ee0090 12.10.2016 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 ok, spróbuję znaleźć kogoś kto zrobi OZC, albo może uda mi się zrobić samodzielnie.Rozmawiałem przed chwilą z kolegą, postawił dom w 2008 r., powierzchnia 250m2, pustak + 15 cm styropianu. Grzeje kotłem na ekogroszek. Rocznie zużywa 5 ton węgla razem z CWU w lecie. 5 t. x powiedzmy 600 zł. daje nam 3000 zł na 12 mies = średnio 250 zł. miesięcznie. Biorąc pod uwagę wielkość domu i tylko 15 cm izolacji to nie wiem czy to dużo czy mało? Niech się wypowiedzą użytkownicy ogrzewania elektrycznego przy podobnej powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Chodzi o to, że prąd jakby nie patrzeć jest najdroższym źródłem ciepła, a będzie jeszcze droższy, i skazywanie się tylko na prąd jest chyba trochę strzałem w kolano, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.10.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tani macie ten węgiel to po pierwsze, po drugie, raczej koszty nie rozkładają się tak równo, w zimę jest pewnie 900 zł, w lato 100, czy grzeje całą powierzchnię? Pustak, porotherm? Jaki styro? Słuchaj na siłę nikt Cię nie przekona,, rób jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 5 t. x powiedzmy 600 złhttp://www.ekogroszekcentrum.com.pl/cennik zależy od ceny.. O prądzie czystym zapomnij - po 2021 nawet dom pasywny nie wyrobi na czystym prądzie. Energia pierwotna liczona ze współczynniku nakładu = 3 .. a wartość maksymalna nie może przekroczyć 70 kWh/m2 rok.. czyli energii końcowej nie może zjeść więcej jak 23 kWh/m2 rok.. ( licznikowo można powiedzieć). Dodaj sobie powierzchnie kotłowni .. która nie może być sobie ot taką klitką, musi spełniać pewne minimum. Widzisz, co z tego że pójdę nazbieram patyków i zapalę w piecu .. kiedy to staje się niewolą, teraz pieca nie ma .. i obraz nendzy i rozpaczy standarów budowlanych rodem z późnego gierka. http://www.passivhausprojekte.de/index.php#k_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.10.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 O prądzie czystym zapomnij - po 2021 nawet dom pasywny nie wyrobi na czystym prądzie.Energia pierwotna liczona ze współczynniku nakładu = 3 .. a wartość maksymalna nie może przekroczyć 70 kWh/m2 rok..czyli energii końcowej nie może zjeść więcej jak 23 kWh/m2 rok.. Nie rozumiem, możesz mi wyjaśnić o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ja też nie rozumiem.Nie chcę nikogo przekonywać bo się nie znam, po prostu zadaję pytania starając się dobrać najkorzystniejsze rozwiązanie biorąc pod uwagę wszystkie dostępne mi dane.Najważniejsze pytanie: czy robiąc instalację podłogówka na dole + grzejniki na górze mogę wykorzystać do niej różne źródła ciepła, o których tu rozmawiamy? (prąd, PC, pellet, węgiel) czy to muszą być zupełnie inne instalacje? Bo tojest najważniejsze na tym etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.10.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 chodzi o to samo, co z wentylacją. dopuszczalny wskaźnik Ep został zredukowany w 2014 r, zostanie w przyszłym jeszcze bardziej zredukowany, a w 2021 będzie max 70kWh/m2. z tego wynika, że już teraz przy dowolnym ogrzewaniu ciężko zmieścić się w normie bez wentylacji z odzyskiem ciepła, w przyszłym to już chyba będzie niemożliwe. a ludzie nadal budują domy bez WM, co świadczy o oszustwie. do obliczania Ep używamy współczynnika nakładu, który dla prądu jest nawyższy (3). czyli liczymy zapotrzebowanie domu na CO i CWU, potem mnożymy przez 3 (dla prądu) i w 2021 będzie musiało się zmieścić w 70 kWh/m2 dla gazu czy węgla współczynnik nakładu to 1,1, czyli dom będzie musiał mieć zapotrzebowanie na CO i CWU max 63,6 kWh/m2, żeby Ep<70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 a co sądzicie na temat opini z tego filmu?: chodzi mi o izolację, od 1:20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.10.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 scrabie czy Tobie firma robiła tylko stan surowy? Jeśli tak to jak możesz podaj jaki to koszt i za co. Może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 a co sądzicie na temat opini z tego filmu?: chodzi mi o izolację, od 1:20 No cóż nie będę tego pana od 1:20 z błędu wyprowadzał .. Zobacz kolor zieloni i temperaturę jaka odpowiada temu stanowi .. CDN.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Patrzę,ale nie wiem co z tego wynika, przepraszam ale rozmawiasz z laikiem budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) tak się kończą igraszki z fizyką budowli... a może to Ci pomoże - zobacz charakterystyczne miejsca przecięcia z krzywą rosy ( punktu nie ma ... bo punkt się przesuwa po krzywych i jak szerzej to wpisz wykres moliera .. stąd bez choćby ciut ciut fizyki budowli, szkoda robić domy z drewna ! bo więcej szkody niż pożytku.. Edytowane 12 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ok, rozumiem wszystkie zalety dobrej izolacji, co z tą instalacją? Czy taka sama będzie dla różnych źródeł ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.10.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 scrabie czy Tobie firma robiła tylko stan surowy? Jeśli tak to jak możesz podaj jaki to koszt i za co. Może być na priv. Konstrukcja domu, dach nad starą częścią i tą dobudowywaną, rynny, elewacja zewnętrzna, osadzenie drzwi zewnętrznych i okna tarasowego, schody 36 500PLN, resztę robiłem sam. Dobudowana część miała po obwodzie 7,5x7,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.10.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Rozumiem, że to cena robocizny z materiałem?Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.10.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Rozumiem, że to cena robocizny z materiałem? Wielkie dzięki. No jak z materiałem? Drewno i konstrukcyjne i blacha na kosztowały chyba ze 25k. Sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.10.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 No jak z materiałem? Drewno i konstrukcyjne i blacha na kosztowały chyba ze 25k. Sama robocizna Jakie kupowales drewno na konstrukcje? Po ile za kubik jesli mozna zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minidom 13.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Jak chcesz mało wydać na opał to polecam zapoznać sie z piecem rakietowym jest minus bo trzeba dokładać do niego ale koszta ekspolatacji Ci to wynagrodzą ja robie takie piec do projektu https://www.facebook.com/zbudujsamdom/ Witam, Buduję dom z drewna (bale 12cm + ocieplenie) i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania. Powierzchnia użytkowa 120 m2, parter + poddasze użytkowe. Na całym parterze gres. Miejsce na kotłownię ok. 6 m2. Cały czas myślałem o piecu na węgiel/drewno z podajnikiem ale ostatnio zastanawiam się czy nie zdecydować się na gaz. Gazociągu nie ma, więc pozostaje jedynie zbiornik zewnętrzny. Co będzie tańsze w instalacji/użytkowaniu przy dzisiejszych cenach? Gaz czy węgiel? Na parterze chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe, co jest tańsze w instalacji/użytkowaniu? Podłogówka czy grzejniki? Spotkałem się z opinią użytkownika, że podłogówka zużywa 2 x więcej węgla i jest tak gorąco, że nie da się wytrzymać w domu, podejrzewam jakieś błędy w instalacji ale się nie znam, więc może tak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 13.10.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Jak chcesz mało wydać na opał to polecam zapoznać sie z piecem rakietowym jest minus bo trzeba dokładać do niego ale koszta ekspolatacji Ci to wynagrodzą ja robie takie piec do projektu https://www.facebook.com/zbudujsamdom/ A cóż to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.10.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Jakie kupowales drewno na konstrukcje? Po ile za kubik jesli mozna zapytac Sosna suszona i strugana, dokładnie tyle (policz sobie metry) koszt 7640, ale ściągnąłem z Polski, bo w wawie cena + 50% I transport na odległość 40 km wychodził im drożej niż u Pana od którego kupiłem, a on miał chyba 200 km. 90/38 długości 4 metry - 25 szt 90/38 długości 2,5 metra 70 szt 140/38 dł. 2.5 metra - 180 szt 140/38 dł 4.5 metra - 70 szt 240/38 dł 4 metry - 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts