Darek Rz 06.08.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Witam !!! Mam pytanie : Koło mojej działki ( na razie pustej ) sąsiad budujedomek o powierzchni 105 mkw. Zwykły domek z pięterkiem ,dach prosty,dom bez podpiwniczenia .Dom pójdzie w górę ,bo działka ma tylko 18mszer. Więc nie będzie to poddasze ,ale piętro.W związku z tym że w przyszłym roku planuję i ja budowę zapytałem sąsiada ile zapłaciłekipie za wybudowanie tego domku . I tu zaskoczenie - 120 000 zł.Materiały + robocizna ( stan surowy z dachem).Czy ceny poszły tak bardzo w górę czy ekipa z niego zdarła ??? Według mnie to strasznie drogo.Pozdr . D.RZ Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpi 06.08.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Sam bym chciał wiedzieć, Ja za dom 2 piętrowy 160 m2 (ok. 80m2 na poziom) + poddasze tak sobie użytkowo-magazynowe (wysokość od. 1.6 do 1.9 m) wykonany z YTONGa - ściana 36,5 (2 pełne poziomu wysokość 2,75) + fundamenty + strop + dach (niezbyt skomplikowany ok. 160m2)z pokryciem dachówka ceramiczna ROBEN zapłaciłem 151 kPLN całość materiały + robocizna pozdrawiam, Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.08.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 To zależy, czy: stan surowy zamknięty czy otwartyczy z wylewkami ślepymi i właściwymi czy bezczy z ociepleniem dachu czy bezczy ze schodami zewnętrznymi czy bezczy fundament ocieplony czy nieobłożony folią czy nieKto płacił geodecie za wytyczeniekto płacił za inwentaryzacje przyłączyz czego jest dom z maxów czy np. z wielkogabarytowych pustaków, które buduje sie w momenciejaki stropz czego dach z blachodachówki czy z dachówkikto zabezpieczał budę dla robotnikówi od wielu wielu innych rzeczy Jesli sie podaje tylko cenę za stan surowy, i nie wiadomo co ta cena objęła, to trudno sie wypowiedzieć czy to dużo czy to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 06.08.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Jak patrze na swoje koszty to wcale nie wydaje mi się drogo. Oczywiście pytanie jakie materiały - myślę, że może być dużo drożej, albo niewiele taniej.Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 06.08.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Trochę przydrogo, ale facet może nie negocjował. To sš koszty mojego 140 m2 domu z przyłšczami i ociepleniami, elewacjš, z flizami, podłogš barlineckš w salonie,podłogš z desek wierkowych na poddaszu. Z kominkiem Tarnawa(bez obudowy i rozprowadzenia). Okna obustronny kolor, szprosybez drzwi wewnętrznych. Generalnie jeszcze około 15-20 tys i można mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 09.08.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 jak dla mnie drożyzna, u mnie domek pow. uzytkowa 146m2, stan surowy zamkniety z dachówka betoną koszt ok. 120 tys., w środku chudziak i częściowo rozłożona kanalizacja,więc jak widać mozna za ta sama cene dużo więcej zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 09.08.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Dom jak na zdjęciu. Powierzchnia po podłodze ok.163 m kw + garaż 28 m kw. - koszt wykonania stanu surowego otwartego (wieźba dachowa bez pokrycia) z rozprowadzoną kanalizacją poziomą wyceniano w marcu br na 105.000 netto. (bez targowania). Buduję w innym systemie tzn płacę za robociznę i materiały osobno. Ciekawe jak to wyjdzie na koniec? Ale na pewno nie oszczędzam na materiałach a firma budująca też jest OK-jak dotąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 09.08.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Witam,U mnie dom z poddaszem, po podłodze ok 150 m kw (już razem z garażem). Szukałem firm do wykonania stanu surowego z dachem (R + M) i dostałem 3 oferty: 150 000, 128.000 i 127.000. Chyba te 2 ostatnie to w miarę rzetelne wyceny dość przyzwoitych firm. Jednak nie decyduję się na żadną z nich bo sam kupując materiały mam możliwość uzyskania ceny około 100 000. Jest się o co bić. Aha - wszystkie trzy firmy wliczały do ceny humus. Te dwie tańsze wliczały też geodetę i kierownika. Nikt nie wliczał przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 10.08.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Za Stan surowy 148 m2 z garażem netto zapłaciłem 75 tyś. Stan surowy otwarty. Na pewno można taniej. Wliczając, że zbudowałem to przed 1 maja i tak drogo. Choć zgadzam się wszystko zależy jeszcze od materałów i wielu innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 10.08.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja za 120m2, parter (BK24 Solbet) + więźba - kratownice Mitek + Blachodachówka Planjja Regola + rynny siba (kpl obróbek) zapłaciłem do tej pory około 78-80 tys. PLN ( bez okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 10.08.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja za 120m2, parter (BK24 Solbet) + więźba - kratownice Mitek + Blachodachówka Planjja Regola + rynny siba (kpl obróbek) zapłaciłem do tej pory około 78-80 tys. PLN ( bez okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 11.08.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 U nas dom niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem, 216m2 (łącznie z garażem):geodeta, roboty ziemne (zdarcie humusu, prowizoryczny wjazd na działkę), fundamenty trójwarstwowe ze styropianem w środku, izolowane dysperbitem, rozprowadzone kanalizacja, doprowadzenie wody i prądu, uziemienie do instalacji odgromowej, w środku piasek zagęszczony wartswami, wylana wylewka z betonu B-15;ściany zewnętrzne z Porothermu 44 na zaprawie ciepłochronnej, ściany wewnętrzbe z Porothermu 25 (nośne) i 11 (działowe), strop gęstożebrowy Porotherm, schody żelbetowedach 2-spadowy, dachówka ceramiczna RuppCeramika, rynny PVC, 7 okien dachowych Velux, trzy kominy systemowe Schiedel obmurowane nad dachem cegłą klinkierową Koszt (materiały z transportem i robocizna) wyniósł 160 tys. zł, czyli 740 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Dom niepodpiwniczony 240 m2 z garażem na 2 samochody, z użytkowym poddaszem. Dach 2x koperta, deskowyany, 7 okien dachowych (78x160), wyłaz, dachówka betonowa, pow dachu 338m2, 4 kominy systemowe Schiedla obrobione płytkami klinkierowymi. Dwa tarasy zadaszone. Dom ze ścianą z porotermu w wersji 3W (25+8 wełna+11,5) ocieplony welną mineralną. Ścianki działowe parteru i poddasza portterm 11,5. Podbeton i kanalizacja na parterze, doprowadzenie powietrza do kominka. Wliczony koszt projektu, bez ceny działki i przyłączy, geodeta (wytyczenie domu), zdarcie humusu, wykopy pod fundamenty (do poziomu gruntu lany, 0,5 m 3W). Rynny Lindab (metalowe, brązowe)Cena m2 ok. 560 zł. (materiały z robocizną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 12.08.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 a ja za remont domu piętrowego (c.o., okna, dach, podłogi na parterze, jedna łazienka, 3 pokoje na glanc) zapłaciłem już 75 000 PLN, a gdzie reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.09.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Oj coś wiem na ten temat, remontowanie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Teraz zaczynam budowę nowego, dlatego z zainteresowaniem czytam wątki dotyczące cen i wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatki4 24.09.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Koleżanka się wybudowała (ściany + odeskowany dach) 60 000. Czyli z sąsiada zdarli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 24.09.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 U mnie wyszło za stan surowy zamknięty 205.000Dach wielospadowy (garaż połączony z domem łącznikiem - wszystko zadaszone), pełne deskowanie, dachówka cementowa Brass + kominy klinkier, ściany BK 24 cm, elewacja frontowa (przy wejściu) klinkier, okna drewniane Natura, brama garażowa na dwa samochody Hormann (z siłownikiem), kanalizacja w gruncie, chudziak, powietrze do kominka, poprowadzenie głównej rury: na zewnątrz do GWC i na górę do rekuperatora.Gdyby nie Warszawa to dałoby radę taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 02.10.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 a ile to moze kosztowac co o tym sadzicie bo kosztorys cos tani co?? http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=225&CanBack=1 juz na forum gdzie zadalem to pytanie ale jakos cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 03.10.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Ten domek będzie w zależności od miejsca i sposobu budowy 300-450 tys. zł. Skąd ta kwota? 250 m. kw. x 1700 zł to 425 tys.Osobiście buduję dom (obecnie zamykam stan surowy), którego m.kw będzie kosztował 1250 zł (do zamieszkania, bez działki i przyłączy) co oznacza, że budując tak jak ja będziesz miał dom za 315 tys. zł.Można jescze zlecić budowę firmie pod klucz za 2,4 tys. zł za m. kw, czyli dostać dom za 600 tys. zł.Jak widzisz rozpiętośc jest duża, a cena z kosztorysu wzięta z sufitu, nie z życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 03.10.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 chyba musze zmienic projekt na dom 170m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts