mesmariusz 07.10.2016 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam. Chciałbym zabezpieczyć przed zamarznięciem rury PCV (kanalizacja + ogrzewanie) tuż przy fundamencie / pod fundamentem garażu (tu rura najbardziej narażona jest na zamarznięcie / straty ciepła). Myślę nad zastosowaniem dużej ilości pianki / waty szklanej. Boję się jednak, że z czasem zagnieżdżą się w tym gryzonie i robactwo (jakby nie było dobre miejsce na ciepłe gniazdo). Zastanawiam się co zrobić. Jeśli zastosuję watę / piankę, a od góry zaleję wszystko betonem (tak byłoby najprościej), gryzonie i tak mogą dostać się tam od spodu. Mogę spróbować podkopać się głębiej, wylać beton, zabezpieczyć rury watą / pianką i potem zalać betonem całość. Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami w zakresie ociepleń / uszczelnień i potencjalnie lęgnących się tam gryzoni. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.10.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam. Chciałbym zabezpieczyć przed zamarznięciem rury PCV (kanalizacja + ogrzewanie) tuż przy fundamencie / pod fundamentem garażu (tu rura najbardziej narażona jest na zamarznięcie / straty ciepła). Myślę nad zastosowaniem dużej ilości pianki / waty szklanej. Boję się jednak, że z czasem zagnieżdżą się w tym gryzonie i robactwo (jakby nie było dobre miejsce na ciepłe gniazdo). Zastanawiam się co zrobić. Jeśli zastosuję watę / piankę, a od góry zaleję wszystko betonem (tak byłoby najprościej), gryzonie i tak mogą dostać się tam od spodu. Mogę spróbować podkopać się głębiej, wylać beton, zabezpieczyć rury watą / pianką i potem zalać betonem całość. Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami w zakresie ociepleń / uszczelnień i potencjalnie lęgnących się tam gryzoni. Dziękuję. PIerwsze słysze zeby ktoś ocieplał rure kanalizacyjna. Moja wychodzi na 40-50cm pod pozioem terenu i nigdy nie zamarzla. Scieki maja swoje temperature i jesli rura jest prawidłowo ułozona wszystko splywa w odpowiednim tempie to nic sie nie bedzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HONDA1969 07.10.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Ścieków się nie ociepla. U mojego sąsiada rure zrobili w połowie nad ziemią (wyjście z fundamentu) Śnieg ją sobie zakrywa i nic groźnego sie nie dzieje. Coś takiego na rure jesli chodzi o wode przemysłową bądź pitną http://hurtowniaizolacjipl.shoper.pl/public/assets/ThermaWool.jpg I to żwirkiem/piachem bo nie lubią go gryzonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts