Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drew. - Bambus

Tom731

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem co do wyboru podłogi do salonu i sypialni,

przeglądając przeróżne rodzaje trafiłem na deskę która mi się spodobała, jest to Bambus. Wiem że drewno jest dosyć 'egzotyczne', ale takiego właśnie szukam.

Moje pytanie brzmi, czym różni się bambus karbonizowany od naturalnego, a także "prasowany" od "horyzontalnego" (czy w tym drugim przypadku chodzi o układ paneli?)

Przykład: https://www.leroymerlin.pl/szukaj-produkty,fw189.html?q=bambus+&visibleTopSearchCategories=false

Podejrzewam że karbonizowany, znaczy lepszy, ale czy ma to związek z powłoką kładzioną na deski? Czy zarowno ten jak i ten ma tę powłokę gotową, tak by kładąc ograniczyć się do klejenia, z pominięciem prac na samym drewnie?

Również - czy bambus jest korzystny w konserwacji porównując do desek z regionalnych drewien? Czy potrzebuje regularnej renowacji, czy też jest na tyle wytrzymały by przejść test normalnego (para bez dzieci) użytkowania przez co najmniej parę lat?

Czy może ktoś z was miał do czynienia z parkietem bambusowym, mogąc określić czy drewno faktycznie ma egzotyczny, cieplejszy, przyjmniejszy cokolwiek charakter lub choćby sam wygląd od drewien regionalnych?

Dzięki.

(Dodam, po domu nie będzie się chodziło w szpilkach, podejrzewam nigdy, nie ma również dzieci by ciskać po nim czymś ciężkim bez pomyślunku, chodzę w kapciach lub boso)

Edytowane przez Tom731

Bambus to trawa, a podłoga bambusowa to trawa nasycona żywicą. Z drewnem niewiele to ma wspólnego. Skręcany jest trochę bardziej twardy i nie zniekształcają się deski tak mocno jak zwykły.Karbonizowany jest najsłabszy bo trawa jest traktowana cukrem w wyższej temperaturze, ale daje za to ładny kolorek.

• 1 year później...