Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachwaszczony humus

aneczka552

Recommended Posts

Mam wielki problem. Jestem w trakcie przygotowań tereny pod trawnik. Dostałem od sąsiada górę humusu, zebranego z jego działki (Zerwanego przez koparke). Obawiam się ze była to niedźwiedzia przysługa.w tym humusie jest pełno chwastow, kęp trawy. Czy znacie jakiś sposób na pozbycie się z tego badziewia z ziemii przed rozsypaniem?

Tylko mozolne grabienie i wybieranie tego. może opcją jest wynajęcie 2 ludzi fizycznych na 1 dzień do grabienia

Ewentualnie zgarnięcie na kupę i przykrycie folią na kilka miesięcy- w tym czasie chwasty się zaczną rozkładać.

Trzecia opcja- wygrabić co większe karpy, resztę rozplantować, poczekać do wiosny aż wszystko ruszy porządnie i wypryskać środokiem chwastobójczym. Tylko to mało zdrowy sposób i też wymaga czasu.

mój zachwaszczony humus właśnie dzisiaj oczyszczany jest z roślin. Tzn. Rośliny zostały wycięte i wygrabione. A ziemia z krótkimi łodyżkami została potraktowana jakąś maszyną która te końcówki roślin pocięła i wymieszała.

Za chwilę przykryję wszystko folią na chwasty i tak pozostanie aż do wiosny.

Czy dobrze robię? A może nie przykrywać teraz folią?

U mnie sytuacja jest analogiczna. Firma ktora przygotowywala teren pod fundamenty odłozyła na stertę spora ilośc humusu, a ze na całym terenie dzialki rosły swego czasu wszelakiego typu zielska to mozna podejrzewac co jest w środku tej sterty

Poki co średnio zo miesiac traktuję ta górę humusu Roundupem

W zamierzeniu ten humus będzie na samym dole pod własciwą warswą czystej ziemi oraz pod trawnikiem z wałka.

Mam nadzieje ze przynajmniej na to sie przyda to coś oraz ze warstwa ziemi czystej oraz trawa z rolki nie pozowla wystac sie zadnemu badziewiu tkwiącemu we wspomnianym humusie.

Pozdrav