rwojtek 14.10.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Cena wyjątkowo niska jak na drewno suszone i strugane (krawędzie fazowane?). Chyba, że jest to cena netto. Poproszę namiary na tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 14.10.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Pan Adam suski, [email protected]. numeru nie mogę znaleźć, ale w Internecie jest. Ja brałem u niego także drewno na dach oraz szalówke na elewację. Jedyne zastrzeżenie, to fakt że szalowka mocno żywiczna. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 17.10.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Dzisiaj rozmawiałem z firmą zajmującą się instalacjami CO i hydraulicznymi. Też mnie namawiali na PC. Stwierdzili, że odwierty + urządzenie to jakieś 46-50 000 zł. a w całości ogrzewania powinienem się zmieścić w 80 tys. zł. co daje lekko licząc 30 000 zł więcej niż np bardzo dobry kocioł na paliwo stałe (np pellet) + komin i cała reszta. Biorąc pod uwagę koszty energii elektrycznej przy PC inwestycja będzie się zwracała dziesiątki lat. Niestety nie stać mnie na taki komfort. Muszę zastosować coś innego, jakiś kompromis między kosztem inwestycji, ceną eksploatacji i komfortem. Może za kilka lat ceny PC stanieją, a ja zakończę inwestycję i trochę odetchnę finansowo to wrócę do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 17.10.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 "odwierty + urządzenie to jakieś 46-50 000 zł" Sprawdź może inną firmę bo można się zmieścić w 35 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 18.10.2016 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 U mnie nie ma innych firm. Poza tym u mnie jest piaszczysty grunt, to podobno niedobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.10.2016 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 a dlaczego nie pompa powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 18.10.2016 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 dużo droższa w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.10.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 dużo droższa w eksploatacji Dlaczego tak sądzisz? Masz jakieś konkretne wyliczenia? Takie urządzenia sa już bardzo zbliżone parametrami do pomp gruntowych a kosztowo, na etapie inwestycji są tańsze. Mogą być jedynym źródłem energii w budynku, więc nie potrzebujesz dodatkowego kotła, czy kominka. Ja bym jeszcze naTwoim dopytał o powietrzne pompy ciepła. Oczywiście kwestia eksploatacji zależy również od tego jak docieplisz budynek, widzę, że we wcześniejszych postach o izolacji dowiedziałeś się sporo więc, pewnie przemyślisz i zaizolujesz budynek odpowiednio dobrze, a wtedy powietrza pompa ciepła to optymalny wybór. Jeśli chcesz - przeglądnij parametry naszych powietrznych pomp ciepła - mamy zarówno te w wersji split jak i monobloki : TUTAJ Analizuj i porównuj a w razie pytań - służę pomocą! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Za 80 tyś ... o Mateńko kochana to mam czopkę z izolacji taką .. że obciążenie cieplne domu 270m2 po podłodze z piwnicą .. wychodzi ciut ponad 1kW wstawiam akwarium i co ? i mam widok na rybki. Dodaje do tego laptopa, plus telewizor .. i 4 osoby i chyba już ogrzewanie mam .. ile wynosi ? dzero zł . Sorry - ale prosty grubo gacony dom miażdży, rozciera na proch takie jakieś instalacje, chyba że pompa ciepła będzie pracować z 50 lat na jednakowej sprawności. CWU ..a to już jakoś by się ogarneło Tylko ogrzewanie wam w głowie Mama nie mówiła ! ubieraj się ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.10.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Za 80 tyś ... o Mateńko kochana to mam czopkę z izolacji taką .. że obciążenie cieplne domu 270m2 po podłodze z piwnicą .. wychodzi ciut ponad 1kW wstawiam akwarium i co ? i mam widok na rybki. Dodaje do tego laptopa, plus telewizor .. i 4 osoby i chyba już ogrzewanie mam .. ile wynosi ? dzero zł . Sorry - ale prosty grubo gacony dom miażdży, rozciera na proch takie jakieś instalacje, chyba że pompa ciepła będzie pracować z 50 lat na jednakowej sprawności. CWU ..a to już jakoś by się ogarneło Tylko ogrzewanie wam w głowie Mama nie mówiła ! ubieraj się ciepło ? Opisz szerzej to ocieplenie i szczegóły, bo brzmi ciekawie... Edytowane 19 Października 2016 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 19.10.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie mam wyliczeń, czytam forum i tak z tego wynika. Niestety u mnie nie mam kogo zapytać o powietrzne pompy, firma z którą rozmawiałem, stwierdziła, że oni tego nie robią bo to nieekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.10.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Nie mam wyliczeń, czytam forum i tak z tego wynika. Niestety u mnie nie mam kogo zapytać o powietrzne pompy, firma z którą rozmawiałem, stwierdziła, że oni tego nie robią bo to nieekonomiczne rozwiązanie. W takim razie może zmień firmę? Dzisiaj większość firm stawia na nowoczesne systemy grzewcze.... w tym na pompy ciepła własnie, więc może wybierz którąś z naszych firm partnerskich i zapytaj. Namiary masz TUTAJ - wystarczy tylko podać miasto lub kod pocztowy. Zobacz co oferują nasze firmy: Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej W razie pytań, bądź problemów, postaram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 20.10.2016 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Chetnie bym zmienił ale nie mam na jaką. A jak słyszę, że CO w domu o powierzchni użytkowej 130 m2 ma kosztować prawie 100 000 zł, to czuję się nabijany w tzw butelkę. Rozumiem, że CO może kosztować pewnie i 300 000, ale ja, a myślę, że razem ze mną pewnie 90% inwestorów nie buduje niewielkiego domu za 1 mln zł.bo robiąc wszystko z górnej półki zaczniemy dobijać do takich kwot. Przyjdzie dekarz i powie, że na dach tylko dachówka i to najdroższa, ktoś kolejny stwierdzi, że gres - żeby był dobry to musi kosztować min. 200 zł/m2 itd, itp....Ja nie chcę najtaniej, ale też nie stać mnie na najdrożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 21.10.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Chetnie bym zmienił ale nie mam na jaką. A jak słyszę, że CO w domu o powierzchni użytkowej 130 m2 ma kosztować prawie 100 000 zł, to czuję się nabijany w tzw butelkę. masz prawidłowe odczucia.... napisz wiecej szczegółow o swoim domu(jakie grubości izolacji,jaka wentylacja...i jeszcze napisz jaką PC (jaką moc) proponowała ci firma... i nie pisz że innych firm nie ma, bo dzisiaj wcale nie jesteś skazany na firmę z najbliższego sąsiedztwa. Często te firmy z dalsza lepiej wychodzą lepiej niż te lokalne... dużo droższa w eksploatacji a tutaj róznie z tym bywa. Może być (zwykle jak jest coś mocno spartolone), ale generalnie nie jest.... zainteresuj się tematem, bo warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.10.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Chetnie bym zmienił ale nie mam na jaką. Jak to nie masz innej firmy, którą możesz zapytać? Skorzystaj z linku, który Ci podałem, to autoryzowani partnerzy naszej firmy.... jak nie chcesz tego linku, to szukaj innych firm z Internecie. Dlaczego nie chcesz skontaktować się nawet w sprawie bezpłatnej porady ze specjalista? To do niczego nie zobowiązuje, a może wiele kwestii rozjaśnić. PS. Przy wyborze producenta zwróć uwagę na dostępność serwisu i na gwarancje na urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 21.10.2016 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Firma z którą rozmawiałem to największa i najstarsza firma tego typu u mnie na prowincji, przyszedłem grzecznie z projektem i mówię o co mi chodzi. Nawet nie obejrzeli dokładnie projektu, zapytali tylko o metry użytkowe i rzucili cenę, trochę to niepoważne moim zdaniem. Jak rozmawiałem z hydraulikami, którzy się specjalizują w temacie instalacji hydraulicznych i CO, to żaden nie potrafił powiedzieć nic konkretnego. Słyszę tylko "...Panie, po co to Panu, to drogie i bez sensu..." ręce opadają. Dom z bala świerkowego 12 cm, później izolacja (projekt zakłada 10 cm, ja chcę dać 20), od środka deska świerkowa 3 cm. Dom bez podpiwniczenia, na gruntach piaszczystych, osłonięty drzewami z 3 stron. Nie wiem jaką PC mi proponowali, bo podali tylko cenę +/- 10 000 zł. Teraz palę węglem i trochę mam dość, ale naprawdę nie bardzo widzę alternatywę, może pellet. A propos PC, rozmawiałem ze znajomym, który ma nowy, dobrze docieplony dom niecałe 300 m2, CO+CWU z gruntowej pompy ciepła, koszt inwestycji razem z instalacją w domu 100 000 zł. Ma podlicznik na PC, przez niecałe 4 lata użytkowania zużył ponad 28000 kWh, średnia cena kWh to 0,57 zł (z faktury) co nam daje 15 960 zł przez 48 mies, czyli średnio 332,50 zł/miesięcznie przez cały rok więc w sezonie grzewczym prawie 2x tyle. To jest tanio??????. Przy inwestycji tego rzędu to się będzie zwracało dziesiątki lat o ile w ogóle. Oczywiście komfort w pakiecie i satysfakcja z eko ogrzewania, ale kogo na to stać? Ja ogrzewałem łazienkę elektryczną podłogówką jedną zimę, rachunek mnie załamał. Dlatego się boję prądu jako ogrzewania.Jestem obecnie na etapie wylewania fundamentów, w przyszłym tygodniu mają zacząć stawiać ściany zewnętrzne, instalacje będę robił pewnie na wiosnę, chyba, że zima będzie ciepła, więc niby mam trochę czasu, ale czytam, pytam i mam coraz większy mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) to faktycznie dobrze docieplony dom gdy średnio na m2 93,3 kWh/m2 energii końcowej przypada (jeśli cop jest 4 to zostaje wynik prądu bo mamy 4 lata ).. Cóż ... dobre ocieplenie do 30 kWh .. i niżej .. no ale. To jest tanio??????. Przy inwestycji tego rzędu to się będzie zwracało dziesiątki lat o ile w ogóle. Oczywiście komfort w pakiecie i satysfakcja z eko ogrzewania, ale kogo na to stać? Cóż, kto bogatemu zabroni. Ludzie też kupują auta za masę kasy .. i a można kupić nastoletnie auto .. i jeździć i jeździć .. Przecież zwykły majzel (diesel) będzie jeździł spokojnie ponad 1 mln km... Stawiam na izolacje .. pamiętaj http://www.passiv.de/en/02_informations/02_passive-house-requirements/02_passive-house-requirements.htm ]1. The Space Heating Energy Demand is not to exceed 15 kWh per square meter of net living space (treated floor area) per year or 10 W per square meter peak demand. to dom znajomych wymagał by 3-4 kW mocy cieplnej w najzimniejsze dni .. trzeba patrzeć w górę, a nie poprzestawać na budynku który potrzebuje co najmniej 6x takiej mocy cóż przy 3-4 kW alternatywy ogrzewań są przeróżne. Edytowane 21 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 21.10.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 o którym domu mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 21.10.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 daj duzo ocieplenia i się nie martw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 21.10.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 co to znaczy dużo? w przypadku drewna nie da się tego tak łatwo policzyć, każdy gatunek ma inną charakterystykę, poza tym drewno pochodzące z różnych warunków klimatycznych nie będzie identyczne. Kolejna sprawa, drewno się zachowuje inaczej niż pustak, czy cegła przy tej samej grubości. Projekt zakłada 10 cm i jest to zgodne z aktualnymi przepisami, wszyscy tu zgodnie twierdzą, że to za mało, być może tak jest, ale ile to będzie wystarczająco? (biorąc pod uwagę specyfikę ściany z tego drewna, z którego powstanie ściana?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts