Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tulipany i krokusy

Recommended Posts

Najlepiej posadzić cebulki w plastikowych koszyczkach, które można kupić w sklepie ogrodniczym. Dobrze gdyby koszyczki były wysokie, bo w płytkich potrafią się dobrać od góry. Koszyczki nie są drogie, mają różne kształty. Niektórzy sadzą w pojemnikach dla roślin wodnych ale one są stanowczo za drogie.

jestem kompletnym ignorantem ogrodowym 8) :D

- jedna cebulka = jeden koszyczek?

- jak głęboko sie to wsadza do ziemii?

- mają rosnąć w trawniku, czy to realne? mozna kosić?

- czy koniecznie trzeba cebulki tulipanów wyciagać po przekwitnięciu?

:) 1 i 2: Krokusy można posadzić gęsto i dość płytko (mają małe cebulki). Tulipany trzeba sadzić na głębokość dłoni (ok. 15 cm) zasada jest taka - im większa cebula tym głebiej i rzadziej. Do koszyka o średnicy talerza od drugiego dania spokojnie wejdzie 5 cebulek tulipanów, do mniejszego - 3.

:) 3: rośliny cebulowe w trawniku... wg mnie jak to ma być piękna murawa to chyba nic z tego, jednak koszenie należałoby wstrzymać w całym okresie rozwoju roślinek, tym bardziej, że zależy nam na tym aby co roku pięknie kwitły, no może krokusy by się nadały - choć nie przetestowałam... próbowałam tulipany, ale efekt był mizerny.

:) 4: to zależy. W ciężkiej, mokrej ziemi cebule mogą gnić, w zimie przemarznąć, zawsze istnieje ryzyko, że dobiorą się do nich robale. Moim zdaniem lepiej wykopywać. Jeśli jednak zostają, to nie dłużej niż 2-3 lata bowiem robi im się za gęsto - co roku powinno przybyć trochę cebul potomnych.

Do trawy polecam stokrotki - są urocze i niekłopotliwe. Same się wysieją, koszenie im nie szkodzi.

Krokusy wygladają super. Kiedy kwitną trawa jeszcze na tyle "śpi", że nie trzeba jej kosić. Polecam. Zwłaszcza w dużych skupiskach.

Kiedyś widziałam trawnik w którym rosły i mchy i stokrotki i różne inne różności. Ale ta trawa była jakas inna. Taka drobna, jakby leśna. Wyglądała bardzo ciekawie.

Ponoć można zaprawić jakąś substancją , co by były mniej apetyczne.

Jednak moje lelije skonsumowało nawet i w koszyczku.

Ale ostra zima była.

Odpuściłam zemstę.

A za przeproszeniem czy nie lepiej jednak suszyć i na wiosnę sadzić ?

Maja zziarło Ci jako nowalijki ?

• 2 weeks później...
otóż to - ja wtym roku po raz pierwszy bedę ogrodnikować. Kupiłam duuuuużo cebul. Dostałam rozpiskę kiedy sadzić , jak itepe. A na końcu napisane, żeby w czerwcu wykopać a potem we wrześniu posadzić z powrotem. No to ja sie pytam po co wykopywać jak za dwa miesiące znowu do piachu? :-?

Niektóre cebulowe powinno się wykopywać co roku, bo potrzebują w okresie spoczynku - od końca czerwca do września suszy. U nas lato jest często mokre, więc nie robi to dobrze cebulom. Faktem jest że cebule tulipanów niewykopywane drobnieją, a więc również kwiaty i całe rośliny są mniejsze. Wokół cebuli tulipana tworzy się dużo cebulek przybyszowych i warto je oddzielać, bo inaczej ma się wokół kwiatów dużo tulipanowych liści bez kwiatów. Zauważyłam że tulipany w cięższej ziemi mogą rosnąć przez dwa lata bez większej szkody, natomiast w suchej, piaszczystej trzeba je co roku wykopywać. Może to kwestia tego, że w cięższej ziemi mają więcej wilogoci i składników pokarmowych wiosną, kiedy rosną, a więc kiedy im potrzeba.

Podobnie jak tulipany zachowują się hiacynty.

Nie trzeba wykopywać co roku: narcyzów, krokusów, przebiśniegów, cebulic, itp. "drobnicy", bo one akurat ładnie się rozrastają.

Melduje, że w sklepach pojawiły się już rózne cebulki wczesnowiosenne- na opakowaniu jest opis jak i kiedy sadzić. Niedługo wezmę się do roboty- spróbuję na trawniku- dopiero co założony wiec nie taki gęsty i na wiosne mam nadzieję, żę pieknie cebulki zakwitną :lol: