Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Opiszę szczegółowo instalację podłogową jaką mam wykonana w łazience.

Zasilanie mam doprowadzone do grzejnika łazienkowego (zasilanie lewostronne, po prawej stronie znajduje się grzałka 230V), powrót z grzejnika łazienkowego idzie na pętle na podłogówce, rura wracająca z pętli podłogowej jest wpięta pod powrót do kotłowni. Podczas sprawdzania podłogówki czyli nabijania wody, odpalania wszystkiego pół roku temu wszystko chodziło poprawnie. Teraz gdy palę już w piecu a mam łazienkę skończoną za żadne skarby nie chce grzejnik jak i podłogówka się zagrzać.

Próbowałem odpowietrzać podłogówkę czyli:

Wypuściłem całą wodę z pionu, podczas nabijania wody powrót z podłogówki który dla przypomnienia jest w pięty pod powrót do kotłowni był odkręcony a odpowietrzenie z grzejnika łazienkowego odkręcone. Gdy w odpowietrzeniu grzejnika pojawiła już się woda to automatycznie trochę wcześniej była również w rurce od podłogówki. Całość skręciłem poprawnie. Zapaliłem w piecu i dalej nic.

Dwa grzejniki ( w salonie) z tego pionu grzeją poprawnie tylko łazienka szwankuje.

Co mogę jeszcze wykonać?

Mam nadzieję, że jasno objaśniłem wszystko.

Pozdrawiam serdecznie!

https://forum.murator.pl/topic/215384-odpowietrzanie-pod%C5%82og%C3%B3wki/

Witam,

Opiszę szczegółowo instalację podłogową jaką mam wykonana w łazience.

Zasilanie mam doprowadzone do grzejnika łazienkowego (zasilanie lewostronne, po prawej stronie znajduje się grzałka 230V), powrót z grzejnika łazienkowego idzie na pętle na podłogówce, rura wracająca z pętli podłogowej jest wpięta pod powrót do kotłowni. Podczas sprawdzania podłogówki czyli nabijania wody, odpalania wszystkiego pół roku temu wszystko chodziło poprawnie. Teraz gdy palę już w piecu a mam łazienkę skończoną za żadne skarby nie chce grzejnik jak i podłogówka się zagrzać.

Próbowałem odpowietrzać podłogówkę czyli:

Wypuściłem całą wodę z pionu, podczas nabijania wody powrót z podłogówki który dla przypomnienia jest w pięty pod powrót do kotłowni był odkręcony a odpowietrzenie z grzejnika łazienkowego odkręcone. Gdy w odpowietrzeniu grzejnika pojawiła już się woda to automatycznie trochę wcześniej była również w rurce od podłogówki. Całość skręciłem poprawnie. Zapaliłem w piecu i dalej nic.

Dwa grzejniki ( w salonie) z tego pionu grzeją poprawnie tylko łazienka szwankuje.

Co mogę jeszcze wykonać?

Mam nadzieję, że jasno objaśniłem wszystko.

Pozdrawiam serdecznie!

A może trzeba resztę grzejników przykryzowac nieco bo taki grzejnik z wpieta podlogowka stawia większy opor

https://forum.murator.pl/topic/215384-odpowietrzanie-pod%C5%82og%C3%B3wki/#findComment-7189076

Niestety nie gdyż pion jest wykonany rurką fi32 i są dwa odejścia (nitki) jedno do łazienki (grzejnik + podłogówka + kiedyś pokój będzie podpięty) a drugie odejście salon (dwa grzejniki + kiedyś pokój). Przy grzaniu grzejników w salonie nawet je zakręciłem (termostat) i nadal nic nie pchnęło.
https://forum.murator.pl/topic/215384-odpowietrzanie-pod%C5%82og%C3%B3wki/#findComment-7189092