Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod co można położyć ogrzewanie podłogowe?

bartass_88

Recommended Posts

Faktem jest ze panel gorzej przepuszcza ciepło niż np płytki lub gres.

Faktem jest także ze im grubszy panel tym przepuszczanie ciepła gorsze. Co za tym idzie im Cieńszy panel (max 8 mm) tym lepiej.

Faktem jest też iż wielu producentów sugeruje jakoby produkowany były SPECJALNE panele przeznaczony właśnie na podłogówkę.

Faktem jest tez ze te panele są droższe od tradycyjnych.

Faktem jest także ze owa wyjątkowość paleni prznacoznych na podłogówkę to: albo kiepski chwyt marketingowy, albo próba zrobienia potencjalnym kilentom mętlika. Wszak nie sposób realnie ocenić czy dopłacanie do tych wyjątkowych paneli w rzeczywistym ich użytkowaniu jakkolwiek się zwróci.

Faktem jest tez ze wielu sprzedawców paneli jak słuszy o "specjalnych" panelach na podłogówkę uśmiecha się znacząco pod nosem.

Faktem jest tez ze u mnie na podłogówce na piętrze będą panele o grubości 8 mm od pewnej firmy z siedzibą w Żarach.

Pozdrav

Witam. Mam pytanie czy pod normalne panele podłogowe można położyć ogrzewanie podłogowe? Bo doszły mnie słuchy, że panel nie będzie przepuszczał tyle ciepła?

Można. Można i parkiet.

Mam u siebie panele 8 i 12mm i wszędzie jest OK.

Kiedy byłem jeszcze na etapie wyboru paneli, to, jak zauważyłem, nawet najtańsze marketówki mają znak informujący o możliwości stosowania na OP.

Witam. Mam pytanie czy pod normalne panele podłogowe można położyć ogrzewanie podłogowe?

Można, tylko trzeba zagęścić spiralę z rurek. Z tego co pamiętam, to mi kładli pod płytkami rurki w odległości od siebie jakieś 20cm, a na całej górze i w salonie (tam, gdzie mam panele) zagęścili do koło 15cm. Oczywiście mogę się mylić o parę centymetrów, ale po wyregulowaniu podłoga wszędzie grzeje jednakowo.