Slumi 06.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie rozwiązania koncepcji na konstrukcję więźby dachowej. Otóż mam budynek magazynu który wymaga remontu dachu w związku z czym zastanawiam się nad pewną koncepcją wykonania go. A więc tak w załączniku pokazuje jak wygląda owy budynek. Czerwone to istniejące mury 3m oraz planowany wieniec, zielone planowane krokwie, niebieskie planowane płatwie. Dach obłożony by był z płyt warstwowych 100mm (zgodnie z kierunkiem spadku dachu = 8 stopni) Koncepcja rozmieszczenia płatwi i krokwi zaczerpnąłem już z zaprojektowanego i wykonanego dachu z płyt warstwowych, także obliczenia odnośnie obciążeń są identyczne (nachylenie dachu identyczne). Tyle, że na przesłanym zdjęciu jest mała rozpiętość w związku z czym nie potrzebne są dodatkowo krokwie (płatew wspiera się na dwóch żelbetach). Moje pytanie brzmi tak : W miejscu murów będę wylewał wieniec w celu pospinania konstrukcji, następnie musiałbym wykonać murłatę, którą uważam za zbędną, ponieważ mogę krokwie zagłębić w wykonywanym wieńcu np. zostawiać pustkę w kształcie "U" w wienću następnie tam włożyć krokwie, do krokwi poprzecznie płatwie, a do płatwi już docelowo płyty warstwowe. Oraz drugie pytanie jakie zastosowalibyście krokwie ? Czy to dobry pomysł ? Albo czy ktoś ma inne lepsze rozwiązanie ? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 07.10.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Całkiem dobre. Krokwie muszą być duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts