ewik1 08.10.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Witam,Bardzo prosze znawców rysunków budowlanych o wskazanie nam czy nasz dach został postawiony tak jak w projekcie. Dach trzeszczy przy silnym wietrze. dom kupiliśmy-nie był budowany przez nas. Dach dwuspadowy, pokryty blachodachówką, bez deskowania w dodatku marnie ocieplony:bash:zdjęcia są na dysku google https://drive.google.com/drive/folders/0B5Y630Gk7WZdU3VrdzgtYVl1bGc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 09.10.2016 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 nie moge uwierzyć, że nikt nie orientuje się na rysunkach technicznych.Prosząc o pomoc, zastanawiałam się czy dach nie powinien mieć jakis dodatkowych belek .U nas krokwie oparte są na murłcie i tylko na górze krokwie złapane są jetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 10.10.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Brakuje podciągów ( płatwi ), słupów, i mieczy czyli wszystkiego co powinno podpierać dać i przyjmować obciążenia i zapewnić sztwywność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Te liliowe ? fioletowe zaznaczenia to znaczy co w tym projekcie? że to zmienione? nie ma tego? Przecież projekt ma płatwie, miecze i słupy. A to co na zdjęciu to ma być co ? jętka na jednej śrubie i pod samą kalenicą ... masakra - w projekcie jętki są wg mnie prawidłowo narysowane, zachodzą 1/2 na krokiew i powinny wyglądać tak wg zamysłu projektanta. drewno klasy C30:eek: http://www.mojabudowa.pl/pliki/gosia-pawel/image/DSC_4995.jpg tak powinna być prawidłowo osadzona jednostronna jętka ! i tak mniemam że jest w projekcie, choć pan kreślarz idąc starym zwyczajem .. dał naście wymiarów - a szczegółu połączenia jętki z krokwią nie dał !... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 10.10.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 może i prawidłowo osadzona, ale jak dostane krokiew 4,5X 18 to nie będę w niej wycinać lecz dam ja od boku, bądź tez mogę wyciąć zacios i dać ją pod spodem krokwi... Druga sprawa ktoś pod tą więźba się podpisał i z nią śpi, ale czy spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.10.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Krokiew 4,5 cm jest nie możliwa .. za smukła... w projekcie najcieńsza ma 6cm x 18cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 10.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 No i tu Cie muszę zdziwić bo w projekcie była 5x18 a przyjechały 4.5 ,po czym dach był przygotowany na blachę a inwestor chciał dachówkę pomimo tego że informowaliśmy go aby dołożyć podciągi uparl się że wytrzyma bo tak mu konstruktor przeliczył a w końcowym efekcie dach ugiął się około 5 cm ( było jeszcze pełne deskowanie ) a teraz patrzy z krzywą miną na swój dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 03.11.2016 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Panowie, wy tu gdybacie, a mi dach chodzi, tynki na złaczeniach g-k a sciana lecą. Brakuje mieczy, płatwi, część więźby dosłownie przykręcona jest do ściany działowej. Brakuje też jednego słupa na poddaszu-zamiast niego wykorzystano właśnie tą nieszczęsną ściankę! co tu zrobić, pozatym żeby sobie w łep strzelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 03.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Wywalic plyty gk dostawic platwie w kawałkach podeprzec słupami. Innego wyjscia nie widze bedziesz mial czy tam miala dodatkowe slupy bo inaczej juz nie dasz rady zamontowac od spodu podciagów. A podciagi do krokwi przykrecic na Spaxy od dołu. Trzeba bedzie wyciac haki ( zaciosy) w krokwiach zeby podciag sie nie wykrecal. A w scianach ( szczytach wykuc otwory na platwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 03.11.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 nie mam pojecia czy strop pomiedzy parterem a poddaszem wytrzyma dodatkowe słupy? a jak uważasz czy nie dałoby rady zaprojektować nowej więźby do istniejącego stanu? rozwalić starą więźbe i zbudowac nową nie trzeszcząca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 04.11.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Po co projektowac jak masz projekt wiezby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 05.11.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 na poddaszu wg projektu powinny być 4 słupy potrzymujace, ja mam tylko 3 wiec chyba stary projekt juz przez to nie bedzie pasował. W całym przypadku najlepsze jest to, że wg projektu dach powinien mieć 2 lukarny, ja mam tylko jedną, brakuje płatwi które idą w zdłuż budynku, mieczy, nie wiem jeszcze jak krokwie są oparte na murłacie ( i czy w ogóle sią opierają a czy nie wiszą w powietrzu). Dodatkowo są mokre punkty na poddaszu w łazience i pokojach.Pewnie nie dali właściwej izolacji-o ile jakąkolwiek dali. Tak myślałam, że skoro i tak kg musze rwać, to zamiast sztukować i wzmacniać więźbe,, lepiej byłoby wykorzystać co się da i postawić od nowa-ale lekko zmodyfikowaną o np nieistniejący słup. Nie wiem czy możliwe byłoby dostawienie słupa na poddaszu, ponieważ nie wiem jak właściwie położyli strop teriva, czy go zbroili i czy on da rade wytrzyac???prosze oo info jak wg was wyglądałoby najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Witam, Bardzo prosze znawców rysunków budowlanych o wskazanie nam czy nasz dach został postawiony tak jak w projekcie. Dach trzeszczy przy silnym wietrze. dom kupiliśmy-nie był budowany przez nas. Dach dwuspadowy, pokryty blachodachówką, bez deskowania w dodatku marnie ocieplony:bash: zdjęcia są na dysku google https://drive.google.com/drive/folders/0B5Y630Gk7WZdU3VrdzgtYVl1bGc Jakie elementy konstrukcji dachu przedstawia zdjęcie nr IMG_0589.jpg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 23.11.2016 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 to jest podparcie lukaarny. jest to słup który opiera się na belce, która z kolei opiera się na 2 płatwiach które idą w poprzek domu. Zmienili całkowicie więźbę. zrobili typową jętkowo-krokwiową. obecnie wygląda to tak, że mój sufit na poddaszu składa się z 6 belek w rozstawie 100 cm które spiete są na środku do 2 płatwi przechodzących przez szerokość budynku i opartych na 2 słupach każda. Słupy są na poddaszu.Dodatkowo krokwie spiete sa u góry drugą jętką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts