Majka 06.08.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 chcialabym posadzić. Macie jakieś metody, aby cebulki nie zostały skonsumowane przez nornice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 06.08.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Najlepiej posadzić cebulki w plastikowych koszyczkach, które można kupić w sklepie ogrodniczym. Dobrze gdyby koszyczki były wysokie, bo w płytkich potrafią się dobrać od góry. Koszyczki nie są drogie, mają różne kształty. Niektórzy sadzą w pojemnikach dla roślin wodnych ale one są stanowczo za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.08.2004 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 jestem kompletnym ignorantem ogrodowym - jedna cebulka = jeden koszyczek? - jak głęboko sie to wsadza do ziemii? - mają rosnąć w trawniku, czy to realne? mozna kosić? - czy koniecznie trzeba cebulki tulipanów wyciagać po przekwitnięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 06.08.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 1 i 2: Krokusy można posadzić gęsto i dość płytko (mają małe cebulki). Tulipany trzeba sadzić na głębokość dłoni (ok. 15 cm) zasada jest taka - im większa cebula tym głebiej i rzadziej. Do koszyka o średnicy talerza od drugiego dania spokojnie wejdzie 5 cebulek tulipanów, do mniejszego - 3. 3: rośliny cebulowe w trawniku... wg mnie jak to ma być piękna murawa to chyba nic z tego, jednak koszenie należałoby wstrzymać w całym okresie rozwoju roślinek, tym bardziej, że zależy nam na tym aby co roku pięknie kwitły, no może krokusy by się nadały - choć nie przetestowałam... próbowałam tulipany, ale efekt był mizerny. 4: to zależy. W ciężkiej, mokrej ziemi cebule mogą gnić, w zimie przemarznąć, zawsze istnieje ryzyko, że dobiorą się do nich robale. Moim zdaniem lepiej wykopywać. Jeśli jednak zostają, to nie dłużej niż 2-3 lata bowiem robi im się za gęsto - co roku powinno przybyć trochę cebul potomnych. Do trawy polecam stokrotki - są urocze i niekłopotliwe. Same się wysieją, koszenie im nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.08.2004 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Stokrotki mówisz O.K. bedą też stokrotki. Krokusy posadzę w trawniko-łące. Tulipany z brzegu, aby je oszczędzać przy koszeniu Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 09.08.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 A ja słyszałam, że w trawie mogą sobie rosnąć krokusy botaniczne... Ale o doświadczeniach będę mogła napisać nie wcześniej niż za rok Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 10.08.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Krokusy wygladają super. Kiedy kwitną trawa jeszcze na tyle "śpi", że nie trzeba jej kosić. Polecam. Zwłaszcza w dużych skupiskach.Kiedyś widziałam trawnik w którym rosły i mchy i stokrotki i różne inne różności. Ale ta trawa była jakas inna. Taka drobna, jakby leśna. Wyglądała bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 10.08.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Majka - krokusy ładnie rosły na trawniku Zielonej tej wiosny. W komentarzach do jej dziennika pisała jak je sadziła...efekt był piękny (zdjęcie w dzienniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 15.08.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 a czemu Majko na działce chodujesz nornice???podobają Ci się???ja tam bym wytępił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 16.08.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Majko działaj starą sprawdzoną metodą!!koś regularnie a nornice znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 16.08.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Ponoć można zaprawić jakąś substancją , co by były mniej apetyczne.Jednak moje lelije skonsumowało nawet i w koszyczku. Ale ostra zima była. Odpuściłam zemstę.A za przeproszeniem czy nie lepiej jednak suszyć i na wiosnę sadzić ?Maja zziarło Ci jako nowalijki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.08.2004 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Może i lepiej wykopywać jesienią i sadzic wiosną, lecz.........ja okropny leń jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 31.08.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Przypomne ten temat, bo własnie zbliza sie najlepsza pora na sadzenie cebulek jeśli chcemy miec kolorowy trawnik na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 31.08.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 otóż to - ja wtym roku po raz pierwszy bedę ogrodnikować. Kupiłam duuuuużo cebul. Dostałam rozpiskę kiedy sadzić , jak itepe. A na końcu napisane, żeby w czerwcu wykopać a potem we wrześniu posadzić z powrotem. No to ja sie pytam po co wykopywać jak za dwa miesiące znowu do piachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 31.08.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Krokusy przetrwają w trawniku, ale najdłużej 2-3 lata. Jak trawnik się zagęści, to nie ma szans. My mieliśmy 2 lata, owszem, pięknie to wyglądało, ale potem były coraz marniejsze aż w końcu całkiem przestały kwitnąć i znikły. Nie sadźcie krokusów w trawniku, szkoda cebulek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro1 31.08.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Niektóre cebulowe powinno się wykopywać co roku, bo potrzebują w okresie spoczynku - od końca czerwca do września suszy. U nas lato jest często mokre, więc nie robi to dobrze cebulom. Faktem jest że cebule tulipanów niewykopywane drobnieją, a więc również kwiaty i całe rośliny są mniejsze. Wokół cebuli tulipana tworzy się dużo cebulek przybyszowych i warto je oddzielać, bo inaczej ma się wokół kwiatów dużo tulipanowych liści bez kwiatów. Zauważyłam że tulipany w cięższej ziemi mogą rosnąć przez dwa lata bez większej szkody, natomiast w suchej, piaszczystej trzeba je co roku wykopywać. Może to kwestia tego, że w cięższej ziemi mają więcej wilogoci i składników pokarmowych wiosną, kiedy rosną, a więc kiedy im potrzeba.Podobnie jak tulipany zachowują się hiacynty. Nie trzeba wykopywać co roku: narcyzów, krokusów, przebiśniegów, cebulic, itp. "drobnicy", bo one akurat ładnie się rozrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Melduje, że w sklepach pojawiły się już rózne cebulki wczesnowiosenne- na opakowaniu jest opis jak i kiedy sadzić. Niedługo wezmę się do roboty- spróbuję na trawniku- dopiero co założony wiec nie taki gęsty i na wiosne mam nadzieję, żę pieknie cebulki zakwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.09.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Ja już posadziłam /w niedzielę / cebulki krokusów. Zaryzykowałam i posadziłam kilka na łące, ciekawe co z tego wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts