Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domu drewnianym

ee0090

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co jest w środku? Jakie koszty, bo coś obstawiam, że wyjdzie drożej. Swoją drogą, co to za bal 12 cm?

Płazy świerkowe 120x220 mm, od wewnątrz izolacja i deska świerkowa. Chciałbym uzyskać tu opinię jak kto zrobić najlepiej, wykonawca ma wiele lat doświadczenia, ale nie zaszkodzi poczytać/posłuchać innych opinii.

To co kolega wstawił to nie drewno tylko wygląda jak drewno. Można też wymurować dom z pustaka i obłożyć drewnopodobnym plastikiem, też z daleka wygląda jak drewno. Ja jednak wolę drewno.

Płazy świerkowe 120x220 mm, od wewnątrz izolacja i deska świerkowa. Chciałbym uzyskać tu opinię jak kto zrobić najlepiej, wykonawca ma wiele lat doświadczenia, ale nie zaszkodzi poczytać/posłuchać innych opinii.

To co kolega wstawił to nie drewno tylko wygląda jak drewno. Można też wymurować dom z pustaka i obłożyć drewnopodobnym plastikiem, też z daleka wygląda jak drewno. Ja jednak wolę drewno.

i to jest pytanie o ogrzewaniu?

Słuszna uwaga, to może wróćmy do tematu. Rozumiem, że na poszczególnych etapach budowy nie należy oszczędzać i oczywiście jest to prawda, ale tak myśląc mały dom będzie kosztował 500 kpln i to skromnie licząc. Niektórzy jednak mają ograniczony budżet i argumenty typu "zwróci Ci się to w ciągu 30 lat" są być może prawdziwe ale czy sensowne? Za 30 lat pewnie budownictwo będzie wyglądało inaczej, inne normy, inne rozwiązania itd. więc trzeba zachować jakieś zdrowe proporcje między kosztem postawienia budynku i jego późniejszej eksploatacji. I tak np fotowoltaika jest dobrym rozwiązaniem ale przy dzisiejszych cenach rynkowych koszt sensownej instalacji założonej bez dotacji będzie się zwracał przez kilkadziesiąt lat,czy jest sens? Trudno powiedzieć, jak dla kogoś nie ma znaczenia kilkadziesiąt tysięcy w jedną lub drugą stronę, to pewnie jest, bo wygoda, ale jednak są to kwoty, których inwestor po prostu często nie ma, a gdzieś mieszkać musi (lub chce).

Wracając do mojego pytania, czymś ten dom trzeba grzać, niezależnie ile izolacji będzie miał budynek. Jaki będzie najkorzystniejszy stosunek (oczywiście szacunkowy) kosztów instalacji do kosztów eksploatacji w przypadku różnych rodzajów ogrzewania przy tej samej izolacji budynku (CO + CWU):

- PC

- kocioł gazowy

- kocioł na pellet/ekogroszek

- prąd

pomijam ogrzewanie kominkiem, za dużo obsługi

Słuszna uwaga, to może wróćmy do tematu. Rozumiem, że na poszczególnych etapach budowy nie należy oszczędzać i oczywiście jest to prawda, ale tak myśląc mały dom będzie kosztował 500 kpln i to skromnie licząc.

Ja postawiłem za 200 z meblami, jak podwiniesz rękawy i zaczniesz robić sam, będzie dużo taniej. Ja wybrałem prąd, bo jest tani w trakcie budowy i bezobsługowy. Co kto woli

Wracając do mojego pytania, czymś ten dom trzeba grzać, niezależnie ile izolacji będzie miał budynek. Jaki będzie najkorzystniejszy stosunek (oczywiście szacunkowy) kosztów instalacji do kosztów eksploatacji w przypadku różnych rodzajów ogrzewania przy tej samej izolacji budynku (CO + CWU):

- PC

- kocioł gazowy

- kocioł na pellet/ekogroszek

- prąd

pomijam ogrzewanie kominkiem, za dużo obsługi

Albo niczego nie zrozumiales albo nie chcesz zrozumiec. Nie da sie odpowiedziec na to pytanie nie znajac zapotrzebowania na Energie.

projekt => OZC=> analiza czym grzac ewentualnie zmiany w projekcie. Masz projekt, zamow OZC i gdybaj, przyjmuj zalozenia itp. Inaczej to wrozenie z fusow bo nie wiesz ile energii bedziesz potrzebowal.

Edytowane przez gambit565

Jak się potrafi przyznać do błędu - a jeśli się tylko zasłania "doświadczeniem" to ...

Płazy świerkowe dał bym od środka, a na zewnątrz dał deskowanie i w tedy będzie jak trzeba, będzie na czym strop oprzeć, bo co tam izolacji jeśli ta izolacja będzie posznitowana stropami i innymi przerwami. http://archiwum.allegro.pl/oferta/deska-elewacyjna-polbal-podbitka-boazeria-bal-2w1-i6015091244.html źle ? powiedz mi co zmieni danie zamiast 2cm 12cm ?

te 12cm drewna mogą stanowić w środku bazę do stropów itp, izolacja będzie na zewnątrz otuli ciągłą warstwą cały dom.

Edytowane przez מרכבה

Część rzeczy mogę sam zrobić, ale wielu nie. Ekipa, która stawia dom, ma zrobić wszystko co związane z drewnem czyli ściany zewnętrzne, wewnętrzne, stropy, podłogi drewniane, dach włącznie z pokryciem. Pozostają mi fundamenty, posadzka i podłoga na dole, instalacje. W projekcie jest wyliczone 10 cm wełny przy takiej konstrukcji ścian, widocznie spełnia to obecne normy. Rozumiem, że 10 cm to mało, ale 40 nie dam, moim zdaniem to przerost formy no i koszt 3 x większy, poza tym, czy nie jest tak, że ta realna oszczędność na ogrzewaniu maleje wraz z grubością izolacji? Spotkałem się z opinią, że powyżej pewnej grubości izolacji każdy następny centymetr robi się coraz mniej sensowny.

Prąd jest oczywiście bezobsługowy ale jest dziś chyba najdroższym w eksploatacji źródłem ciepła? Czy do takiej instalacji jaką zaplanowałem u siebie mogę wybrać dowolne źródło ciepła? Tzn piec elektryczny zamiast kotła na pellet lub PC?

Rozumiem, że 10 cm to mało, ale 40 nie dam, moim zdaniem to przerost formy no i koszt 3 x większy, poza tym, czy nie jest tak, że ta realna oszczędność na ogrzewaniu maleje wraz z grubością izolacji? Spotkałem się z opinią, że powyżej pewnej grubości izolacji każdy następny centymetr robi się coraz mniej sensowny.

To musisz budowac jak doradza ci twoj wykonawca skoro juz wiesz ze to przerost formy nad trescia.

Przerost formy zaczyna się powyżej 70cm ekwiwalentu styropianu grafitowego - wtedy jest to przerost formy ;)

0,7m/0,031W/mK=22,6m2K/W =1/22,6= ~0,045 W/m2K tzw wspó U.

To jest wyliczony z OZC krest izolacji i potrzeby jej zwiększania .. tak że te 40cm wełny sorry nawet do 1/2 tej wartości nie dobijają.

To musisz budowac jak doradza ci twoj wykonawca skoro juz wiesz ze to przerost formy nad trescia.

Ja nie wiem, pytam. Wykonawca mówi, że da ile będę chciał, 10 jest w projekcie, ja rozumiem, że to mało, więc pytam.

W końcu izolacja też kosztuje, jeżeli zwiększymy koszt izolacji o 400% to w jakim czasie się to zwróci w eksploatacji?

Z tego co widzę dookoła to 90% budujących nowe domy stawia je z pustaka i ociepla je 15 cm styropianu, rozumiem, że jest to dużo za mało?

Od razu Ci się zwróci, bo będziesz miał wybór różnych systemów grzewczych.

Z tego co widzę dookoła to 90% budujących nowe domy stawia je z pustaka i ociepla je 15 cm styropianu, rozumiem, że jest to dużo za mało?

To że 15 cm to bajka jak mówią ... ale http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232040-O-murarzach-dyletantach-i-ca%C5%82ej-czeladzi-projektuj%C4%85co-wykonuj%C4%85co-nadzoruj%C4%85cej&highlight=murarzach tej plagi egipskiej jak końca nie ma tak nie ma .. co rusz widzę nowe domy z masą spartaczonych detali + marna izolacja = koszty i ładowanie śmieciucha - dobranego przez wybitnego instalatora, gdzie dla niego liczy się ile m2 ma dom, on wie najlepiej, bo wiedzę ma z okresu późnego gierka.

Poczytaj

Chałupa w części dziennej nie chce się wychłodzić. Dziś w biurze miałem po nocy 22,4* ciągle bez grzania. W salonie 23,9*.
M.A.G http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244601-Komfort-w-domu-pasywnym&p=7299218&viewfull=1#post7299218 post #778 .

A u moich rodziców bez ogrzewania temperatura dobija do +12 i pewnie jeszcze spadnie .. dogrzewają się miejscowo .. farelką i jeszcze tak przez tydzień..

dom murowany bez izolacji - U ścian 0,70 W/m2K okna skrzynkowe Uw 2,6 W/m2K

To jest już terror temperatur, żadne koszty nie oddadzą tego błogiego zimna.

Choć tam kupienie 20mp drewna drogie nie było .. do palenia ..

Edytowane przez מרכבה

Ja nie wiem, pytam. Wykonawca mówi, że da ile będę chciał, 10 jest w projekcie, ja rozumiem, że to mało, więc pytam.

W końcu izolacja też kosztuje, jeżeli zwiększymy koszt izolacji o 400% to w jakim czasie się to zwróci w eksploatacji?

1. Jakim kosztem procentowo jest to zwiekszenie izolacji w koszcie calej inwestycji?

2. Nikt ci nie doradzi senownie skoro nie wiadomo jakie zapotrzebowania bedzie mial twoj dom na energie a to powie porzadnie wykonane OZC

Szczerze mówiąc śmieszy mnie, jak słyszę, że 4x więcej wełny to koszty. Jakiego rzędu? 3000 zł? Czasami stół kosztuje więcej. Połóż sobie sam płytki to zaoszczędzisz na wełnę. Całe życie będziesz grzać. Poczytaj forum, zobacz ile ludzie płacą za prąd przy ciepłym domu. 300 zł za miesiąc to dużo? Nawet i 500 będzie spoko, jak nie będzie trzeba nic przy tym robić. Daj 10 cm, kup smieciucha i płac 1000 zł za węgiel.