Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja strychu na poddasze uzytkowe

tablo888

Recommended Posts

Witam chielibysmy z żoną zaadoptowac strych u jej rodziców.Wymiary budynku 16x9 jestesmy po wstepnych ogledzinach inspektora i wszystko wyglada obiecujaco więźba moze zostac tak jak jest do wymiany niektore kozły do zrzucenia dachowka w planach blachodachówka zastanawiam sie nad deskowaniem dachu i papa czy moze lepij membranę paraprzepuszczalną? Dzisiaj ma przyjechac ciesla i wycenic koszty dachu. Co Mnie martwi to dach schodzi praktycznie do zera chialbym odsunac się ścianą kolankową na odległość okolo 90cm od murów o wtedy było by chyba dobrze? Na poddaszu ma byc cale mieszkanie salon z kuchnią, łazienką,2pokoje dzieciaków oraz nasza sypialnia.Czekam również na wizyte projektanta. Kazy kto widzial nasze poddasze mówi,że duzo miejsca a Mnie przerażają te skosy wysokosc do jetek tez nie jest powalajaca 2m inspektor jak byl to mówił,że belki poprostu będą odkryte a sufit wyżej.No i pieniądze do zrobienia jest wszystko poczawszy od stropu jest glina po wszelkie instaalacje scianki ocieplenie no i pokrycie dachowe z oknami dachowymi czy kwota 100000tys starczy?Inspektor mowil,ze zrobi kosztorys na podstawie projektu.Ale moze ktos robil cos podobnego i ma jakoes rozeznanie?Na bieząco będe informowal o ustaleniach z budowlancami pozdrawiam Krystian i Beata

Byl gosc z hurtowni materiaalow budowlanych i czekam za wycena dachu wlasnie min 2tyg ale policzyl na szybko 27tys za deski pape blachodachowke okapy gwozdzie srubki itp ogolnie caly dach troszke sie zalamalem drzzewo wkoncu zostaje a i tak duzo kasy. A dach ma 220m...

Jeżeli z marszu kładziesz dachówkę, to zrezygnuj z deskowania i papy. Zastosuj folię FWK (membranę wysokoparoprzepuszczalną)

• 3 weeks później...
Bedzie blachodachówka a nie dachówka.Wolalbym odeskowac zawsze to jakas dodatkowa izolacja...Dokładną wycene dostałem 32tysie za 260m dachu powypuszczane belki wokół domu o 50cm blazeria pod nimi w tej cenie jest towar na kotłownię 20m z dachem i komin w domu do wymurowania deski papa blachodachówka cena za sam materiał.Czy to dobra cena za materiał?I ile orientacyjnie wezmie cieśla za 260m dachu deski papa blachodachówka okapy po 50cm wokol domu?

• 2 weeks później...

Witam,

Remontowałem poddasze od "0"

ok. 110 m2. 8x14 Musiałem zrobić wylewki, wszystkie instalacje, wymiana okien, ściany i sufity G-K

Projekt rozmieszczenia pokoi, gniazdek, instalacji zrobiłem samodzielnie w darmowym programie dostępnym w necie. Więc koszt ok 15 tyś odpadł bo tyle chcieli ode mnie projektanci :)

Całość wyszła ok 11.000 Dodam że dużo robiłem sam, albo z pomocą znajomych instalatorów, co znacznie zmniejszyło koszty. Dach na szczęście był wymieniany kilka lat wcześniej to ten podstawowy koszt odpadł.

Materiały tj płytki, panele, itp. brałem podstawowe bez udziwnień.

Co do dachu to mam pełne deskowanie papę i dechy, w warsztacie w którym pracuję kładłem membranę i blachę żeby obciąć koszty. Wszystko zależy od budżetu, ale oba rozwiązania są dobre

http://www.drestol.pl

Gość Konto usunięte_1*
Byl gosc z hurtowni materiaalow budowlanych i czekam za wycena dachu wlasnie min 2tyg ale policzyl na szybko 27tys za deski pape blachodachowke okapy gwozdzie srubki itp ogolnie caly dach troszke sie zalamalem drzzewo wkoncu zostaje a i tak duzo kasy. A dach ma 220m...

podobny dom , 14,5x9 m, dach około 170m2 dokładnie już nie pamiętam , ale zrzucenie dachówek położenie membrany dachowej oraz wszystkie łaty i kontrłaty , nowa dachówka betonowa, podbitka dachowa i razem z robocizną wyszło 17 tys zł , więc wydaje mi się że ten od tej blachodachówki chce cię wydymać , a może te obróbki tyle kosztują nie wiem , ale wiem że jak bym miał dawać blachodachówkę to wolę jednak dachówkę betonową i spokój na 50 lat