robert.norge 08.10.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Witam Serdecznie Mam duży problem. Wiek budynku oraz kominów - 3 lata. Kominy (dwa) wykonane z wkładu systemowego oraz obmurowane łupanym kamieniem polnym. Od samego początku ciekną. Dekarz wezwany kilka razy, opierzenie zrobione z blachy miedzianej oraz uszczelnienie silikonem bez zarzutu. Otwory do kanału wentylacyjnego zabezpieczone, czapa na samej górze wystaje poza komin około 10cm z każdej strony. Padło na fugi. Najpierw obłożono komin kamieniem łupanym z normalną zaprawą cementową, a następnie wykonano fugi tą samą zaprawą. Padło podejrzenie na nierówne fugi z porami, małymi otworami. Generalnie woda pojawia się na kominie wewnątrz budynku po ostrej całodziennej ulewie lub po kilku dniach deszczu, tak jak ostatnio padało 4 dni, a woda pojawiła się na trzeci dzień. Chcę skutecznie uszczelnić fugi. Pytanie brzmi czym? Czytałem o Ceresit CT 13, lub Sikagard??? Proszę o wskazanie naprawdę dobrego i skutecznego środka. Ile razy pokryć spoinę? Zdjęcia w załącznikach. Dziękuję. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Podejrzewam, że problem nie musi być ze spoiną, a np. ze źle zaimpregnowanym kamieniem, zwłaszcza jeśli ten ostatni jest wariacją w temacie wapienia lub piaskowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.norge 09.10.2016 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Kamień został zastosowany polny łupany, taki co można kupić w żwirowniach.Proszę o podanie skutecznego środka do impregnacji kamienia i fug.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.10.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Hasło kamień polny łupany nic nie mówi... to tak jakby powiedzieć, że ktoś ma auto. Pada pytanie jakie i odpowiedź: cztery, kółka, silnik, kierownica... aha i jeździ,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkelson 10.10.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Myślę, że jak pójdziesz do odpowiedniego sklepu, to tam ci odpowiednio doradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.10.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Majkelson: jase i dostaną odpowiedź : kamien polny znaleziony w lesie obok jak kopałem... Impregnat jest dostosowywany do kamienia do jakiego jest stosowany, a nie jak leci. Jeśli jest piaskowiec a impregnat taki co wchodzi głęboko, to się okaże, że i trzech razy braknie by zabezpieczyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.10.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Pokazałeś skutki, a nie problem. Problem być może jest w fugach, ale u góry, a nie tam gdzie pokazałeś. Pokaż górę. Zwykle zaczyna się od złych obróbek, czapy na końcu komina. Może masz zdjęcia z budowy? Jak kładli kolejne warstwy na kominie? Obróbka blacharska nierównych krawędzi kamienia to sztuka nie lada. Paćkanie silikonem czasem nie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts