Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe z grzejnikami kanałowymi?

Rufu5

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

W niedługim czasie planuję rozpocząć budowę domu, aktualnie jestem na etapie planowania instalacji co chciał bym mieć w domu.

Zdecydowałem się na piec gazowy kondensacyjny 2 funkcyjny, ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki kanałowe tylko przy dużych przeszkleniach ( 304/240 i 360x240). Budynek ma być wybudowany w systemie Porotherm Dryfix ocieplenie budynku styropian frezowany z WM + rekuperator z odzyskiem ciepła.

Do tego będzie w domu jeszcze kominek tylko pytanie czy z płaszczem wodnym czy bez na to się jeszcze nie zdecydowaliśmy oraz planujemy kolektory słoneczne (ale to wszystko zależy co jak wyjdzie z $$$). Teraz tak opiszę dom mniej więcej prosta bryła z zaadoptowanym poddaszem dach 2 spadowy (projekt HomeKONCEPT 21 wariant 1 z podniesioną ściankom kolankową )

Teraz prosił bym o jakieś opinie i rady bo czytam czytam i już głowa mi pęka od ilości informacji

To się liczy ale pod oknami zagęszczasz odpowiednio rozstaw rurek i po kłopocie. Mieszani w to grzejników bez sensu

W jaki sposób sie zagęszcza rozstaw jezeli wg obliczen ten rozstaw wynosi 10 cm, dla informacji zmniejszenie do 7,5 cm to zwiekszenie mocy grzejnika podłogowego o ok 10%?? Przy tak duzych przeszkleniach oczywistym jest ze rozstaw musi byc 10 cm. Zageszczenie rozstawu pod oknami to relikt przeszłych czasów gdy okna miały słabe wspołnczynniki a Tz podłogówki czesto przekraczała 40 oC

no dobra bo teraz z żonką wyczytaliśmy jeszcze że wystarczy w danym pomieszczeniu przy dużym przeszkleniu zamontować tylko grzejnik kanałowy bez instalacji podłogowej i też będzie dobrze więc jak to w końcu będzie bo 1 blog mówi tak 1 tak a jak to może być w realach?

Kazdy budynek jest inny, kazdy ma inne straty, inne ocieplenie i wykonczenie podłóg. To czy wystarczy czy ten nie, to kwestia obliczen a nie porad na blogu.

akurat dla tego domu który my wybraliśmy w oryginale jest Wskaźnik Euco = 84,9 kWh/m2 rok, jednak jest on murowany tradycyjnie ze zwykłym styropianem, ok ale i tak dzięki za pomoc zadam kilka pytań jeszcze firmie która stworzyła ten projekt może coś ciekawego mi odpowiedzą wtedy wrócę i podzielę się odpowiedzią na forum