Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pytanie do domowników posiadających kotłownie z kotłem z podajnikiem na eko-groszek na parterze domku.

Jak wygląda sprawa z uruchamiającym się przenośnikiem ślimakowym i trzaskającymi kawałkami węgla, czy jest to mocno słyszalne w domu? Czy trzeba jakoś taką kotłownie wygłuszyć?

Przeglądałem wątki na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/215432-wyciszenie-kot%C5%82owni-piec-z-podajnikiem-na-eko-groszek/

Czy nikt z forumowiczów nie ma kotła z podajnikiem w domu?

Nikt nie pisze, bo chyba nie ma o czym :)

Mam, używam i nie słyszę, jedyny dźwięk jaki do mnie dochodzi przy całkowitej ciszy w domu, to praca silnika od podajnika. Od kotła dzieli mnie obecnie jedna ściana działowa na tzw. "6"

W Twoim opisie zauważyłem, że ogrzewasz dom kotłem na ekogroszek we współpracy z kominkiem z PW, jak Ci się to sprawdza? Ciężko to zgrać ze sobą i czy gra jest warta świeczki?
W Twoim opisie zauważyłem, że ogrzewasz dom kotłem na ekogroszek we współpracy z kominkiem z PW, jak Ci się to sprawdza? Ciężko to zgrać ze sobą i czy gra jest warta świeczki?

Kominek to spadek po wcześniejszym ogrzewaniu gazowym. Obecnie od dwóch lat stoi i ładnie wygląda. W tym roku prawie w ogóle nie grzałem. Człowiek z wiekiem robi się leniwy. Docelowo będzie spięty z kotłem za pomocą bufora, ale kiedy to nastąpi ciężko powiedzieć.

Czy gra warta świeczki? - nie. Przy gazie spalałem rocznie do 20 metrów drewna, od czasu ekogroszku, czyli za dwa ostatnie sezony, paliłem może z pięć razy. Dziś kominek to raczej ozdoba i awaryjny system ogrzewania, no ale cóż taka sytuacja.

Hałas to nie wszystko. Jest też kurz...Wsypywanie węgla nie jest zajęciem sterylnym. Mój kolega wygłuszył.....budując nową kotłownię kawałek od domu.