Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyk. kanalizacj?.

Jacek_Ewa

Recommended Posts

Jak wykonać kanalizację mając dwa piony.

Niechcę ich łączyć wśrodku ze względu na możliwość ewentualnego zapchania.

Myślę, że nawet jak połączysz w środku domu 2 rury kanalizacyjne (np piony fi 110 a poziomy fi 160) to powinno być OK - trzeba tylko pamiętać aby nie łączyć pod kątem prostym tylko np 2x 45 st.

Kolejne pytanie.

Z czego macie wyk. przyłącz wody i kanalizacji ?

Ile u was kosztowało wyk. (z materiałami) przyłączy ?

Wodę zapłaciłem za wykop 300 i za podłączenie dla Wodociągów 1500 za 15 metrów.

Kanalizacja 22 metry głębokość ok.2 m: 2 studzienki - rewizyjna i przed wejściem do domu - 1200 robota, 650 materiały, 12 znaczki skarbowe :)

Tutaj jeszcze nie wiem ile zapłacę w wodociągach za odbiór bo jadę tam dopiero w piątek.

Wodę zapłaciłem za wykop 300 i za podłączenie dla Wodociągów 1500 za 15 metrów. Kanalizacja 22 metry głębokość ok.2 m: 2 studzienki - rewizyjna i przed wejściem do domu - 1200 robota, 650 materiały, 12 znaczki skarbowe  Tutaj jeszcze nie wiem ile zapłacę w wodociągach za odbiór bo jadę tam dopiero w piątek. 

Po ile są studzienki i z czego?

U mnie jedna z firm zaproponowała za studzienkę "plastikową" 500 zł.

No jasne, można :)

Ta rura karbowana za 108 kupiona z akcesoriami jakimiś kosztuje koło 400 zł i stanowi zestaw pod nazwą studzienka. Ja na dole mam wybetonowane i wszadzone kawałki rury 160. Co do góry to dekiel oryginalny kosztuje 80 zł, a ja chce sobie zrobić sam. Takie cóś betonowe co nie będzie się odróżniać od kostki brukowej.

Jak wielki można dać spadek na poziomie ? (czy może byc np. 30 stopni)

Nie powinien być taki moim zdaniem. Zaznaczam że nie jestem fachowcem. :) Tłumaczono mi to, że mokre Ci spłynie, a nie-mokre będzie zapychać.

Spadek miałem w projekcie wod-kan 4% i już mówili w wodociągach że to duży spadek. Pani projektant nie uwzględniła jednak piwnicy - w efekcie mam wkopane niżej i spadek ok. 1,5%