Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domu drewnianym

ee0090

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co z wentylacją? Komin jest przy wschodżebyiej ścianie budynku, na dole łazienka, kotłownia i salon z otwartą kuchnią, na górze 2 pokoje i łazienka. Ile przewodów wentylacyjnych? 2 wystarczą? Wyciąg z okapu nad kuchenką w stropie?

Rekuperacja, jeśli chcesz żeby to ocieplenie było coś warte i żeby mieć odpowiednią ilość świeżego powietrza w domu

Witam,

wentylacja mechaniczna jest nieodzownym warunkiem zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, jak i ochrony substancji budowlanej jest odpowiednia wymiana powietrza.

Dzięki kontrolowanej wentylacji mieszkania zużyte powietrze jest stale odsysane z pomieszczeń takich, jak łazienka, kuchnia i toalety, i zastępowane świeżym powietrzem w salonie, pokoju dziecięcym i sypialni.

W przeciętnym domu jednorodzinnym dziennie do powietrza w pomieszczeniach trafia do 15 litrów wilgoci. Ilość zużywana podczas jednej minuty kąpieli pod prysznicem. W starszych budynkach dochodzi do kondensacji wilgoci w zimnych miejscach na ścianach. Umożliwia to tworzenie się pleśni.

Jeśli ktoś jest zainteresowany systemami wentylacji marki Viessmann - zapraszam pod link tutaj

W razie pytań - pozostaję do dyspozycji!

Jeśli samemu rozlozy się kanały wentylacyjne co jest proste jak posmarowania kromki masłem to koszt w zależności od marki reku wyniesie 4-6tys.zł a jak w całości przez firmę to od 12tys.zl.

Mozesz rozpisac wszystkie koszty poszczegolnych elementów (nie zapomnij o kosztach transportu) dla całkowitego kosztu 4000 zł brutto? Robociznę pominmy, przeciez w Polsce to kazdy inwestor jest doswiadczonym monntazystą wm i na dodatek ma mnostwo czasu z którym nie wie co zrobic, a niektórym to tak nudzi ze az z zagranicy (gdzie pracują) przyjezdzają montowac u siebie wm.

Gość Arturo72
Mozesz rozpisac wszystkie koszty poszczegolnych elementów (nie zapomnij o kosztach transportu) dla całkowitego kosztu 4000 zł brutto?

Oczywiście:

http://allegro.pl/rekuperator-luna-200-centrala-wentylacyjna-dospel-i5232818277.html 1566zł brutto

http://allegro.pl/przewod-izolowany-termofleks-125-10m-kanal-250-c-i5519460999.html x8szt=1008zł brutto

lub

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-75mm-pe-flex-d2p-termokontrol-i6531103387.html x200mb= 1520zł brutto

http://allegro.pl/oxy-skrzynka-rozdzielcza-srrs-150-4x125-do-dgp-i6510548391.html x2szt=114zł brutto

http://allegro.pl/oxy-anemostat-nawiewny-nawiewnik-ramka-125-bialy-i6392651584.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=203996 x10szt=89,90zł brutto

Suma=2777,90zł brutto lub 3289zł brutto

+koszty transportu kurierem to ok.150zł

Zaraz zaraz, gdzie czerpnia i wyrzutnia i kanały do nich, gdzie skrzynki rozdzielcze do PEFLEX75, gdzie redukcje do czerpni, rozpisz dokładnie, taka wycena to jest dla laikow którzy nie mają zadnego pojecia na temat wm, a rekuperatora tanszego nie ma??

Gość Arturo72
Zaraz zaraz, gdzie czerpnia i wyrzutnia i kanały do nich, gdzie skrzynki rozdzielcze do PEFLEX75, gdzie redukcje do czerpni, rozpisz dokładnie, taka wycena to jest dla laikow którzy nie mają zadnego pojecia na temat wm, a rekuperatora tanszego nie ma??

http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-uvla-150-mm-chrom-i6542141592.html x2szt=88zł brutto

http://allegro.pl/rura-spiro-sonodec-150-mm-dec-termofleks-10-mb-i5598915100.html 99zł brutto

http://allegro.pl/redukcja-pcv-fi-150-125-i6515774261.html x2szt =8,80zł brutto

A skrzynki rozdzielcze Termokontrol do 75 mm gdzie, oprócz elemnetów Termokontrol wszystko najnizsza półka. Ale wiedz ze są tacy którzy nie uczestniczą i nie chcą uczetniczyc konkursie promowanym nieustannie przez Ciebie pt. "kto zrobi najtaniej"

Gość Arturo72
A skrzynki rozdzielcze Termokontrol do 75 mm gdzie, oprócz elemnetów Termokontrol wszystko najnizsza półka. Ale wiedz ze są tacy którzy nie uczestniczą i nie chcą uczetniczyc konkursie promowanym nieustannie przez Ciebie pt. "kto zrobi najtaniej"

Kto bogatemu zabroni ?

Dlatego przedział 3-30tys.zl bo za 30 klocków też można zrobić.

W moim przypadku WM z reku wyszła 5,5tys.zl i od 4 lat działa bez zarzutu.

Arturo pamiętam kiedyś w wątku dotyczącym wykańczania łazienek chwaliłeś się jak to tanio można łazienkę zrobić. W końcu pokazałeś swoją cudowną łazienkę, która wygląda jak łazienka z czasów PRLu w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu w 40-letnim bloku z wielkiej płyty. Tak więc wszystko się zapewne da zrobić za półdarmo albo za darmo. Kwestia tylko tego jak mocno kogoś razi tandeta i niska jakość wszystkiego co jest w domu. Generalnie Arturo jak Ciebie czytam to jesteś dla mnie mistrzem. Wszystko robisz najtaniej, a gdy ktoś płaci więcej to jest głupkiem i idiotą :)

Kto bogatemu zabroni ?

Dlatego przedział 3-30tys.zl bo za 30 klocków też można zrobić.

W moim przypadku WM z reku wyszła 5,5tys.zl i od 4 lat działa bez zarzutu.

To dlaczego u siebie nie zainstalowałes Luny, po co przepłaciłes 2,5 tys? Komu doradzasz, ale sam najtaniej u siebie nie zrobiłes? Czy to nie jest rozbieznosc miedzy Twoimi słowami a czynami? Jak z Twoją wiarygodnoscią?

Gość Arturo72
Arturo pamiętam kiedyś w wątku dotyczącym wykańczania łazienek chwaliłeś się jak to tanio można łazienkę zrobić. W końcu pokazałeś swoją cudowną łazienkę, która wygląda jak łazienka z czasów PRLu w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu w 40-letnim bloku z wielkiej płyty. Tak więc wszystko się zapewne da zrobić za półdarmo albo za darmo. Kwestia tylko tego jak mocno kogoś razi tandeta i niska jakość wszystkiego co jest w domu. Generalnie Arturo jak Ciebie czytam to jesteś dla mnie mistrzem. Wszystko robisz najtaniej, a gdy ktoś płaci więcej to jest głupkiem i idiotą :)
O gustach sie nie dyskutuje i gusta nie zależą od ilości wpakowanej kasy,może dla kogoś prymitywnego tak ale nie dla mnie :)Pokazuje tylko,że można tanio i dobrze a drogo nie oznacza zawsze dobrze.
To dlaczego u siebie nie zainstalowałes Luny, po co przepłaciłes 2,5 tys? Komu doradzasz, ale sam najtaniej u siebie nie zrobiłes? Czy to nie jest rozbieznosc miedzy Twoimi słowami a czynami? Jak z Twoją wiarygodnoscią?
Skoro nie jesteś inteligentnym człowiekiem i nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego to jeszcze raz powtórzę,WM z reku to przedział 3-30tys,zł.Ja mam WM w cenie 5,5tys.zł i od 4 lat działa bez zarzutu,ta za 30tys.zł lepiej by działała ?
Zależy od budżetu i kumatosci inwestora bo przedział kosztów jest spory od 3-30tys.zl
Edytowane przez Arturo72

O gustach sie nie dyskutuje i gusta nie zależą od ilości wpakowanej kasy,może dla kogoś prymitywnego tak ale nie dla mnie :)Pokazuje tylko,że można tanio i dobrze a drogo nie oznacza zawsze dobrze.Skoro nie jesteś inteligentnym człowiekiem i nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego to jeszcze raz powtórzę,WM z reku to przedział 3-30tys,zł.Ja mam WM w cenie 5,5tys.zł i od 4 lat działa bez zarzutu,ta za 30tys.zł lepiej by działała ?

Nie odwracaj kota ogonem, dlaczego nie chciałes Luny jest przeciez tansza o Twojego rekuperatora, a poza tym skąd koszt 30 tys do domu pytajacego. Przesada w drugą strone tez nie jest dobra. Twoja za 5,5 tys. działa lepiej od tej za 3 tys?

Działa lepiej(oszczedniej) z uwagi m.in na wentylatory DC

a Luna ma AC. Reszta w reku to bajery i wodotryski których i tak się nie używa.

To akurat wiem i nie tylko chodzu o DC ale i tez o wyzsza sprawnosc, ale nie wiem po co doradzac rozwiazania najtansze skoro samemu sie wie ze maja pewne wady, pytajacemu nie chodziło o maksymalnie tanie rozwiazanie a przynajmniej nie zapytal wprost, co innego jezeliby tego koniecznie chciał.