Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja na więźbę dachową

Slumi

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie rozwiązania koncepcji na konstrukcję więźby dachowej.

Otóż mam budynek magazynu który wymaga remontu dachu w związku z czym zastanawiam się nad pewną koncepcją wykonania go.

A więc tak w załączniku pokazuje jak wygląda owy budynek.

Czerwone to istniejące mury 3m oraz planowany wieniec, zielone planowane krokwie, niebieskie planowane płatwie.

Dach obłożony by był z płyt warstwowych 100mm (zgodnie z kierunkiem spadku dachu = 8 stopni)

Koncepcja rozmieszczenia płatwi i krokwi zaczerpnąłem już z zaprojektowanego i wykonanego dachu z płyt warstwowych, także obliczenia odnośnie obciążeń są identyczne (nachylenie dachu identyczne). Tyle, że na przesłanym zdjęciu jest mała rozpiętość w związku z czym nie potrzebne są dodatkowo krokwie (płatew wspiera się na dwóch żelbetach).

Moje pytanie brzmi tak :

W miejscu murów będę wylewał wieniec w celu pospinania konstrukcji, następnie musiałbym wykonać murłatę, którą uważam za zbędną, ponieważ mogę krokwie zagłębić w wykonywanym wieńcu np. zostawiać pustkę w kształcie "U" w wienću następnie tam włożyć krokwie, do krokwi poprzecznie płatwie, a do płatwi już docelowo płyty warstwowe.

Oraz drugie pytanie jakie zastosowalibyście krokwie ?

Czy to dobry pomysł ? Albo czy ktoś ma inne lepsze rozwiązanie ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Dach koncepcja.jpg

Więźba dachowa 2.jpg