Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu - przerost formy nad treścią ? Czy taki standard ?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o opinie na temat zbrojenia stropu, ponieważ zastanawiam się czy nie jest troszeczkę przesadzone.... widziałem kilka nowych domów podczas budowy i nigdzie się z takim nie spotkałem (oczywiście w praktyce :) ).... Nie chodzi mi o to, że szkoda kasy, czasu czy zachodu, bo to dla mnie dom.... ale o to że po prostu czasem nie ma sensu i potrzeby.... Acha beton 14-15 cm

Mam dwie siatki górną i dolną o różnej gęstości.... zaprojektowaną na drut fi10.... a mam fi12 i cały czasem mówiłem że taki mam i taki dokupię....

IMG_20161008_170046.jpgIMG_20161008_170116.jpgIMG_20161008_170847.jpg

oczko 25x25 ???? i to wszystko razy dwa...

zagęszczenie na ścianami (przegrodami) i puszczone "górą" to rozumiem...

Jakieś podpowiedzi ?

Ja bym dał:

zbrojenie dolne 15x15

zbrojenie górne na ścianami i przegrodami - takie wąsy po 1,5 - 2 metry w prawo i lewo...

Dziekuję :)

Podejrzewam że ten strop wyszedłby bardzie ekonomicznie na prętach #8 mm nie na 10. O 12 zapomnij bo nie spełnisz warunków konstrukcyjnych, masz sporo podpór, co za tym idzie stosowanie prętów grubych za takie u Ciebie trzeba uznać 12 jest nieekonomiczne. Stąd ktoś dał 10. Nie rozumiem dlaczego zbrojnie górne nr6 to na lewo od schodów kończy się na otworze a nie jest kontynuowane do ściany końcowej, wg mnie powinno być.

Co do Twojej propozycji ot tak jak to pod budka z piwem się podaje. Co na to kierownik ? To on za to odpowiada. Grubość stropu 14-15 cm to wcale nie dużo.

po lewej jest garaż dwustanowiskowy (zbrojenie nr 2) o 40 cm niżej niż części mieszkalnej.

Grubość oczywiście będzie 15 cm...

No to mam problem, drut 12 leży od dawna i informowałem o tym projektanta.... Kierownik uważa że tak jest ok...

Skoro według Was jest ok... to tak zostanie, tylko co z tą grubością drutu... czy jak zastosuje 12, ale zgodnie z projektem to jedynym minusem będzie nieekonomiczność ? Czy będzie to miało inne negatywne wpływy ?

Pozdrawiam