Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domu drewnianym

ee0090

Recommended Posts

Ja rozumiem, że koledzy obeznani w temacie denerwują się czytając posty laika.

Ale nijak nie mogę dojść do tego w jaki sposób za 10-12 tys zrobić całkowitą instalację CO razem ze źródłem ciepła.

Jeśli to możliwe to proszę o zdradzenie tej tajemnicy lub też mogę zlecić zrobienie takiej instalacji u mnie (oczywiście nie za darmo).

5 stron wątku niestety tego nie wyjaśnia.

Wiem, trzeba zrobić OZC, co nie zmienia faktu, że kwota jest dziwnie niska

mniej więcej z pamięci:

- grzałka za 400 zł

- pompka 400 zł

- materiały na podłogówkę 5000 zł

- bojler 650 zł

- bezprzewodowy termostat, stycznik, programator czasowy w sumie chyba mniej niż 1000 zł

w zasadzie tyle wystarczy. podłogówka zrobiona własnoręcznie z drobną pomocą hydraulika + test szczelności i wpięcie przez hydraulika. koszt hydraulika i miedzi to coś około 1000 czy 1500 zł, nie pamiętam. ewentualnie mogła całość robić firma z materiałami za 8300 zł.

jak widać, w sumie jest znacznie mniej niż 10 tys. zł

do tego dokupiłem mały buforek za 1000 zł oraz zawór mieszający z siłownikiem i sterownikiem. ceny z głowy, ale w sumie na pewno nie było więcej niż 10 tys. zł. ogrzewane 123 m2

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Ja rozumiem, że koledzy obeznani w temacie denerwują się czytając posty laika.

Ale nijak nie mogę dojść do tego w jaki sposób za 10-12 tys zrobić całkowitą instalację CO razem ze źródłem ciepła.

Jeśli to możliwe to proszę o zdradzenie tej tajemnicy lub też mogę zlecić zrobienie takiej instalacji u mnie (oczywiście nie za darmo).

5 stron wątku niestety tego nie wyjaśnia.

Wiem, trzeba zrobić OZC, co nie zmienia faktu, że kwota jest dziwnie niska

Wyżej masz c.o imrahil-a.

A teraz nie doszła moja instalacja:

Podlogowka 60zl/m2=7500zl

Do niej miał być wpiety kociołek elektryczny Elterm 9kW za 2500zl,koszt wpiecia to 500zl

Suma 10500zl.Można ?

Zamiast kotła elektrycznego miałem mieć pompę ciepła która kosztowała 14tys.zl Atlantic Extensa 8kW a mam Panasa 9kW.

Oczywiście z komina zrezygnowałem i nie budowalem.

Przestan wierzyc w cuda a zacznij wierzyc wyliczeniom na kartce papieru. Mamy XXI wiek! Moze jak przeczytasz ze zrozumieniem cale 5 stron w tym watku to zorzumiesz cud u imrahila.

ten cud jest taki że prawie wszystko robi sam i takie to cuda i sekret niskich kosztów, tłuczecie chłopu jak to tanio można zrobić CO miedzy wierszami dodajac (jak to i to zrobisz sam... bo jak nie to wychodzi 7tysiecy drożej) hehe dobre naprawde można sie uśmiać

Gość Arturo72
ten cud jest taki że prawie wszystko robi sam i takie to cuda i sekret niskich kosztów, tłuczecie chłopu jak to tanio można zrobić CO miedzy wierszami dodajac (jak to i to zrobisz sam... bo jak nie to wychodzi 7tysiecy drożej) hehe dobre naprawde można sie uśmiać

60zł/m2 podłogówki to normalna cena firm czyli dla domu 120m2 to 7200zł tak ? Tak.

Do tego kupujesz:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

I masz 9800zł tak ? tak

Jak widzisz ten kocioł ma w sobie wszystko czyli i naczynie przeponowe i pompkę obiegową czyli dwoma rurkami podłącza się go bezpośrednio pod rozdzielacz podłogówki,tak ? Tak

Koszt takiego podłaczenia u hydraulika to ok.500zł,tak ? Tak

Czyli masz całkowity system grzewczy za 10300zł tak ? Tak.

W czym problem ?

I przy okazji oszczędzasz na kominie,którego nie musisz stawiać i na kotłowni.

60zł/m2 podłogówki to normalna cena firm czyli dla domu 120m2 to 7200zł tak ? Tak.

Do tego kupujesz:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

I masz 9800zł tak ? tak

Jak widzisz ten kocioł ma w sobie wszystko czyli i naczynie przeponowe i pompkę obiegową czyli dwoma rurkami podłącza się go bezpośrednio pod rozdzielacz podłogówki,tak ? Tak

Koszt takiego podłaczenia u hydraulika to ok.500zł,tak ? Tak

Czyli masz całkowity system grzewczy za 10300zł tak ? Tak.

W czym problem ?

I przy okazji oszczędzasz na kominie,którego nie musisz stawiać i na kotłowni.

człowieku nie musisz mi tego wszystkiego tłumaczyc strata twojego czasu, ja to wszystko wiem co i jak , mnie też podłogówka kosztowała 60zl/m2 i prawdopodobnie tyle kosztuje 90% ludzi, chodzi mi o wpis kolegi imrahila" zrobiona własnoręcznie" a jak wiemy robocizna to prawie zawsze 1/3 kosztów,

człowieku nie musisz mi tego wszystkiego tłumaczyc strata twojego czasu, ja to wszystko wiem co i jak , mnie też podłogówka kosztowała 60zl/m2 i prawdopodobnie tyle kosztuje 90% ludzi, chodzi mi o wpis kolegi imrahila" zrobiona własnoręcznie" a jak wiemy robocizna to prawie zawsze 1/3 kosztów,

piszesz bzdury. 123 m2 podłogówki z kotłem elektrycznym (lub lepiej samą grzałką i pompą obiegową, jak robi jasiek) kosztować może bez kiwnięcia palcem poniżej 10 tys. zł, jak napisał Arturo. widocznie czegoś nie rozumiesz. zamiast części kosztów robocizny zrobiłem bufor z mieszaczem i automatyką, co stanowiło spory koszt. dzisiaj uważam że niepotrzebnie. tak więc - ogrzewanie w domu 120 m2 w cenie poniżej 10 tys. zł to żaden problem, zresztą taką dostałem wycenę (z fakturą VAT 8%).

co do wentylacji - rozłożenie kilkudziesięciu m rur elastycznych PE flex i wpięcie ich do skrzynek to jedna z przyjemniejszych prac jakie można sobie wyobrazić na budowie. mam dwie lewe ręce i wiele u siebie nie zrobiłem, ale WM to żadna filozofia. jak ktoś narzeka na brak kasy, to powinien dobrze sobie dom przemyśleć, a czasem coś zaoszczędzić na robociźnie. może mogłem za to zapłacić 2 tys zł za robociznę kosztem mniej wydajnej instalacji (słabszy rekuperator, mniej rur, finalnie pewnie cena wyszłaby podobna), ale całość służyć mi też ma do zapobiegania przegrzewaniu latem.

Edytowane przez imrahil

piszesz bzdury. 123 m2 podłogówki z kotłem elektrycznym (lub lepiej samą grzałką i pompą obiegową, jak robi jasiek) kosztować może bez kiwnięcia palcem poniżej 10 tys. zł, jak napisał Arturo. widocznie czegoś nie rozumiesz. zamiast części kosztów robocizny zrobiłem bufor z mieszaczem i automatyką, co stanowiło spory koszt. dzisiaj uważam że niepotrzebnie. tak więc - ogrzewanie w domu 120 m2 w cenie poniżej 10 tys. zł to żaden problem, zresztą taką dostałem wycenę (z fakturą VAT 8%).

co do wentylacji - rozłożenie kilkudziesięciu m rur elastycznych PE flex i wpięcie ich do skrzynek to jedna z przyjemniejszych prac jakie można sobie wyobrazić na budowie. mam dwie lewe ręce i wiele u siebie nie zrobiłem, ale WM to żadna filozofia. jak ktoś narzeka na brak kasy, to powinien dobrze sobie dom przemyśleć, a czasem coś zaoszczędzić na robociźnie. może mogłem za to zapłacić 2 tys zł za robociznę kosztem mniej wydajnej instalacji (słabszy rekuperator, mniej rur, finalnie pewnie cena wyszłaby podobna), ale całość służyć mi też ma do zapobiegania przegrzewaniu latem.

ale co ty mi chcesz wmówić? gdzie pisze bzdury? ze robocizna to nie 1/3 kosztów? czy o co ci chodzi

ale co ty mi chcesz wmówić? gdzie pisze bzdury? ze robocizna to nie 1/3 kosztów? czy o co ci chodzi

no jasne że robocizna to 1/3 kosztów. masz u góry wycenę podłogówki 8300 zł. do tego grzałka z termostatem 400 zł, naczynie wzbiorcze (150 zł), pompa 400 zł - tylko w rzeczywistości tańsze o VAT (8% zamiast 23%). wpięcie rozdzielacza 500 zł. ogrzewanie gotowe.

dodam, że wycena podłogówki (67 zł/m2) bez targowania w pierwszej lepszej firmie na markowych materiałach

no jasne że robocizna to 1/3 kosztów. masz u góry wycenę podłogówki 8300 zł. do tego grzałka z termostatem 400 zł, naczynie wzbiorcze (150 zł), pompa 400 zł - tylko w rzeczywistości tańsze o VAT (8% zamiast 23%). wpięcie rozdzielacza 500 zł. ogrzewanie gotowe.

dodam, że wycena podłogówki (67 zł/m2) bez targowania w pierwszej lepszej firmie na markowych materiałach

nie powtarzaj milion razy tego samego bo co ile kosztuje to wszyscy wiedza ewentualnie moga googlowac do śmierci zeby kupić cos taniej, to jeżeli robocizna to jednak 1/3 kosztów to gdzie napisałem bzdury i czego nie rozumiem? to ty nie rozumiesz że masz np. WM tanio bo nie placiles za robocizne i zanim chlopu skołowanemu dasz rade i czemu to tak tanio uświadom go duzymi literami POD WARUNKIEM ZE ZROBISZ TO SAM

nie powtarzaj milion razy tego samego bo co ile kosztuje to wszyscy wiedza ewentualnie moga googlowac do śmierci zeby kupić cos taniej, to jeżeli robocizna to jednak 1/3 kosztów to gdzie napisałem bzdury i czego nie rozumiem? to ty nie rozumiesz że masz np. WM tanio bo nie placiles za robocizne i zanim chlopu skołowanemu dasz rade i czemu to tak tanio uświadom go duzymi literami POD WARUNKIEM ZE ZROBISZ TO SAM

przecież napisałem chyba o tym? o co masz pretensje? WM nie mam tanio - mam przewymiarowaną instalację i przewymiarowany rekuperator. gdyby nie to, to w tej samej kwocie (lub niewiele wyższej) zrobiłaby to firma. poza tym przy WM nie liczy się koszt WM, tylko różnica w koszcie między WM a grawitacyjną. chyba, że uważasz, że wentylacja grawitacyjna jest za darmo? ogrzewanie tak jak napisałem - 10 tys. zł bez kiwnięcia palcem. i nie mam dla niego oddzielnej kotłowni za grube kilkanaście tys. zł, nie mam komina za kilka tys. zł.

dodam, że łatwiej jest rozprowadzić kanały WM samodzielnie niż murować kominy wentylacyjne. pomijam już jakieś półśrodki typu wentylacja pomieszczeń przez dachówki wentylacyjne do kanalizacji (często takie kwiatki widać) czy okna bez nawiewników przy WG.

inna sprawa - teoretycznie nie można budować domu bez WM ze względu na prawo (współcznynnik Ep). a że ludzie i projektanci bez wiedzy to bezmyślnie omijają, to nie moja sprawa.

Proste pytanie .. co ja bym zrobił kiedy mój dom by potrzebował ~2,5 kW mocy grzewczej przy -20 ( obliczeniowa średnia dobowa o tak.).

Czy wiecie że teraz większość leciwie, lub nie leciwie gaconych domów potrzebuje więcej ! Ten z którego piszę .. tylko 5 kW przy +10 i 2,5 kW przy +15 ..

a +15 to granica- palić ? nie palić. To widzicie jakie osiągi da się wydusić . celowo nie podałem jeszcze niższej mocy bo to już

images?q=tbn:ANd9GcT5t29NdykcVBt1Cmg-9ztLtAfOl5TSB_329jRiQJ34NNDxf4dM byście się pochrastali :D

(pocięli)..

Imrahil, dzięki, nareszcie jakieś konkrety :)

Nie każdy się zna na wszystkim, po to jest forum, żeby się dowiedzieć, można oczywiście szukać i czytać na różnych stronach, ale ogrom informacji powoduje, że laik nie wie co jest prawdą, a co nie.

Jak pytałem u siebie w okolicy o wentylację mechaniczną z reku, to usłyszałem, że w domach jednorodzinnych się tego raczej nie stosuje bo to drogie i zajmuje dużo miejsca. Więc pytam tutaj i jestem obrzucany łajnem.

Ok, wracając do początku - OZC - , da się to zrobić samodzielnie i osiągnąć realny wynik za pomocą ogólnodostępnego darmowego programu nie będąc super specjalistą?

Scrabie napisał, że się zmieścił w domu w 200 tys, z czego jak widzę ogrzewanie i wentylacja musiały kosztować ok 50-60 tys z instalacją wewnętrzną, czyli na całą resztę domu razem z meblami i wykończeniem wychodzi 140-150 tys.

10300 zł reku z kanałami, skrzyniami i wszystkim

4200 grzejniki elektryczne

1100 maty grzejne i sterowniki

razem 15600zł brutto

teraz dokupiłem sobie folię grzewczą za 2100zł, bo chciałem. Zastanawiam się czy nie sprzedam 3 grzejników, zobaczymy.

Wydałem max 17 700 zł na ogrzewanie i reku, skąd Ci wyszło 50-60 tysięcy?

Kiedy zrozumiesz, że damy Ci zawsze te same rady, ociepl na maksa dom. Ewentualnie jeszcze grzej klimatyzatorem, nic więcej nie usłyszysz. Reku to mus, nie ma innej opcji, jak chcesz grzać tanio prądem i nie słuchaj pierdół, że zużywa na maxa prądu, bo moja od miesiąca ma podlicznik i zużywa około 1-1,5kwh dziennie. Szukasz dziury w całym, kombinujesz jak koń pod górkę. Chcesz mało ocieplenia, bo drogo, a pompę za 40 tysięcy, gdzie logika?

Gość Arturo72

Kiedy zrozumiesz, że damy Ci zawsze te same rady, ociepl na maksa dom. Ewentualnie jeszcze grzej klimatyzatorem, nic więcej nie usłyszysz. Reku to mus, nie ma innej opcji, jak chcesz grzać tanio prądem i nie słuchaj pierdół, że zużywa na maxa prądu, bo moja od miesiąca ma podlicznik i zużywa około 1-1,5kwh dziennie. Szukasz dziury w całym, kombinujesz jak koń pod górkę. Chcesz mało ocieplenia, bo drogo, a pompę za 40 tysięcy, gdzie logika?

Ciemnoogród...bo jak inaczej ?

10300 zł reku z kanałami, skrzyniami i wszystkim

4200 grzejniki elektryczne

1100 maty grzejne i sterowniki

razem 15600zł brutto

teraz dokupiłem sobie folię grzewczą za 2100zł, bo chciałem. Zastanawiam się czy nie sprzedam 3 grzejników, zobaczymy.

Ok, to troche zmienia postać rzeczy. Czyli w ogóle nie masz wodnej instalacji CO?

Nie dlatego, że drogo, bo ocieplenie przy całości to faktycznie nie taki duży koszt. Pompy za 40 też nie chcę bo to jest faktycznie za drogo :)