bartass_88 09.10.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam. Mam pytanie czy pod normalne panele podłogowe można położyć ogrzewanie podłogowe? Bo doszły mnie słuchy, że panel nie będzie przepuszczał tyle ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 09.10.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Faktem jest ze panel gorzej przepuszcza ciepło niż np płytki lub gres. Faktem jest także ze im grubszy panel tym przepuszczanie ciepła gorsze. Co za tym idzie im Cieńszy panel (max 8 mm) tym lepiej. Faktem jest też iż wielu producentów sugeruje jakoby produkowany były SPECJALNE panele przeznaczony właśnie na podłogówkę. Faktem jest tez ze te panele są droższe od tradycyjnych. Faktem jest także ze owa wyjątkowość paleni prznacoznych na podłogówkę to: albo kiepski chwyt marketingowy, albo próba zrobienia potencjalnym kilentom mętlika. Wszak nie sposób realnie ocenić czy dopłacanie do tych wyjątkowych paneli w rzeczywistym ich użytkowaniu jakkolwiek się zwróci. Faktem jest tez ze wielu sprzedawców paneli jak słuszy o "specjalnych" panelach na podłogówkę uśmiecha się znacząco pod nosem. Faktem jest tez ze u mnie na podłogówce na piętrze będą panele o grubości 8 mm od pewnej firmy z siedzibą w Żarach. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam. Mam pytanie czy pod normalne panele podłogowe można położyć ogrzewanie podłogowe? Bo doszły mnie słuchy, że panel nie będzie przepuszczał tyle ciepła? Można. Można i parkiet. Mam u siebie panele 8 i 12mm i wszędzie jest OK. Kiedy byłem jeszcze na etapie wyboru paneli, to, jak zauważyłem, nawet najtańsze marketówki mają znak informujący o możliwości stosowania na OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 09.10.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam. Mam pytanie czy pod normalne panele podłogowe można położyć ogrzewanie podłogowe? Można, tylko trzeba zagęścić spiralę z rurek. Z tego co pamiętam, to mi kładli pod płytkami rurki w odległości od siebie jakieś 20cm, a na całej górze i w salonie (tam, gdzie mam panele) zagęścili do koło 15cm. Oczywiście mogę się mylić o parę centymetrów, ale po wyregulowaniu podłoga wszędzie grzeje jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.10.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 U mnie też dół w panelach + podłogówka i jest ok. Teraz to już 99% paneli nadaje się na podłogówkę, więcej uwagi trzeba poświęcić na wybór podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 10.10.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 A właśnie jaki podkład polecacie pod panele na podłogówce - ceny widzę są od 3 do 30 pln za m2 - gdzieś musi być tzw "złoty środek":) Zależy mi oczywiście żeby nie wydać rozsądne pieniądze ale nie przepłacać za coś czego zalet nigdy nie zauważe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 10.10.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Tutaj był już o tym cały wątek. Z tego co widzę to na początku wygrywała pianka, ale nie wiem co potem bo wątek dość długi Ale z tego co tam piszą to jak zwykle jest sporo rzeczy na które trzeba spojrzeć zanim podejmie się decyzję (wyrównanie podłogi etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts