buncol7 09.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam Posiadam komin systemowy z trójnikiem fi 200 pod kątem 45 stopni. Chcę zamontować do niego piec kominkowy Romotop.Czy takie podłączenie jest możliwe i będzie działało poprawnie? Czy należy w jakiś sposób przerobić trójnik lub wykonać nowy otwór?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.10.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam Posiadam komin systemowy z trójnikiem fi 200 pod kątem 45 stopni. Chcę zamontować do niego piec kominkowy Romotop. Czy takie podłączenie jest możliwe i będzie działało poprawnie? Czy należy w jakiś sposób przerobić trójnik lub wykonać nowy otwór? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Będzie działać, gorzej z estetyką. Pytaj w Darco. Maja specjalny adapter kominowy do takich celów. Może Ci przypasi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buncol7 10.10.2016 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Jedna z firm oferuję montaż pieca w raz z zaślepieniem starego wlotu, wykłuciem nowego i podłączeniem pieca od tyłu do komina. Ale czy wiercenie i kłucie w ceramice jest bezpiecznie dla komina i użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.10.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Zależy kto to robi. Jak ktoś umie to dobrze zrobić to nie ma problemu ze zrobieniem wklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buncol7 10.10.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) O typowej wklejce czytałem ale tu chyba chodzi raczej o wpuszczenie rury z tyłu pieca bezpośrednio do komina i uszczelnienie specjalnym silikonem. Czy takie rozwiązanie jest ok? Edytowane 10 Października 2016 przez buncol7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.10.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Opisz dokładnie jak ma to miałoby być wykonane , inaczej jest to tylko gdybanie z fusów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buncol7 10.10.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Pan z salony w który planuje zakupi piec ropotop VISBY stwierdził w następujący sposób:Oni nie robią tak jak producent bo to cholernie drogie. Obcinają i zaślepiają trójnik u góry następnie wiercą kilka otworów w odpowiednim miejscu niżej i wykuwają otwór. Następnie wprowadzają rurę metalową od pieca i wszystko zasilikonowują. Jeszcze tego samego dnia robią próbę pieca. Oczywiście sprawdzają ciąg itp. Podobno tego rodzaju usługi świadczą niemalże codziennie i nie jest to dla nich problem. Ale mam podpisać dokument że jestem świadom że... no właśnie że w ten sposób utracona zostaje gwarancja producenta komina. Oni dają niby swoją gwarancję. Tak została przedstawiona mi sprawa przeróbki. Jest sto firma, która ,ma salon w Łodzi, Częstochowie i chyba Bełchatowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Pan z salony w który planuje zakupi piec ropotop VISBY stwierdził w następujący sposób:Oni nie robią tak jak producent bo to cholernie drogie. Obcinają i zaślepiają trójnik u góry następnie wiercą kilka otworów w odpowiednim miejscu niżej i wykuwają otwór. Następnie wprowadzają rurę metalową od pieca i wszystko zasilikonowują. Jeszcze tego samego dnia robią próbę pieca. Oczywiście sprawdzają ciąg itp. Podobno tego rodzaju usługi świadczą niemalże codziennie i nie jest to dla nich problem. Ale mam podpisać dokument że jestem świadom że... no właśnie że w ten sposób utracona zostaje gwarancja producenta komina. Oni dają niby swoją gwarancję. Tak została przedstawiona mi sprawa przeróbki. Jest sto firma, która ,ma salon w Łodzi, Częstochowie i chyba Bełchatowie.Albo robią to inaczej, a Ty źle opisałeś, albo robią "kichę". Nie ma silikonu elastycznego, wytrzymującego taką temperaturę.....Szkoda gadać. Zdarza mi się trafiać na takie przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buncol7 10.10.2016 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 No dobrze pomijając kwestię silikonu to cała reszt czyli wiercenie i wybijanie dziury nie wydaje się być mało profesjonalne i ryzykowne? Chyba w takim razie najlepiej podpiąć piec do istniejącego trójnika i jakoś to ładnie zabudować. Czy kryza antykondensacyjna jest wymagana prz 45* a potem jakieś kolanko i rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts