Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknie komin z kamienia - fugi?

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Mam duży problem.

Wiek budynku oraz kominów - 3 lata. Kominy (dwa) wykonane z wkładu systemowego oraz obmurowane łupanym kamieniem polnym. Od samego początku ciekną. Dekarz wezwany kilka razy, opierzenie zrobione z blachy miedzianej oraz uszczelnienie silikonem bez zarzutu. Otwory do kanału wentylacyjnego zabezpieczone, czapa na samej górze wystaje poza komin około 10cm z każdej strony. Padło na fugi. Najpierw obłożono komin kamieniem łupanym z normalną zaprawą cementową, a następnie wykonano fugi tą samą zaprawą. Padło podejrzenie na nierówne fugi z porami, małymi otworami. Generalnie woda pojawia się na kominie wewnątrz budynku po ostrej całodziennej ulewie lub po kilku dniach deszczu, tak jak ostatnio padało 4 dni, a woda pojawiła się na trzeci dzień.

Chcę skutecznie uszczelnić fugi. Pytanie brzmi czym? Czytałem o Ceresit CT 13, lub Sikagard??? Proszę o wskazanie naprawdę dobrego i skutecznego środka. Ile razy pokryć spoinę?

Zdjęcia w załącznikach.

Dziękuję. Robert

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4fb.jpg

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4f8.jpg

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4ef.jpg

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4f2.jpg

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4da.jpg

Majkelson: jase i dostaną odpowiedź : kamien polny znaleziony w lesie obok jak kopałem... Impregnat jest dostosowywany do kamienia do jakiego jest stosowany, a nie jak leci. Jeśli jest piaskowiec a impregnat taki co wchodzi głęboko, to się okaże, że i trzech razy braknie by zabezpieczyć..

Pokazałeś skutki, a nie problem. Problem być może jest w fugach, ale u góry, a nie tam gdzie pokazałeś. Pokaż górę. Zwykle zaczyna się od złych obróbek, czapy na końcu komina. Może masz zdjęcia z budowy? Jak kładli kolejne warstwy na kominie? Obróbka blacharska nierównych krawędzi kamienia to sztuka nie lada. Paćkanie silikonem czasem nie wystarcza.