klonek25 07.10.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam. Dom z poczatku lat 90,sciany docieplone styropianem 8cm,maja teraz 53 cm grubosci. Strop ocieplony warstwa wiorek(8/10cm),wlasnie w stropie doszukuje sie winy tego,ze cieplo ucieka dosyc szybko gdy w kotle wygasnie. Okna sa wymienione na plastikowe. Teraz poddasze jest nie uzytkowe ale w przyszlosci planuje tam 2 sypialnie i lazienke wiec zalezy mi na przestrzeni. Chce docieplic strop welna bez pozbywania sie wiorek(efekt do czasu gdy poddasze bedzie uzytkowe,tak naprawde to nie wiem na jak dlugo)!! Potrzebuje pomocy by zrobic to sensownie. Chodzi mi o to czy dawac jakas folie by oddzielic wiorka od welny(paroizolacyjna),czy przykrywac welne od gory(folia, czy moze membrana paroprzepuszczalna)????Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 08.10.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Poprostu rozwin wełne. Żadnej folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonek25 10.10.2016 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Naprawde tylko jedna odpowiedz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.10.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) Nie wiem ile masz miejsca na izolację .. którą możesz dać, ale Jeśli się zmieści to daj 20cm styropianu, na to wylewkę zbrojoną i powinno być dobrze..albo od razu zajmij się dachem, ociepl i nie będziesz dwa razy robić izolacji.Ale wełnę możesz później dać między krokwie, to tak ..wióra wywal, połóż na beton folię paroizolacyjną, na to daj te 30cm wełny i nie żałuj, później - zmiana sposobu użytkowania pociągnie i tak adaptację do współczesnych wymagań..a jeśli będzie to po roku 2021 to U dachu będzie wynosić 0,15 W/m2K Membrana na wierzch wełny paroprzepuszczalna, niech Cię ręka Boska broni przed folią paroszczelną po stronie zimnej i przykryć nią wełnę.Później, jeśli będziesz chciał zrobić dach - dasz tą wełnę między krokwie i wykorzystasz.2x 15cm to jest takie przyzwoite minium izolacji... aby ciepła czapką nie puszczać wiele. Edytowane 10 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonek25 11.10.2016 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Sytuacja wygląda tak ze chce narazie ten strop docieplic bez wywalania wiorek!!! Ułożyć na to wełnę,tylko nie wiem czy między wełnę a wiorka dawać folie paroizolacyjna no i czy później przykrywac wełnę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 taj folię, bo Ci wiórka zapaskudzą wełnę później, i daj warstwę 2x15cm - później dasz to pod dach bezpośrednio.Na wierzch wełny daj wiatroizolację( membranę wysokoparoprzepuszczalną/membranę dachową) i budiet Tebia tiopło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts