad nadprożem znajduje sie 5 warstw pustaków które schodzą sie ku górze do szczytu dachu. Dom stał wybudowany już około 3 lata temu. Cięcie ścian wykonane w tym tygodniu. wygląda to mniej więcej tak jak na załączonym szkicu. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnor3ki 12.10.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 dzięki za wszystkie odpowiedzi, poprostu nie wiem od czego mam zacząć czytać, kapitalne forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Stropy też nie opierają się na ścianie szczytowej?Nad nadprożami są wieńce i poziom stropów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 13.10.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 dzięki za wszystkie odpowiedzi, po prostu nie wiem od czego mam zacząć czytać, kapitalne forum. A tak w ogóle, to o ci chodzi? Najpierw bezmyślnie zrobiłeś wg własnego widzimisię, a pytanie zadajesz post factum. Trzeba było wziąć za głowę najpierw KB, za coś chyba mu płacisz... Jak ktoś teraz ci napisze, że tak nie może być, bo z tego co się orientuję min. podparcia nadproży to 15cm (mogę się mylić, bo nigdzie tego nie sprawdzałem, tylko tak coś mi się kojarzy), to będziesz dostawkę robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnor3ki 13.10.2016 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Stropy też nie opierają się na ścianie szczytowej? Nad nadprożami są wieńce i poziom stropów ? Widzę, że nawet chyba kolega nie pokwapił się zaglądnąć do załącznika gdzie jest czarno na białym (a nawet w kolorze) o co mi chodziło. O jakie stropy pytałeś ? gdzie tam na moim rysunku jest strop i gdzie jest mowa o nim w moim poście/pytaniu ? (strop na ścianie szczytowej ?!) Owszem, kierownik budowy widział już wszystko, powiedział co należy zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts