Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domu drewnianym

ee0090

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więc tani system wentylacji z reku to, przyjmijmy średnio 10 tys. (4-6 jeśli się zrobi samemu na najtańszych materiałach, ale wiadomo jak to z najtańszymi materiałami),jak do tego doliczymy 20-30 tys. które trzeba dołożyć, żeby mieć pompę ciepła to mamy 30-40 tys. zł. więcej niż dla systemu z kotłem gazowym, czy na paliwo stałe (no może - 7-8 tys za komin). Rachunki za prąd średnio w granicach 300 zł.za samo ogrzewanie i CWU, czyli podobnie lub niewiele mniej niż w pozostałych systemach. Oczywiście komfort nie podlega dyskusji (chociaż przy gazie jest taki sam), ekologia i podążanie za modą również, ale oszczędność jest chyba dość symboliczna, jeśli w ogóle?

Scrabie napisał, że się zmieścił w domu w 200 tys, z czego jak widzę ogrzewanie i wentylacja musiały kosztować ok 50-60 tys z instalacją wewnętrzną, czyli na całą resztę domu razem z meblami i wykończeniem wychodzi 140-150 tys. Jeśli robi się wszystko własnoręcznie może i tak wyjdzie, ja niestety nie mam ani takiej wiedzy ani tyle czasu, żeby od podstaw się uczyć murarki, hydrauliki, elektryki, dekarstwa, kładzenia płytek, itd... Same fundamenty to +/- 20 tys,a gdzie reszta?

No tak .. w domu kisnąć trzeba, jak wiem dokładnie jaka jest alternatywa dla wentylacji mechanicznej.

Kiszenie się w domu po 80% wilgotności. Inaczej trzymając ~40% oznacza każde jedno okno rozszczelnione ..

które miało być z założenia szczelne. Kopciucha do ciepłego domu założysz ? okiełznasz moc kotła.. teraz ? 0,5 kW .. a maks potrzeba 5 kW ..

zakładając i bida jak czopka, kotłów takich nie ma, trzeba większy kocioł + komin.

A wentylacja kominowa ? przecież to dobre aby później kratki zatkać .. bezsens goni bezsens.

Oczywiście nie neguje spalania biomasy :) ale co ? bufor ? aby moc odbierać .. instalacja wygodna z kotłem na paliwo stałe nie będzie też tania.

Pompa ciepła za 20 -30 kzł .. też warto poszukać .. czegoś o mocy maks 5 kW .. nawet gruntowej.. bo już się pojawiają.

Gość Arturo72
Więc tani system wentylacji z reku to, przyjmijmy średnio 10 tys. (4-6 jeśli się zrobi samemu na najtańszych materiałach, ale wiadomo jak to z najtańszymi materiałami),jak do tego doliczymy 20-30 tys. które trzeba dołożyć, żeby mieć pompę ciepła to mamy 30-40 tys. zł. więcej niż dla systemu z kotłem gazowym, czy na paliwo stałe (no może - 7-8 tys za komin). Rachunki za prąd średnio w granicach 300 zł.za samo ogrzewanie i CWU, czyli podobnie lub niewiele mniej niż w pozostałych systemach. Oczywiście komfort nie podlega dyskusji (chociaż przy gazie jest taki sam), ekologia i podążanie za modą również, ale oszczędność jest chyba dość symboliczna, jeśli w ogóle?

Scrabie napisał, że się zmieścił w domu w 200 tys, z czego jak widzę ogrzewanie i wentylacja musiały kosztować ok 50-60 tys z instalacją wewnętrzną, czyli na całą resztę domu razem z meblami i wykończeniem wychodzi 140-150 tys. Jeśli robi się wszystko własnoręcznie może i tak wyjdzie, ja niestety nie mam ani takiej wiedzy ani tyle czasu, żeby od podstaw się uczyć murarki, hydrauliki, elektryki, dekarstwa, kładzenia płytek, itd... Same fundamenty to +/- 20 tys,a gdzie reszta?

Chopie albo dziolcho,czemu tak idiotycznie podchodzisz do tematu jakbyś był/była szkolony/szkolona w szkole specjalnej ?

Czemu na etapie przed budową nie myślałeś żeby oszczędzić koszty na samym projekcie ? Czemu wydales na drogą i zimną ścianę jak taniej mogłeś mieć tanio i ciepło ?

Brak inteligencji wychodzi ze szkoły specjalnej ?

Po co Ci kominy w domu ? Czemu tak głupio wydales kasę ?

Żeby mieć dom jaki ma Scrabie wystarczy myśleć

Edytowane przez Arturo72

Ja naprawdę nie chcę kopciucha :) , dlatego napisałem na forum, żeby znaleźć dla niego alternatywę. Inwestycja rzędu 50 czy 60 tys. zł w C.O. z PC to jednak sporo, tym bardziej, że przy dzisiejszych cenach energii (które ciągle rosną) będzie się to zwracało wiele lat. Tak naprawdę wybór jest dość ograniczony.

A pellet? Warto się nad tym w ogóle zastanawiać?

Chopie albo dziolcho,czemu tak idiotycznie podchodzisz do tematu jakbyś był/była szkolony/szkolona w szkole specjalnej ?

Czemu na etapie przed budową nie myślałeś żeby oszczędzić koszty na samym projekcie ? Czemu wydales na drogą i zimną ścianę jak taniej mogłeś mieć tanio i ciepło ?

Brak inteligencji wychodzi ze szkoły specjalnej ?

Po co Ci kominy w domu ? Czemu tak głupio wydales kasę ?

Przepraszam, ale nie rozumiem co miałem oszczędzić na projekcie? Na razie mam tylko wylany fundament, więc jeszcze wszystko mogę zrobić ze ścianami. Komin też mogę postawić albo i nie, dlatego zanim to zrobię rozpocząłem tę dyskusję. Nie jestem zwolennikiem węgla ani komina. Szukam kompromisu między kosztami inwestycji, użytkowania a komfortem

Gość Arturo72
Ja naprawdę nie chcę kopciucha :) , dlatego napisałem na forum, żeby znaleźć dla niego alternatywę. Inwestycja rzędu 50 czy 60 tys. zł w C.O. z PC to jednak sporo, tym bardziej, że przy dzisiejszych cenach energii (które ciągle rosną) będzie się to zwracało wiele lat. Tak naprawdę wybór jest dość ograniczony.

Dlatego napiasłem Ci,ze trzeba myśleć a nie byc wychowankiem szkoły specjalnej ;)

Tylko idiota i kretyn i niezbyt rozumy pisze,że pompa ciepła to 50-60tys.zł

Jesteś idiotą i niezbyt pełnosprawny rozumowo ze tak piszesz ?

Przepraszam, ale nie rozumiem co miałem oszczędzić na projekcie?

No sie nie dziwię po tym co wypisujesz :D

Po pierwsze fundamenty,po drugie,ściana,po trzecie izolacja.

Niepełnosprawnym można duzo wybaczyć :D

Człowieku,wiesz co chcesz zbudować i jak to chcesz zbudować czy tylko pierniczysz jakieś kretynizmy ?

Konkrety jak chcesz coś poznać...

Czyli zapotrzebowanie domu na ciepło i jego obciązenie cieplne.

No chyba,żeś faktycznie nie teges :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Dla kumających Modów proszę zerknąć na poniższe:

Od jakiegoś czasu na FM zauważyłem,że pewna dziedzina mocno się próbuje uaktyywnić ale ma pecha bo jestem i punktuje :D

A że jestem sk...to tym bardziej ;)

Edytowane przez Arturo72

Dlatego napiasłem Ci,ze trzeba myśleć a nie byc wychowankiem szkoły specjalnej ;)

Tylko idiota i kretyn i niezbyt rozumy pisze,że pompa ciepła to 50-60tys.zł

Jesteś idiotą i niezbyt pełnosprawny rozumowo ze tak piszesz ?

No sie nie dziwię po tym co wypisujesz :D

Po pierwsze fundamenty,po drugie,ściana,po trzecie izolacja

Wychowankowie szkół specjalnych też mają prawo do życia i ogrzewania.

Przykładowe ceny PC:

http://www.biawar.com.pl/pompy-ciep%C5%82a-nibe/powietrzne-zewnetrzne/nibe-f2120

Jak widać najtańsza 27tys zł. (pewnie są tańsze, ale są też droższe)

Wentylacja z reku jak wynika z dyskusji ok 10 tys (oczywiście można taniej, ale będzie kiepsko)

Daje nam to 37 tys.

Jak do tego dołożymy instalację CO w domu i koszty robocizny całości to ile wyjdzie?

Może jestem niepełnosprawny ale ciągle mi to samo wychodzi.

Jak zauważyłeś nie napisałem że PC tyle kosztuje tylko C.O. z PC razem z wentylacją mechaniczną

Dalej nie wiem co miałem oszczędzić na projekcie. Jakby kolega z niewątpliwie wysokim IQ mógłby mnie oświecić to będę dozgonnie wdzięczny

Gość Arturo72
Nie jestem modem ale nie zakumałem, że niby jestem producentem pelletu?

Jesteś inwestorem czyli znasz swoje obciązenie cieplne domu i zapotrzebownie domu na ciepło zatem czekamy na te dane.

Jak tego nie podasz to dalej do szkoły sie uczyć fizyki i matematyki a nie budowac.

Zatem ?

Zatem jak nie znasz swoich danych to czemu z siebie robisz idiotę i bezmózgowca pisząc coś o kosztach poszczególych źródeł ciepła jak one nie dotyczą Twojego domu ?

Z kogoś robisz idiotę czy z siebie ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Aruro72, jak Twoje wypowiedzi mają polegać na obrażaniu forumowiczów to sobie odpuść, bo to naprawdę nic nie wnosi do tematu...

Jakie jest obciążenie cieplne Twojego domu i zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Musisz to wiedzieć bo jak nie wiesz tego to debilizmem jest pisanie co ile kosztuje dla innego domu.

Jarzysz ?

nwestycja rzędu 50 czy 60 tys. zł w C.O. z PC to jednak sporo,

sam z siebie robisz idiotę ?

Dla mądrych modów:

Edytowane przez Arturo72

Inwestycja rzędu 50 czy 60 tys. zł w C.O. z PC

generalnie to nie masz racji, niestety. WM z odzyskiem ciepła wykonana na dobrych materiałach samodzielnie to koszt około 8-10 tys. zł, jeśli dobrze poszukasz. w domu bez WM też jakaś wentylacja musi być - jakieś kominy, nawiewniki (zdaje się, że są obowiazkowe wedle prawa przy wentylacji grawitacyjnej, a że kierownicy budowy to olewają...). dlaczego tego kosztu nie liczysz?

u mnie system CO (z podłogówką i kotłem) i WM kosztowały łącznie około 20 tys. zł. nie mam oddzielnej kotłowni. spójrz na całość, zrób sobie jakieś wyceny zamiast patrzeć na katalogowe ceny PC. policz OZC, bo bez wiedzy na temat domu nie można dobrze dopasować systemu grzewczego. WM rób albo nie rób, tylko wiedz, że zgodnie z warunkami technicznymi wchodzącymi od stycznia 2017, teoretycznie nie da się wybudować domu bez odzysku ciepła. oczywiście że projektanci będą nadal oszukiwać na obliczeniach i projektować WG, ale po co budować dom (często na całe życie) który na starcie jest przestarzały?

dodam pewien przykład z rodziny. dom ponad 200 m2, super kocioł na ekogroszek (przewymiarowany), grzany trzeci sezon grzewczy do około 15°C (nikt jeszcze nie mieszka, więc także brak odbioru CWU). spala 5 t ekogroszku po 600 zł. z ekogroszkiem co sezon problemy, właściciel nawet raz odsprzedał kilka ton, bo się nie paliło. w tym roku zepsuł mu się komin (potężny, ładnie wykończony klinkierem) - zapłacił 3 tys. zł za naprawę. wcześniej ponad 5 tys za samą budowę tego komina, ponad 10 tys. za kotłownię, grubo ponad 20 tys. zł za podłogówkę i kaloryfery, do tego sporo m2 na samą kotłownię.

Edytowane przez imrahil

generalnie to nie masz racji, niestety. WM z odzyskiem ciepła wykonana na dobrych materiałach samodzielnie to koszt około 8-10 tys. zł, jeśli dobrze poszukasz. w domu bez WM też jakaś wentylacja musi być - jakieś kominy, nawiewniki (zdaje się, że są obowiazkowe wedle prawa przy wentylacji grawitacyjnej, a że kierownicy budowy to olewają...). dlaczego tego kosztu nie liczysz?

u mnie system CO (z podłogówką i kotłem) i WM kosztowały łącznie około 20 tys. zł. nie mam oddzielnej kotłowni. spójrz na całość, zrób sobie jakieś wyceny zamiast patrzeć na katalogowe ceny PC. policz OZC, bo bez wiedzy na temat domu nie można dobrze dopasować systemu grzewczego. WM rób albo nie rób, tylko wiedz, że zgodnie z warunkami technicznymi wchodzącymi od stycznia 2017, teoretycznie nie da się wybudować domu bez odzysku ciepła. oczywiście że projektanci będą nadal oszukiwać na obliczeniach i projektować WG, ale po co budować dom (często na całe życie) który na starcie jest przestarzały?

kompletne CO z WM kosztowały cię 20 tys? Skoro WM ma kosztować 8-10, to na CO zostaje 10-12???? Jakim cudem za 10-12 tys zrobić CO razem z instalacją w domu?

Oczywiście, że kominy to koszt, można powiedzieć, że koszt kominów jest porównywalny z WM (do mnie wstępnie jest wyliczony na 4000 + robocizna).

To że u imrahila tyle wyszło, to nie znaczy, że każdy w takiej cenie zrobi...(niestety...)

Imrahil, twój przypadek jest specyficzny i raczej trudny do naśladowania (uwzględniając wszystkie okoliczności ;))

Imrahil ma bardzo ciepły dom i do tego o wielu rzeczach myślał już na etapie projektu...do tego wiedział co chce wybudować i konsekwentnie to robił (mimo, że wszyscy mu mówili, że tak się nie da i że ogrzewanie będzie go kosztować majątek ;))

Artur nie bądź że tylko za PC i prądem czy ewentualnie gazem :) w mieście, gdzie miał bym działkę 10 arów..

nic a nic by wiele nie kombinował.

Ale że mam dom na wsi i trochę dużo biomasy :) ale to tylko szkic .. jakie potrzeby ... 2 kW w porywach .. to więcej gotowanie ziemniaków wymaga :lol2:

moja opcja to jest jedna i prosta .. mieć takie potrzeby aby ogrzać się solarami.

a nie mówicie mi o grudniu 2012 .. na takie okoliczności .. prąd ? pelet ?

Edytowane przez מרכבה

Przestan wierzyc w cuda a zacznij wierzyc wyliczeniom na kartce papieru. Mamy XXI wiek! Moze jak przeczytasz ze zrozumieniem cale 5 stron w tym watku to zorzumiesz cud u imrahila.

Ja rozumiem, że koledzy obeznani w temacie denerwują się czytając posty laika.

Ale nijak nie mogę dojść do tego w jaki sposób za 10-12 tys zrobić całkowitą instalację CO razem ze źródłem ciepła.

Jeśli to możliwe to proszę o zdradzenie tej tajemnicy lub też mogę zlecić zrobienie takiej instalacji u mnie (oczywiście nie za darmo).

5 stron wątku niestety tego nie wyjaśnia.

Wiem, trzeba zrobić OZC, co nie zmienia faktu, że kwota jest dziwnie niska