Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie Expander zostawił na tapecie PKO BP, BPH i mBank, w tym ostatnim mam konto i byłby to dla mnie duży plus gdyby kredyt też przy nim został. GE odpadł na skutek jakichś dziwnych życzeń z polisą i wcale nie tak znów konkurencyjnych w moim przypadku warunków.

A żeby OT nie robić, na pytanie "na co uważać" odpowiedź wg mnie brzmi: iść do brokera kredytowego, ja z czystym sumieniem polecam wspomnianego Expandera. Kilka lat temu brałem kredyt na obecne swoje mieszkanie, załatwiałem go samodzielnie i wspominam to bardzo źle. Pomoc brokera jest tu naprawdę bardzo duża.

J.

https://forum.murator.pl/topic/21538-na-co-uwaa-w-umowie-kredyowej/page/2/#findComment-380372

W BPH - od złożenia wniosku do podpisania umowy minęło 5 dni

(wycenę już zapobiegliwie zrobiłam wcześniej - pozwolili wybrać rzeczoznawcę spośród kilkudziesięciu a nie pięciu)

gdyby nie zażądali polisy na zycie to kasa byłaby natychmiast;

z gotowymi papierami polisy przyszłam, podpisałam wniosek o wypłatę i kasa była na moim rachunku w ciągu 10 minut

nikt nie kwestionował przygotowanych przeze mnie wysokości transz (harmonogram szykowałam na kolanie bo nie miałam czasu - np na fundamenty przeznaczyłam 40 tys na ściany 77, a na okna 16 , jedna z transz opiewa na 8, a ostatnia na 5 - nikt tego nie kwestionował)

cztery dni po tej pierwszej transzy zadzwoniłam do pani czy mogę po drugą pani się zdziwiła ale powiedziała że nie ma problemu jeśli jest faktura (faktury) na 60%

Właśnie o to chodzi, że nie potrzebna była wycena rzeczoznawcy, inspektor z banku (PKO BP) przyjechał obejrzeć budowę, niepotrzebna polisa na życie, a ten czas jak napisałem ok. tygodnia na wpływ kasy na konto to tylko dlatego, że wpis do hipoteki trzeba było zrobić, po sprawdzeniu papierów tego samego dnia kasa na koncie. No i jeszcze ten plus, że nie potrzeba żadnych faktur i wybrałem wypłatę w jednej transzy. To były te rzeczy, które zadecydowały na korzyść PKO BP (mimo, że koleżanka pracuje w BPH).

https://forum.murator.pl/topic/21538-na-co-uwaa-w-umowie-kredyowej/page/2/#findComment-380385

Wilma.

Zobacz tylko zmianę kursu CHF na wiosnę tego roku i policz jak taka zmiana wpłynie na Twój kredyt

Wiem i zdaję sobie sprawę z tego że biore na siebie ryzyko kursowe, ale smulacja wykazała, że nie warto sie nad PLN zastanawiać... miesieczna różnica w racie to prawie 350 PLN - a to już konkretne pieniądze!

https://forum.murator.pl/topic/21538-na-co-uwaa-w-umowie-kredyowej/page/2/#findComment-380446