Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monitoring IP terenu na którym stoją 2 domy

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Poszukuję pomocy w temacie doboru sprzętu do monitoringu IP.

Sprawa jest dla mnie o tyle nietypowa, że ma obsługiwać jeden teren na którym stoją 2 domy.

Między domami mam położoną skrętkę UTP i do miejsc montażu kamer na teraz max 4 szt.

1 szt. na wjazd, 1 na bramie, 2 na domy, długości max ok (40-50m). zasilanie kamer z PoE

Zależy mi prostocie obsługi sytemu, w jednym z domów chciałbym dać rejestrator i od niego dać sygnał na jakiś tablet czy wyświetlacz nie wiem co było by proste do obsługi dla rodziców. np tak aby po kliknięciu wyświetlał się obraz z kamer.

Na chwilę obecna widzę to w ten sposób.

W 2 domach chciałbym zamontować tablet czy jakiś wyświetlacz włączony do lokalny sieci. Rodzice lub mieszkańcy 2 domu, po usłyszeniu dzwonka mogli by kliknąć np. w tablet i szybko podejrzeć kto jest przy bramie czy wjeździe.

Jest jeszcze domofon do otwierania bramy który chciałbym połączyć z tym tabletem (wtedy mógłbym zrezygnować z domofonu ) ale nie wiem czy to możliwe, bez zakupu wideodomofonu z ponad 2 tyś. Na chwilę obecną nie jest zamontowany żaden domofon bramę otwiera się pilotem.

Pozdrawiam i dziękuję za jakieś rady.

To mój pierwszy temat mam nadziej, że wszystko dobrze zrobiłem.

• 1 month później...
Witam

Może na weekend ma ktoś trochę czasu i coś by poradził lub podał linka gdzie można znaleźć jakieś informację.

dzięki

Dzień dobry. Jeżeli nadal jesteś zainteresowany realizacją tego systemu to proponowałbym Ci zapoznać się z usługą spamer Jedyne co jest Ci niezbędne do jego realizacji to stały dostęp do internetu - rejestrator nie jest tu niezbędny, a podgląd na żywo masz za darmo.

Edytowane przez Tomaszs131

czorekpole obecnie większość systemów jest prostych w obsłudze. Systemów CCTV na rynku trochę jest, w mojej firmie najczęściej używa się NOVUSa i bardzo dobrze się sprawdzają. Nie są najtańsze ale nie są też drogie. Jeśli chcesz natomiast połączyć CCTV z wideofonem i nie wydać za dużo pieniędzy to przyjrzyj się systemowi BCS bo ich aplikacja obsługuje i CCTV i wideofon.

Dzięki iF-Jimi za informację poczytam o nich co oferują.

Wideodomofonu nie muszę montować, jest problem z wysokością aby dobrze kamera z niego coś widziała. Do tego te które znalazłem z przyzwoitą kamerą są drogie. Korzystniejsze wydaję się kupić zwykły domofon i dodatkową kamerę.

Chcę zamontować zwykły domofon a kamerę wyżej na ok 2,5-3m . To jest sama brama wjazdowa nie ma furtki.

Całość ma działać po wew sieci, wiesz może jak wygląda sprawa podglądu na 2 urządzeniach np.tablet tylko przez www czy jakoś inaczej da się to ustawić.

Chodzi o to, żeby można było szybko podglądnąć kto dzwoni, a nie gdzieś się logować.

Korzystniejsze wydaję się kupić zwykły domofon i dodatkową kamerę.

Chcę zamontować zwykły domofon a kamerę wyżej na ok 2,5-3m . To jest sama brama wjazdowa nie ma furtki.

Takie kombinowanie nigdy nie wychodzi na dobre. Prędzej czy później dojdziesz do wniosku że to złe rozwiązanie i wymienisz je na prawidłowe. A wtedy wyjdzie na to że zapłacisz 2 razy.

Wideodomofonu nie muszę montować, jest problem z wysokością aby dobrze kamera z niego coś widziała. Do tego te które znalazłem z przyzwoitą kamerą są drogie.

Ostatnio testujemy takie wydaje się fajne urządzenie jak IP Derso Smart. Przyzwoicie wykonane, dobra kamera i niewysoka cena. Nie porównywać do Derso C3 bo to inny producent :)

Całość ma działać po wew sieci, wiesz może jak wygląda sprawa podglądu na 2 urządzeniach np.tablet tylko przez www czy jakoś inaczej da się to ustawić.

W zasadzie wszystko ma swoje dedykowane lub uniwersalne aplikacje mobilne i spokojnie obsłużysz jednocześnie kilka urządzeń (tablet, telefon,www). Wideofony głównie przez aplikacje mobilne. Systemy CCTV poprzez aplikacje mobilne i www.

Edytowane przez iF-Jimi

Cos sie znam choc ekspertem nie jestem. System.zrobilem samodzielnie i.takie rozwiazanie polecam. Kamery kup na aliexpres cena kamery okolo.90usd za sztuke. A rejestrator.darmowy na komputerze pc na oprogramowaniu producenta kamer. Oczywiscie kamery ip. Firm nie polecam bo wiadomo nikt.za.darmo nie.robi. a najwazniejsze.sa dobre kamery a.nie bajki sprzedawcow

A rejestrator.darmowy na komputerze pc na oprogramowaniu producenta kamer.

Rejestrator na komputerze to dobre rozwiązanie dla średnich i dużych systemów. I nie chodzi tu o komputery za 1000 zł. tylko o znacznie poważniejsze maszyny. Dla systemów typu 8 kamer najlepiej dedykowany rejestrator. Dużo mniejszy pobór energii i znacznie stabilniejszy od zwykle starego, domowego komputera na którym zapewne dodatkowo będziesz jeszcze pracował. Rejestrator teraz kosztuje tyle co jedna kamera, a różnica pomiędzy nim a "darmowym" komputerem w poborze energii Ci się spłaci.

Tzn nie polecam brac firmy do zrobienia monitoringu bo to mozna zrobic samemu. Jedna kamera to okolo 400zl wiec 5 kamer i juz dwa tys. A jesli firma ci sprzeda te kamery to policzy po 700zl. Albo zainstaluje badziewne kamery po 200zl na ktorych nic nie bedzie widac

Oczywiście, ale tylko wtedy jak się na tym znasz. Ja potrafię prowadzić samochód dlatego prowadzę go sam. Jak bym nie potrafił to przejażdżka skończyła by się katastrofą. Wtedy dużo taniej wyszłoby zamówić taksówkę.

Firma która zainstaluje Ci badziewne kamery to nie firma tylko grupa oszustów. Poza tym przejrzyj forum do tyłu a przekonasz się że zdecydowana większość użytkowników opowiada się tutaj za kamerami za 200 zł i nie widzą różnicy pomiędzy nimi a takimi za 800 zł.

Edytowane przez iF-Jimi

A ile pradu bierze rejestrator i ile kosztuje. Obawiam sie ze pradu bierze podobnoe albo malo mniej niz pc a kosztuje kilkakrotnie wiecej. Mam rejestrator hybrydowy bcs ktory swoja moca obliczeniowa nie byl w stanie przetworzyc obrazu z jednej kamery 3mp. Firmowe komputery sa energooszczedne ciche i stabilne. Komputer odpowiedni do rejestratora to max 300zl a jak chcesz bardzo tanio to i 150zl

A ile pradu bierze rejestrator i ile kosztuje.

Ten np. kosztuje 320 zł i pobiera z sieci 30W http://aat.pl/pl/products/179/NVR-5304 nowy, z 3 letnią gwarancją, 4 x 2Mpx

Obawiam sie ze pradu bierze podobnoe albo malo mniej niz pc a kosztuje kilkakrotnie wiecej. Firmowe komputery sa energooszczedne ciche i stabilne. Komputer odpowiedni do rejestratora to max 300zl a jak chcesz bardzo tanio to i 150zl

Domyślam się że piszesz o starym, używanym komputerze? Na pewno nie energooszczędnym i cichym. Bo ciężko wyobrazić sobie nowy komputer za 300 zł. Pobór prądu od 60W wzwyż jeśli to laptop. Nie mówimy tutaj oczywiście o notebokach bo te nie pociągną na CCTV, a już na pewno nie stare. Problem też zacznie się z podglądem obrazu HD na tym kompie, rejestratory radzą sobie bez problemu. Jeśli mamy mówić również o używanych rejestratorach to wala mi się w magazynie rejestrator AVTech 4 x 2Mpx z zasilaniem PoE. Chętnie się go pozbędę za jakąś przyzwoitą butelkę whisky.

Oczywiście i do rejestratora i do komputera trzeba dołożyć twardy dysk. Stary komputer za 300 zł będzie miał dysk max 120GB więc jest do niczego, poza tym nie jest przystosowany do systemów CCTV a to ma duże znaczenie.

Mam rejestrator hybrydowy bcs ktory swoja moca obliczeniowa nie byl w stanie przetworzyc obrazu z jednej kamery 3mp.

Twój rejestrator nie ma problemu z mocą obliczeniową tylko został stworzony na rozdzielczość 2Mpx. i nie odpalisz na nim większej rozdzielczości (instrukcja obsługi).

PS. Żeby nie było że jestem fanem systemów CCTV na rejestratorach. Jestem zwolennikiem stawiania ich na PC. Ale tylko średnie i większe systemy i na porządnych komputerach. Małe, domowe systemy tylko na rejestratorach

Edytowane przez iF-Jimi

zapewne rejstrator ma swoje zalety i wady podobnie jak i PC. NIe miałem dużo do czynienia z takimi sprzętami natomiast rejestrator który kosztował mnie 2 lata temu nie pamietam ile ale około 250zł do niczego się nie nadaje. W środku ma płytkę z procesorem bez radiatora, zapewne o niewielkiej mocy obliczeniowej.

Jeśli chodzi o jakość to zapewne jakośc używanych firmowych komputerów poleasingowych typu lenovo jest lepsza niż chińskich nowych rejestratorów w porównywalnej cenie.

Co do poboru pradu to jest to istotny argument, bo instalować sprzętu pobierającego 60W faktycznie się nie opłaca. Firmowe PCy pobierają około 35W i mają dość dobrą moc obliczeniową.

Z calą pewnością PC jest bardziej uniwersalny niż rejestrator.

Z tego co widzę rejestrator zasilany z 12V więc na pewno pobiera mniej prądu niż PC który jednak ma wiatraki które pracują.

Moja przygoda z rejestratorem BCS była krótka i była to strata pieniędzy. Być moze teraz te sprawy wyglądają inaczej niż 2 lata temu.

Wprawdzie tak jak mówisz - używany PC ma dysk około 120GB to i tak trzeba do niego dokupić dysk odpowiednio duży i nowy. Ale rejestratory są sprzedawane całkiem bez dysków. Więc jak ktoś chce najtaniej to PC za 250zł z dyskiem i ma gotową maszynkę która nie wiem ile przechowa, pewnie z 4 kamer wystarczy na dzień

tak oczywiście - ładowanie do chmury obrazu z czterech 3megapikselowych kamer. To jakie pasmo potrzebne powiedzmy przy 6 klatkach na seuknde i kto da takie łacze?

We wcześniejszej wypowiedzi nie widziałem żadnej informacji, że kamery miałyby być 3Mpix.

Mamy w ofercie jedynie rejestracje w rozdzielczościach HD lub też SD (720x576) zakładając 6 klatek/s przy rozdzielczości HD dla jednej kamery potrzebne jest ~1,5 Mbps.

ps. dobrze muszą płacić za próbę reklamy skoro znaleźli ten temat po prawie 2mc, dziękuję nie skorzystam.

2 miesiące temu usługa ta jeszcze nie była dostępna na rynku :).

Usługa fajna, tylko w/g Waszego cennika przy historii nagrań 7 dni cena za kamerę to 20zł. 3 kamery to takie minimum do monitoringu - czyli 60zł trzeba by płacić co miesiąc i jak rozumiem to za kamerę 1mpx co juz jest nieco nieaktualnym parametrem kamer IP.

Wydaje mi się, że Wasza oferta jest nieco spóźniona na rynku bo np https://www.ezvizlife.com/ oferuje chmurę za darmo dla posiadaczy swoich kamer

Ale po części to rozumiem - przechowywanie obrazu z wielu kamer w duzej rozdizelczosci to potrzeba dysków i procesorów do kompresowania. A wszystko kosztuje - włącznie z prądem który spalają nagrywarki

Przepraszam za brak aktywności, nagła delegacja taka praca oraz nawał obowiązków pewnie jak u każdego, dzięki za odpowiedzi.

Takie kombinowanie nigdy nie wychodzi na dobre. Prędzej czy później dojdziesz do wniosku że to złe rozwiązanie i wymienisz je na prawidłowe. A wtedy wyjdzie na to że zapłacisz 2 razy.

Ostatnio testujemy takie wydaje się fajne urządzenie jak IP Derso Smart. Przyzwoicie wykonane, dobra kamera i niewysoka cena. Nie porównywać do Derso C3 bo to inny producent :)

.

To co proponujesz ma jeden guzik a mi potrzebne są 2 czyli brać bym musiał denso 4, jak i 2 panele sterujące bo to 2 wolnostojące domy dlatego to spory koszt razem jakieś 4.7tyś dlatego kombinuję.

Tzn nie polecam brac firmy do zrobienia monitoringu bo to mozna zrobic samemu. Jedna kamera to okolo 400zl wiec 5 kamer i juz dwa tys. A jesli firma ci sprzeda te kamery to policzy po 700zl. Albo zainstaluje badziewne kamery po 200zl na ktorych nic nie bedzie widac

Trochę techniczny jestem, można też się podszkolić z zagadnienia. Dlatego ten wątek bo próbuję sam to zrobić, kable z bratem położyłem, nawet podłączyłem najdalej położoną kamerę przez swicht i działa.

Jakiś czas temu rozmawiałem z 2 firmami jedna nie przysłała oferty a 2 kosmos cenowy jak dla mnie ale razem z alarmem.

Rejestrator czy komp ciekawa dyskusja, kompa starego zawsze znajdę na próbę, docelowo raczej rejestrator jest chyba wygodniejszy.

Z tego co patrzyłem to min, 300-400 zł za kamerę trzeba dać aby było coś na nich widać. Ale nie chciałem tu o jakości kamer, jak widziałem o kamerach i obrazie jest już parę wątków .

Jak połączyć 1 monitoring z 2 domofonami i otwieraniem 1 bramy dla 2 domów położonych ok 20m od siebie. Tak by było łatwe w obsłudze i cenowo do zniesienia?

Proszę i dziękuję za dalsze sugestie.

są kamery które mają wejścia i wyjścia. Do nich możesz podłaczyć przekaźniki i sterować aplikacją do podglądu kamer.

Ogólnie musisz to sobie sam jakoś wymyslić.

Otwieranie bramy możesz zrobić na wiele sposobów choćby kupując włącznik wi-fi na allegro oparty o supla.org(ITEAD SONOFF). Sterujesz aplikacją po IP przekaźnikem do którego podłączasz styk z pilota radiowego i gotowe. Mozesz tez przekaźnik wifi zamontować przy bramie i sterowac od razu do centrali bramy (pomijając drogę radiową pilota bramy)

Ja bym to zrobił łącząc drogę radiową fabrycznych pilotów z technologią przekaźników wi-fi np opartych o ITEAD SONOFF.

Musisz pokombinować. Generalnie monitoring nie ma za wiele wspolnego z otwieraniem bramy.

Otwieranie bramy mozesz też zrobić opierając o technologię alarmową na centrali alarmowej i komunikacji SMS obsługiwanej przez centralę z modemem GSM.

Są też domofony IP ale to raczej drogie zabawki

Edytowane przez Adam626