Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

120 000 zl za domek 105 mkw (stan surowy) !!!!!!!

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!

Mam pytanie : Koło mojej działki ( na razie pustej ) sąsiad buduje

domek o powierzchni 105 mkw. Zwykły domek z pięterkiem ,dach prosty

,dom bez podpiwniczenia .Dom pójdzie w górę ,bo działka ma tylko 18m

szer. Więc nie będzie to poddasze ,ale piętro.W związku z tym że

w przyszłym roku planuję i ja budowę zapytałem sąsiada ile zapłacił

ekipie za wybudowanie tego domku . I tu zaskoczenie - 120 000 zł.

Materiały + robocizna ( stan surowy z dachem).Czy ceny poszły tak

bardzo w górę czy ekipa z niego zdarła ??? Według mnie to strasznie

drogo.

Pozdr . D.RZ Lublin

Sam bym chciał wiedzieć, Ja za dom 2 piętrowy 160 m2

(ok. 80m2 na poziom) + poddasze

tak sobie użytkowo-magazynowe (wysokość od. 1.6 do 1.9 m)

wykonany z YTONGa - ściana 36,5 (2 pełne poziomu wysokość

2,75) + fundamenty + strop + dach (niezbyt skomplikowany ok. 160m2)z pokryciem dachówka

ceramiczna ROBEN zapłaciłem 151 kPLN

całość materiały + robocizna

pozdrawiam, :roll:

Darek

To zależy, czy: stan surowy zamknięty czy otwarty

czy z wylewkami ślepymi i właściwymi czy bez

czy z ociepleniem dachu czy bez

czy ze schodami zewnętrznymi czy bez

czy fundament ocieplony czy nie

obłożony folią czy nie

Kto płacił geodecie za wytyczenie

kto płacił za inwentaryzacje przyłączy

z czego jest dom z maxów czy np. z wielkogabarytowych pustaków, które buduje sie w momencie

jaki strop

z czego dach z blachodachówki czy z dachówki

kto zabezpieczał budę dla robotników

i od wielu wielu innych rzeczy

Jesli sie podaje tylko cenę za stan surowy, i nie wiadomo co ta cena objęła, to trudno sie wypowiedzieć czy to dużo czy to mało.

Trochę przydrogo, ale facet może nie negocjował.

To sš koszty mojego 140 m2 domu z przyłšczami

i ociepleniami, elewacjš, z flizami, podłogš barlineckš w salonie,

podłogš z desek œwierkowych na poddaszu. Z kominkiem Tarnawa

(bez obudowy i rozprowadzenia). Okna obustronny kolor, szprosy

bez drzwi wewnętrznych. Generalnie jeszcze około 15-20 tys i można mieszkać.

Dom jak na zdjęciu. Powierzchnia po podłodze ok.163 m kw + garaż 28 m kw. - koszt wykonania stanu surowego otwartego (wieźba dachowa bez pokrycia) z rozprowadzoną kanalizacją poziomą wyceniano w marcu br na 105.000 netto. (bez targowania). Buduję w innym systemie tzn płacę za robociznę i materiały osobno. Ciekawe jak to wyjdzie na koniec? Ale na pewno nie oszczędzam na materiałach a firma budująca też jest OK-jak dotąd.

Witam,

U mnie dom z poddaszem, po podłodze ok 150 m kw (już razem z garażem). Szukałem firm do wykonania stanu surowego z dachem (R + M) i dostałem 3 oferty: 150 000, 128.000 i 127.000. Chyba te 2 ostatnie to w miarę rzetelne wyceny dość przyzwoitych firm. Jednak nie decyduję się na żadną z nich bo sam kupując materiały mam możliwość uzyskania ceny około 100 000. Jest się o co bić. Aha - wszystkie trzy firmy wliczały do ceny humus. Te dwie tańsze wliczały też geodetę i kierownika. Nikt nie wliczał przyłączy.

U nas dom niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem, 216m2 (łącznie z garażem):

geodeta, roboty ziemne (zdarcie humusu, prowizoryczny wjazd na działkę), fundamenty trójwarstwowe ze styropianem w środku, izolowane dysperbitem, rozprowadzone kanalizacja, doprowadzenie wody i prądu, uziemienie do instalacji odgromowej, w środku piasek zagęszczony wartswami, wylana wylewka z betonu B-15;

ściany zewnętrzne z Porothermu 44 na zaprawie ciepłochronnej, ściany wewnętrzbe z Porothermu 25 (nośne) i 11 (działowe), strop gęstożebrowy Porotherm, schody żelbetowe

dach 2-spadowy, dachówka ceramiczna RuppCeramika, rynny PVC, 7 okien dachowych Velux, trzy kominy systemowe Schiedel obmurowane nad dachem cegłą klinkierową

Koszt (materiały z transportem i robocizna) wyniósł 160 tys. zł, czyli 740 zł/m2.

Dom niepodpiwniczony 240 m2 z garażem na 2 samochody, z użytkowym poddaszem. Dach 2x koperta, deskowyany, 7 okien dachowych (78x160), wyłaz, dachówka betonowa, pow dachu 338m2, 4 kominy systemowe Schiedla obrobione płytkami klinkierowymi. Dwa tarasy zadaszone. Dom ze ścianą z porotermu w wersji 3W (25+8 wełna+11,5) ocieplony welną mineralną. Ścianki działowe parteru i poddasza portterm 11,5. Podbeton i kanalizacja na parterze, doprowadzenie powietrza do kominka. Wliczony koszt projektu, bez ceny działki i przyłączy, geodeta (wytyczenie domu), zdarcie humusu, wykopy pod fundamenty (do poziomu gruntu lany, 0,5 m 3W). Rynny Lindab (metalowe, brązowe)

Cena m2 ok. 560 zł. (materiały z robocizną)

• 1 month później...

U mnie wyszło za stan surowy zamknięty 205.000

Dach wielospadowy (garaż połączony z domem łącznikiem - wszystko zadaszone), pełne deskowanie, dachówka cementowa Brass + kominy klinkier, ściany BK 24 cm, elewacja frontowa (przy wejściu) klinkier, okna drewniane Natura, brama garażowa na dwa samochody Hormann (z siłownikiem), kanalizacja w gruncie, chudziak, powietrze do kominka, poprowadzenie głównej rury: na zewnątrz do GWC i na górę do rekuperatora.

Gdyby nie Warszawa to dałoby radę taniej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Ten domek będzie w zależności od miejsca i sposobu budowy 300-450 tys. zł. Skąd ta kwota? 250 m. kw. x 1700 zł to 425 tys.

Osobiście buduję dom (obecnie zamykam stan surowy), którego m.kw będzie kosztował 1250 zł (do zamieszkania, bez działki i przyłączy) co oznacza, że budując tak jak ja będziesz miał dom za 315 tys. zł.

Można jescze zlecić budowę firmie pod klucz za 2,4 tys. zł za m. kw, czyli dostać dom za 600 tys. zł.

Jak widzisz rozpiętośc jest duża, a cena z kosztorysu wzięta z sufitu, nie z życia.