Michau_ 10.10.2016 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam, cześć! Planuję powoli wykończenie domu, zawsze chciałem mieć fajnie oświetloną drogę od bramy do drzwi domu i generalnie mieć dobrze oswietlony ogród. Jakie rozwiązanie jest wg was bardziej praktyczne - lampy wpuszczone w grunt czy słupkowe? Czy skomplikowaną i finansowo zasadną operacją byłoby zainstalowanie czujników, które będą wł/wł oświetlenie np. o określonych godzinach? Co myślicie o oświetlaniu elewacji domu? Czy to od góry lampkami w okapach, czy też od dołu? No i wreszcie oświetlenie schodów wewnętrznych - jakie najlepsze rozwiązanie - czy ma się zapalać, wraz z jakimś górnym światłem, czy tez świecić niezależnie od innych źrodeł światła? Jakie są popularne rozwiązania w tej kwestii? Czy powyższe instalacje trzeba planowac na etapie tworzenia projektu wykonawczego? Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.10.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) Moje sugestie poniżej Planuję powoli wykończenie domu, zawsze chciałem mieć fajnie oświetloną drogę od bramy do drzwi domu i generalnie mieć dobrze oswietlony ogród. Jakie rozwiązanie jest wg was bardziej praktyczne - lampy wpuszczone w grunt czy słupkowe? Czy skomplikowaną i finansowo zasadną operacją byłoby zainstalowanie czujników, które będą wł/wł oświetlenie np. o określonych godzinach? -Ani skomplikowane, ani finansowo ciężkie, włączniki czasowe montujesz w rozdzielni, na poszczególnych obwodach - wartość zależy od ilości obwodów. Co myślicie o oświetlaniu elewacji domu? Czy to od góry lampkami w okapach, czy też od dołu? -Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Od góry oświetlisz też ewentualne przejścia i ciągi komunikacyjne. Od dołu (w podłożu) to głównie dekoracja, dodatkowo w zimie może zniknąć pod śniegiem. No i wreszcie oświetlenie schodów wewnętrznych - jakie najlepsze rozwiązanie - czy ma się zapalać, wraz z jakimś górnym światłem, czy tez świecić niezależnie od innych źrodeł światła? Jakie są popularne rozwiązania w tej kwestii? -Zapalanie z górnym światłem, to moim zdanie traci sens - i tak już masz jasno. Jeśli chcesz już robić dodatkowe oświetlenie, to jako "dyskretne" wieczorne (zapalane np. z wył zmierzchowego), tak aby w nocy nie było potrzeby zapalania oświetlenia głównego. Dużo zależy też od lokalizacji schodów w budynku. Czy powyższe instalacje trzeba planowac na etapie tworzenia projektu wykonawczego? -Oczywiście - zawsze lepiej zaplanować co się da, uzgodnić z elektrykiem możliwe rozwiązania. Pozdrawiam Edytowane 10 Października 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 01.11.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 przemo1 jak radzisz jeśli chodzi o cz. zmierzchu i zegary? Ile modułów warto przewidzieć pod to i czy cz. zmierzchu powienien być extra czy wystarczy z zakupioną lampą/lampami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.11.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) przemo1 jak radzisz jeśli chodzi o cz. zmierzchu i zegary? Ile modułów warto przewidzieć pod to i czy cz. zmierzchu powienien być extra czy wystarczy z zakupioną lampą/lampami? Nie znam twojego domu, instalacji i otoczenia (co rozumiesz przez pytanie ile modułów?) - to zależy od Twoich oczekiwań/potrzeb ale: czujnik zmierzchu to jeden (max dwa jeśli większe obciążenie) wystarczy - oświetlisz strefy dojścia do domu + światło przy bramie/furtce. Podłączysz do niego te lampy, które potrzebujesz a i wybór będziesz miał większy - nie ogranicza Cię konieczność wyboru z pośród lamp z czujnikiem. Ewentualnie, możesz do wybranych lamp - tam, gdzie nie potrzeba oświetlenia całonocnego - dodać czujki ruchu (np. przy wejściu do garażu) No i nie wiem, na jakim jesteś etapie - jeśli instalacja już położona i mieszkacie, a nie masz wydzielonych obwodów na zewnątrz, które można podłączyć do czujnika to zostaje wybór lamp zintegrowanych z czujnikami. Chyba, że masz większe potrzeby oświetleniowe - to trzeba rozbudować - najlepiej wspólnie z elektrykiem - od razu doradzi i "urealni" wszelkie pomysły. Ja raczej jestem minimalistą w tym temacie - oświetlam to, co jest niezbędne. Edytowane 1 Listopada 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.11.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Polecam ciekawy materiał.http://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/22547-wykonywanie-zewnetrznej-instalacji-elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.11.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Co do schodów - tutaj będzie albo oświetlenie na ścianie, albo LED pod stopnicami : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 08.02.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 lpapiotr -pojechałeś na maxa -nad każdym schodkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts