ee0090 09.10.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam, Buduję dom z drewna (bale 12cm + ocieplenie) i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania. Powierzchnia użytkowa 120 m2, parter + poddasze użytkowe. Na całym parterze gres. Miejsce na kotłownię ok. 6 m2. Cały czas myślałem o piecu na węgiel/drewno z podajnikiem ale ostatnio zastanawiam się czy nie zdecydować się na gaz. Gazociągu nie ma, więc pozostaje jedynie zbiornik zewnętrzny. Co będzie tańsze w instalacji/użytkowaniu przy dzisiejszych cenach? Gaz czy węgiel? Na parterze chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe, co jest tańsze w instalacji/użytkowaniu? Podłogówka czy grzejniki? Spotkałem się z opinią użytkownika, że podłogówka zużywa 2 x więcej węgla i jest tak gorąco, że nie da się wytrzymać w domu, podejrzewam jakieś błędy w instalacji ale się nie znam, więc może tak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.10.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 nie pakuj węgla do nowego domu. generalnie wybór powinien zależeć od czynników ekonomicznych i w pewnych stopniu od upodobań. w lekkich domach często stosuje się powietrzna pompę ciepła (klima), bo poza okresem grzewczym może się przydać do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Niestety muszę się kierować głównie względami ekonomicznymi i zachować rozsądek w stosunku kosztów instalacji do kosztów eksploatacji. Wydaje się, że węgiel/drewno będzie miał ten stosunek najkorzystniejszy, ale może nie, dlatego pytam na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.10.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Niestety muszę się kierować głównie względami ekonomicznymi i zachować rozsądek w stosunku kosztów instalacji do kosztów eksploatacji. Wydaje się, że węgiel/drewno będzie miał ten stosunek najkorzystniejszy, ale może nie, dlatego pytam na forum. nie będzie miał, jeśli uczciwie policzysz wszystkie koszty. napisz coś o izolacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Bal zewnętrzny świerk 12 cm, wełna mineralna, nie wiem jeszcze ile, wykonawca twierdzi, że wystarczy 10, ja myślę, że trzeba więcej, na wełnę od środka deska 1". Wymiary zewnętrzne domu 9,6 x 9,6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.10.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 wykonawcy nie słuchaj, bo głupoty gada. izolację powinien dobierać projektant. najlepiej powinieneś zrobić OZC, potem ewentualnie skorygować grubość izolacji. przy okazji dowiedziałbyś się jakie dobrać urządzenie (jego moc), żeby nie było tak jak poniżej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?316373-Nowy-kocioł-źle-pracuje dowiedziałbyś się także ile mniej więcej energii będzie potrzebował Twój dom, czyli ile będzie Cię kosztowało ogrzewanie różnymi nośnikami. poza gazem i paliwami stałymi masz jeszcze opcje takie jak:- akumulacyjne ogrzewanie prądem w taniej taryfie (koszt niewiele wyższy niż przy gazie, koszt inwestycji śmiesznie niski)- ogrzewanie pompą ciepła (najlepiej zrobić do tego celu system niskotemperaturowy, jak podłogówka (też możesz grzać akumulacyjnie w taniej taryfie, co sumarycznie da niższy koszt eksploatacji niż przy węglu, a koszt inwestycji podobny) czy klimakonwektory- ogrzewanie nadmuchowe przez klimatyzator kanałowy - gorsze wykorzystanie taniej taryfy, ale szybka reakcja dodatkowo można coś pomieszać, np. grzać elektrycznie i dogrzewać jakimś klimatyzatorem w salonie czy planujesz w swoim domu kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 09.10.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 10 cm?błagam, wykonawca urwał się z ubiegłego wieku.Mam szkielet 160 m2 i 30 cm ocieplenia w ścianach, do 50 miejscami, 45 w dachu, 28 w podłodze.Mam malutki kominek 7kw - dawał radę w poprzednim sezonie, oprócz tego konwektory elektryczne, nie używane.Ja bym poleciła klimatyzatory z opcją grzania i kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) To grubo mocno masz to ocieplenie. 30 do 50 w ścianach i 45 w dachu? Masz ściany o grubości prawie 60 cm miejscami? Takie są teraz standardy? Czy jest sens używania obliczeń ze strony http://cieplowlasciwie.pl/? Edytowane 9 Października 2016 przez ee0090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Taki się robi standard ! masz ? kotłownię 6m2 ? zapomnij o piecu ! tam się nie da niczego zmieścić- jeszcze jak z interpretacją przepisów ..to się nadaje najwyżej pod gaz.http://informatorbudownictwa.pl/porady/10557-jakie-wymagania-musi-spelniac-kotlownia-radzi-metal-fach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 To jakie powinienem dać ocieplenie przy ścianie zewnętrznej 12 cm? Rozumiem, że powinienem zrobić OZC, ale interesuje mnie w jakich przedziałach powinno się zawierać, bo jak to ma być 30 cm wełny to trochę zaczyna mnie to przerażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Nie powinno Ciebie to przerażać, czemu ma Ciebie przerażać coś co pozwala na masę alternatywnych systemów grzewczych, komfort,krótki sezon grzewczy itp. Źle Ci jest bez pieca ? w połowie maja ?, czy początkiem września ? przecież taki stan rzeczy da się rozciągnąć na sporą część sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Znalazłem taką kalkulację:By spełnić wymagania normowe w zakresie izolacyjności cieplnej dla warstwowych ścian zewnętrznych budynków mieszkalnych (U > 0,25 W/m2K) przy okładzinie zewnętrznej z drewna grub. 60, 80, 180, czy 260mm, należy zachować następujący układ warstw ściany: – okładzina z drewna grub. 60 mm,– folia wiatroizolacyjna,– izolacja cieplna grub. 130 mm– opóźniacz pary wodnej,– boazeria 20 mmTaki układ warstw zapewnia współczynnik przenikania ciepła U = 0,234 W/m2K – okładzina z drewna grub. 60 mm,– folia wiatroizolacyjna,– izolacja cieplna grub. 150 mm– opóźniacz pary wodnej,– boazeria 20 mmTaki układ warstw zapewnia współczynnik przenikania ciepła U = 0,196 W/m2K Więc skąd i po co 30 do 50 cm wełny? Czy jest to uzasadnione ekonomicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Jest - oczywiście że jest, bo izolacja jest najtrwalszym czynnikiem.A nie tylko samo U ścian się liczy, ale też wykonanie i szczelność domu.dom który ma stratę przez ścianę = 0,7W/m2K na 100m2 traci 70 W/Kwiesz ile to jest ? to tyle co cały dom koło pasywny ! z wentylacją, z oknami itp!To determinuje źródło ciepła, oraz koszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 No tak, ale wykonania i szczelności domu nie da się określić na podstawie teoretycznych wyliczeń. Jaka waszym zdaniem powinna być izolacja w domu o takiej konstrukcji jak mój? Od wewnątrz będzie deska 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 To nie są żadne teoretyczne wyliczenia, dane do tych wyliczeń pochodzą z praktyki.Jeśli będzie tyle, a tyle, to wyjdzie taki a nie inny wynik. Szczelność domu - przynajmniej można założyć, a później do niej dążyć.To są zł - puszczone w powietrze, kiedy się podchodzi noszalancko do tematu, nie przejmuj się tym..ludzie tak mają .. drażni ich kapiący kran, włączona 40Watowa żarówka .. ale że 3/2 węgla przepuszczają w komin już nie..tak samo z izolacją, jedyny strach to dla producentów śmieciuchów, jeśli Twój dom będzie potrzebował przy 100m2 ~20wat mocy na m2 przy -20 .. to komu będzie się źle robić ? na pewno nie Tobie .. tylko tym panom od różnego typu systemów grzewczych.Oczywiście masz swój las, kolega też ma swój las.. i w srogie mrozy nad ranem .. ma +3 st .. ocieplać mu się nie opłaca .. dom drewniany, szalowany ..da się ? jak widać da.. pójdzie hlaśnie 2 buki na rok i ma za tle co porąbać i paliwo do piły.. ale komfortu ? totalnie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 09.10.2016 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ważniejszy dla mnie jest komfort użytkowania niż koszt ogrzewania, ale w granicach rozsądku. Jeśli miałbym zapłacić w zimie 400 zł za węgiel lub 500 zł. za prąd do PC to zawsze wybiorę rozwiązanie droższe ale bardziej komfortowe, dlatego zanim zacznę jakąkolwiek inwestycję w ogrzewanie pytam bardziej doświadczonych użytkowników różnych systemów m.in. na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.10.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Ważniejszy dla mnie jest komfort użytkowania niż koszt ogrzewania, ale w granicach rozsądku. Jeśli miałbym zapłacić w zimie 400 zł za węgiel lub 500 zł. za prąd do PC to zawsze wybiorę rozwiązanie droższe ale bardziej komfortowe, dlatego zanim zacznę jakąkolwiek inwestycję w ogrzewanie pytam bardziej doświadczonych użytkowników różnych systemów m.in. na forum. Pamiętaj, że zawsze możesz porozmawiać z naszym partnerem handlowym - tutaj sprawdzisz najbliższego Ci partnera. Zwróć uwagę, że świadczą oni m. in. bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji. My mamy w ofercie zarówno pompy ciepła jak i wysokosprawne kotły kondensacyjne. Jeśli zdecydujesz się już na konkretne rozwiązanie i będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości - pozostaję do Twojej dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Ja mam szkieleciak, 40 cm wełny i grzeję prądem. Łazienka kuchnia, maty grzewcze, salon i sypialnie - konwektory, choć chcę do salonu dołożyć folię grzewczą pod panele, lubię mieć ciepło w nogi. System sprawny, bezobsługowy i tani. Polecam.Tylko pamiętaj o izolacji, 10cm to jakiś żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 10.10.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Ja mam szkieleciak, 40 cm wełny i grzeję prądem. Łazienka kuchnia, maty grzewcze, salon i sypialnie - konwektory, choć chcę do salonu dołożyć folię grzewczą pod panele, lubię mieć ciepło w nogi. System sprawny, bezobsługowy i tani. Polecam. Tylko pamiętaj o izolacji, 10cm to jakiś żart Ile płacisz za prąd w sezonie grzewczym? jaka powierzchnia domu? 40 cm to może w moim przypadku przesada, oczywiście 10 również, chociaż z obliczeń wynika, że normy zostaną zachowane. Ile dzisiaj daje się styropianu na dom murowany z pustaka? Ile dać ocieplenia pod posadzkę na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Ja mam szkieleciak, 40 cm wełny i grzeję prądem...... Mógłbyś coś więcej napisać o konstrukcji Swego domku? Interesuje mnie szczególnie przekrój ścian zewnętrznych. Jaka grubość izolacji na zewnątrz, jaki rozmiar "desek" w konstrukcji ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts