savagetommy 07.10.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Wraz z żoną otrzymałem w posagu działkę budowlaną 15 arów Chcemy wyprowadzić się od rodziców, toteż zależy nam na czasie i pieniążkach, więc swoją uwagę zwróciliśmy ku domom szkieletowym. Mamy już wybrany projekt, jest to dom w galach G biura Archon. Projektu jeszcze nie kupiliśmy, gdyż jest on tylko dla domu murowanego. Jesteśmy dosyć zieloni w temacie i mamy mnóstwo pytań. Przeczytałem już sporo tematów i doszedłem do wniosku, że jednak najlepiej będzie założyć własny, żeby wszystko było w jednym miejscu. Póki co mamy następujące pytania i liczymy na pomoc Szanownych Użytkowników : 1) Co trzeba zrobić, żeby wybudować dom z tego projektu w technologii szkieletowej? 2) Ile mniej-więcej kosztowałoby zrealizowanie takiej inwestycji wraz z fundamentami, instalacjami itd? 3) Jak długo trwa budowa takiego domu? 4) Jakie są zalety i wady wykorzystania tej technologii względem technologii tradycyjnej? 5) Czy jest jeszcze coś, co powinniśmy wiedzieć? 6) Czy jesteście w stanie polecić jakiegoś rzetelnego wykonawcę, który podjąłby się realizacji naszej inwestycji? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 07.10.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 pytania są zbyt ogólne ! chcesz dom konstrukcji szkieletowej to musisz być do tego przekonany .Koszty są podobne a technologia trudniejsza - odpada system gospodarczy ( tylko wykańczać możesz sam ).Czasowo buduje się szybko . Co lepsze beton czy drewno ? dyskusje się toczą latami na forach i nie znajdziesz odpowiedzi ! Ja polecam drewno ! Znajdź dobrego wykonawcę a będziesz zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.10.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 MInusy dwa:Fatalna akustyka. Zapomnij o intymności w sypialniach.Niska cena przy odsprzedaży. Plusy:HmmmAni szybciej ani taniej, no może tynki nie muszą wysychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.10.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 dla mnie podstawowa wada to niska akumulacyjność, a co za tym idzie - tendencja do przegrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.10.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 1. Adaptacja projektu murowanego na drewniany jest droga (to rysowanie projektu od nowa) więc lepiej kupić od razu wersję drewnianą. Większość firm wykonawczych robi jednak takie konwersje w cenie domu.2. Cena powinna być niższa od murowanego, choć wybierając te najbardziej renomowane firmy zapłacić możesz nawet więcej. Wiadomo, że najkorzystniej cenowo będzie zamówienie domu w stanie surowym zamkniętym i samodzielne wykańczanie niż zamawianie domu pod klucz.3. Budowa moze trwać nawet kilka tygodni, szczególnie gdy nie masz prac mokrych tj, wylewek, tynków zewnętrznych.4. Dla mnie największa wada domów drewnianych to duże wahania temperatury. Po wyłączeniu ogrzewania szybko robi się zimno, w przeciągu kilku godzin temperatura spada, co nie występuje w domach o dużej akumulacyjności. Druga wada to akustyka stropu drewnianego, ale Ty chcesz parterówkę, więc to odpada.Mimo to domy drewniane mają mnóstwo zalet i klimat lepszy niż murowańce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 08.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Mity mity -ilu z was mieszka w domu szkieletowym ? jedyną wadą domu z drewna to ( jeżeli elewacja jest drewniana ) malowania co 5lat lub wymiany elewacji co 25-30 lat , ale po wymianie masz dom jak nowy .Reszta to bełkot zwolenników murowanych , każda z wyżej wymienionych wad łatwo wyeliminować na etapie budowania domu - największą zaleta domu ( dla mnie ) to łatwość przebudowy i energooszczędność - chodzi o ciepło takie odczuwalne nie o parametry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts