Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem z sieci czy elektryczne??????

Recommended Posts

Z braku gazu w ziemi decyduję się na elektryczne częściowo podłogowe (łazienki, kuchnia) częściowo płytowe (konwekcyjne lub raczej olejowe). Liczyłem na wiele sposobów i wychodzą mi różnice pomiędzy kosztem instalacji na poziomie 20 000 bez kosztów przyłącza (u mnie byłby to zbiornik na propan). Przy szacunkowym zuzyciu ciepła w takim domu powinno mi się to rozłożyc na około 10 lat.

Co do zużycia wody z bilansu energetycznego wychodzi mi na wannę 150 l i kąpieli 39st: około 55l wody o temp. 80st i 95l zimnej o temp 15st (zwykle ma więcej około 18st). Więc 200l powinno wystarczyć na 3 kąpiele + 35l zostaje. No i zawsze można dogrzać więcej - taryfa nocna zaczyna się o 22 i można sobie wtedy brać kąpieli do woli :-)

Szerzej o podłogówce gazowej:

Kocioł vaillant ecotec VU196/2 E-H, zasobnikowy podgrzewacz wody VIH R 200 + wyposażenie kotłowni 16000 zl

materiały ogrzewanie podłogowe 11000 zl

materiały uzupełniające (styropian i inne pierdy) 4000

robocizna 7000

Suma 38000

Co do zapotrzebowania budynku w ciepło liczyłem to programem OZC i wyszło obliczniowe zapotrzebowaniena ciepło 7,3 kW,

sezonowe 16,6 kW

Dolicz jeszcze koszt podłączenia gazui koszt instalacji gazowej!

jak nie za bardzo rozumiem jak sezonowe zapotrzebowanie może wyjść w kW? Chodzi Ci może o 16,6 tys kWh? Jeśli tak, to nie jest źle. Sprawdź w ZE po ile u Ciebie jest ten prąd! Gdyby to było w moim ZE roczny rachunek za ogrzewanie wyniósłby niecałe 3 tys zł (w taniej taryfie), za gaz zapłaciłbyś może kilkaset do 1000 zł mniej, ale to pod warunkiem, że podłogówka jest akumulacyjna!

Przyłącze gazowe nie jest zbyt tanie ale w dalszej perspektywie jast bardziej ekonomiczne od energii elektrycznej. Oczywiście ktoś powie ale projekty itp. Jest troochę papierkowej roboty i załatwiania ale w sumie się opłaci. Poza sezonem grzewczym za gaz na dwa miesiące płacę około 100 pln. CWU+kuchenka gazowa.

Aha - u mnie to co się tyczyło przyłacza elektrycznego wyszło troche

drożej niż gazowe (przył. elektr. - 550 zł uzgodniony projekt + ok. 2200 za

wykonanie kabla, bo kazałem se 21 kW mocy przyłączeniowej - jakby gaz zdrożał

lub prąd staniał :))

pozdr - Krzysiek

PS tczarek - w zakresie przyłącza gazowego gazownia załatwiła WSZYSTKO,

natomiast przy proj. przyłącza elektr. musiałem kombinować sam (dałem

fuchę pracownikowi ZE)