mr_misio 06.08.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Czy ktoś mając dostęp do gazu z sieci zdecydował się na ogrzewanie elektrycze? Dom: ok 200 m2, ściany Ytong 40cm PP2, zapotrzebowanie na ciepło około 8 kWRodzaj Ogrzewanie elektryczne: ogrzewanie podłogowe + promiennikiOgrzewnie na gaz: podłogówka w całym domu + piec kondensacyjnyKoszty inwestycji:Ogrzewanie elektryczne: ok.17000 złOgrzewnie na gaz: ok. 37000 złDodatkowo kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła do kilku (ale nie wszystkich) pomieszczeń. I co tu wybrać, kusi mnie elektryczne ze względu na koszty inwestycji, które będę finansował kredytem. Czy ktoś rozważał coś podobnego, jakie są realne koszty eksploatacji takich sysytemów....Wszystkie uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 06.08.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Przy takim gazie do piec + kaloryfery wydaje sie optymalny i najtanszy, z reszta z podlogowka takze, TYLKO gaz jak liczysz w calym domu podlogowke elektryczna to rachunki nie beda za male a CWU skad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_misio 06.08.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Ciepła woda z 200 litrowego bojlera na taryfę nocną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 06.08.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Ciepła woda z 200 litrowego bojlera na taryfę nocną Nie uda sie tak - poczatkowo moze ale pozniej bedzie wiecej chetnych na kapiel w zimie przy temperaturze na zewnatrz np okolo -20 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_misio 06.08.2004 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 200 litrów wody o tem 80st C powinno wystarczyć, może nie na kąpiele ale na prysznic na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 06.08.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Koszty inwestycji ogrzewania elektrycznego kuszące, ale koszty eksploatacji na pewno dużo wyższe niż przy gazie. Mając możliwość podłączenia gazu, ja zdecydowałabym się na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 06.08.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Najtaniej wychodzi gaz z sieci, jeszcze jak masz ja w ulicy to nie ma sie nad czym zastanawiac, chyba ze musisz ciagnac gaz np 100-200 m to w tedy warto pomyslec nad czyms innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 06.08.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 też wybrałem gaz, istalacja droższa, ale później sporo niższe koszty eksploatacji, lepiej zapłacic raz a więcej i później płacić mniejsze rachunki, niż odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.08.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Twoje rachunki za gaz mogą osiągnąc jakies 3000 zł rocznie, prąd - niech ktos policzy, ale podejrzewam ze nie mniej niz 5000 zł. hej - Krzysiek PS jestem przekonany ze gaz to lepszy pomysl, jesli jest dostepny ew. dodatkowo elektryczna podłogówka w lazienkach - dla poczucia komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 06.08.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Liczyć potrafię a i gazu się nie boję . Zdecydowanie gaz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 06.08.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Mam podobny problem- muszę ciągnąć ok 70 m gazociągu. (100- 150 zł/mb) + przyłącze ok 6000 + piec (powiedzmy 4000) + instalacja i grzejniki. Wychodzi co najmniej 20 tysięcy. Prąd jest kuszący- zwłaszcza że dom będzie dobrze ocieplony - liczę ok 8 KW -95 m2 /300m kubatury. Boję sie jednak kosztów wody użytkowej- właśnie wanna. Znajomi zrobili ogrzewanie elektryczne + podgrzewanie wody w domu porównywalnym parę lat temu. W sezonie płacą w tej chwili do 1000 zł / za miesiąc! więc chyba jednak gaz???????????? Pytanie - jak bęą rosnąć ceny gazu w stosunku do prądu?????????? Ps: mr misio: czy nie za mało założyłeś mocy cieplnej??? Itong 40, 200m2 i tylko 8 kw. Hmmm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.08.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 U mnie zapotrzebowanie na moc grzejna (wyliczone jest ok. 7 kW - ytong JW 400/36.5, 100 m2, parterowy. Byc moze starczy 8 kW na 200 m2 - ale musi to byc o wiele lepiej ocieplone+ dobre okna, ew. reku Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.08.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Mr_misio. Na czym polegają te kosmiczne różnice w kosztach instalacji grzewczej wodnej i elektrycznej? 20 tys to sporo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 06.08.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Jeżeli straty ciepła są policzone poprawnie (8kW/200m2 wydaje sie trochę za mało), to można rozważyć ewentualność ogrzewania pradem, ale tylko przy zastosowaniu 2-giej taryfy, podłogówka zwykła i promienniki nie mogą konkurować z tradycyjnym ogrzewaniem zasilnym kotłem na gaz ziemny. Godne uwagi ogrzewacze akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem na tą pow. będą kosztowały ok. 20 tyś. zł.Koszt instalacji c.o. i kotła gazowego wydaje mi się nieco za wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.08.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Ciepła woda z 200 litrowego bojlera na taryfę nocną Nie uda sie tak - poczatkowo moze ale pozniej bedzie wiecej chetnych na kapiel w zimie np okolo 20. Neptunek skąd Ty to bierzesz? Ja mam ziornik 60l doładowywany 2x w ciągu dnia i nie zdażyło się by CWU zabrakło rodzina 5 osób. Faktem jest, że korzystamy głównie z prysznica, ale rodzina 5 osób. 200l zbiornik, to 400-500l CWU do dyspozycji 2x dziennie. Ludzie nie przesadzajcie, że to nie wystarczy nawet jeśli wszyscy kompaliby się 2x dziennie. Co do ogrzewania na prąd. Misio zrób audyt energetyczny, sprawdź jakie będziesz miał średnie roczne zapotrzebowanie na energię, sprawdź ile u Ciebie kosztuje prąd i po przemnożeniu będziesz wiedział ile rocznie będzie Cię kosztowało ogrzewanie na prąd a ile na gaz. koszt kWh z gazu możesz przyjać na poziomie 13-17gr, prąd zależnie od ZE i taryf od 16 do 37 gr. Rozbieżności są duże więc bez sprawdzenia się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 09.08.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Neptunek skąd Ty to bierzesz? Ja mam ziornik 60l doładowywany 2x w ciągu dnia i nie zdażyło się by CWU zabrakło rodzina 5 osób. Ciekawe - wystarczy prosto policzyc - napelnienie wanny np 150 l (srednio) wiec jak masz 60 l zbiornik to ciekawe skad masz reszte tej cieplej wody, chyba ze w zbiorniku utrzymujesz 100 st C Faktem jest, że korzystamy głównie z prysznica, ale rodzina 5 osób. 200l zbiornik, to 400-500l CWU do dyspozycji 2x dziennie. Ludzie nie przesadzajcie, że to nie wystarczy nawet jeśli wszyscy kompaliby się 2x dziennie. To policzmy - 5 osob po wanie (150 l) => 750 l - i skad masz brakujace 350-250 l? Wiec sie nie oszukujmy w wyliczeniach. Misio zrób audyt energetyczny, sprawdź jakie będziesz miał średnie roczne zapotrzebowanie na energię, sprawdź ile u Ciebie kosztuje prąd i po przemnożeniu będziesz wiedział ile rocznie będzie Cię kosztowało ogrzewanie na prąd a ile na gaz. koszt kWh z gazu możesz przyjać na poziomie 13-17gr, prąd zależnie od ZE i taryf od 16 do 37 gr. Rozbieżności są duże więc bez sprawdzenia się nie obejdzie. Wg mnie szkoda kasy na taki audyt bo nikt go za darmo nie zrobi - jak sie ma w budynku gaz sieciowy to szukanie tanszego ogrzewania sprowadza sie do materialow stalych (wegiel, koks) albo piecy na drewno - a na pewno nie do ogrzewania na prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.08.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Neptunek - przeciez KvM napisal ze korzysta z prysznica ...Ja mam zasobnik 120 l i gdy 2 osoby równocześnie korzystają z prysznica-to zupelnie wystarcza (a przeciez malo kto ma wiecej niz 2 lazienki,wiec po co wiekszy zbiornik ?)60 l moze czasem byc malo, ale jak na 1 prysznic zuzyc jakie 30-40 lwody (goracej 50-60 stC z zimna) to starczy.Ja mam w zbiorniku 41-45 stC (ostanio obnizylem) - i dodaje przy braniuprysznica b. malo zimnej wody Dodatkowo jak ktos kupi zbiornik 200 l i wiekszy - tym dluzej bedziemusial czekac na ogrzanie go Aha co do audytu - przeciez w projekcie powinno byc podane zapotrzebo-wanie na energie cieplna, nie ? (u mnie bylo)Jak nie ma - trzeba se zrobic prostego excela i policzyc hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 09.08.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Neptunek - przeciez KvM napisal ze korzysta z prysznica ... I dobrze - dlatego nie pisalem ja nic o prysznicu tylko o wannie, bo nie ma nic lepszego w zimowy wieczor, gdy na dworze mroz -20 stC polezec sobie z 30 min w cieplutkiej wannie po powrocie do domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.08.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Jak mówią - co kto lubi Ja od jakichś kilkunastu lat sie odzwyczaiłem od wanny i jak gdzieś widzę wannę to chyba jej nie zauważam ) - choć w 2-giej łazience mamy wannę pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_misio 09.08.2004 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Szerzej o podłogówce gazowej:Kocioł vaillant ecotec VU196/2 E-H, zasobnikowy podgrzewacz wody VIH R 200 + wyposażenie kotłowni 16000 zlmateriały ogrzewanie podłogowe 11000 zlmateriały uzupełniające (styropian i inne pierdy) 4000robocizna 7000Suma 38000Co do zapotrzebowania budynku w ciepło liczyłem to programem OZC i wyszło obliczniowe zapotrzebowaniena ciepło 7,3 kW,sezonowe 16,6 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts