ee0090 11.10.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Witam,Mam wylane ściany fundamentowe do poziomu gruntu, na to pójdą 3 warstwy bloczków. Nie będzie piwnicy. Grunt piaszczysty, dom na wzniesieniu. Czy jest sens ocieplania fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.10.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Może to Ci pomoże w podjęciu decyzji... Czym będziesz grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 11.10.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie wiem jeszcze, dom z drewnianych bali 12 cm ocieplony od środka, więc zewnętrzna ściana będzie się kończyć na krawędzi fundamentu. Za kilka dni mają murować bloczki i mam wylewać chudy beton na grunt i chciałbym to zrobić dobrze stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 11.10.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]369905[/ATTACH] Może to Ci pomoże w podjęciu decyzji... Czym będziesz grzał? Czyli jak ocieplę fundament również od środka to to zjawisko wilgoci pod listwami powinno być wyeliminowane? Bo tak sobie już jakiś czas temu ubzdurałem że dam choc 5cm styropian na ściany fundamentowe również od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Od środka chyba nie trzeba? Piwnicy nie będzie. Zastanawia mnie jedna rzecz, jeżeli dam na zewnątrz ocieplenie fundamentu (ile?) i zakończę je na wysokości bloczków to będzie wystawać poza obrys budynku, bo ściana zewnętrzna musi być postawiona na bloczkach. Trochę to chyba bez sensu? Przecież w takiej sytuacji woda będzie się zatrzymywała na górnej krawędzi styropianu i podciekała pod ścianę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 12.10.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 A czy pod ściany nie będziesz dawał papy lub jakiejś folii do izolacji poziomych? Tą papę (foli jednak na tyle nie ufam) należałoby położyć na fundamencie z dużym zakładem na ocieplenie fundamentu, tak żeby szło to jeszcze zawinąć na pionową krawędź ocieplenia. Na papie można wtedy ułożyć jakiś ozdobny cokół z kamienia, gresu czy co kto tam lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Na pewno będę dawał folię pod bloczki betonowe, które pójdą na wylany fundament betonowy (jest na poziomie gruntu). Kwestia co dalej, czy obkopywać ten wylany fundament i dawać tam styropian? Jeśli tak to do jakiego poziomu, gruntu, czy poziomu bloczków? (będą 3 warstwy). Ile tego styropianu się daje? 5? 10 cm? No i co zrobić z tą krawędzią styropianu która będzie wystawała poza obrys ścian wewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 12.10.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 To przecież Ci napisałem co z tym zrobić - zawiń papę spod ścian budynku. Pomiędzy żelbetowe łąwy a murowaną ścianę fundamentową wystarczy dać folię. Dużo ważniejsza jest druga izolacja pozioma: pomiędzy fundamentem a ścianami (bale u Ciebie?). Tam koniecznie papa i to najlepiej dwie warstwy. Na fundament daj styropianu przynajmniej 10cm. Wylanych ław już nie odkopuj - ociepl tylko ścianę fundamentową z bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ok, ale jeżeli dam 10cm styropianu na bloczki to będzie on wystawał poza ściany zewnętrzne z bali, jak to wykończyć, żeby po pierwsze dobrze wyglądało, po drugie woda nie podciekała między bloczki a bale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 12.10.2016 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 I jeszcze jedno: ile ocieplenia między chudym betonem a docelową posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 12.10.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Nie masz żadnego projektu ani kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 17.10.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Mam, ale chciałbym usłyszeć/zobaczyć inne opinie. W projekcie jest 10 cm pod posadzką.A jakby ocieplić fundament od środka? Ma to jakikolwiek sens? Nie da się rozsądnie i estetycznie zrównać ściany zewnętrznej z fundamentem ocieplonym od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kissame92 19.10.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A może ktoś polecić jakąś firmę się tym zajmującą w pobliżu Rzeszowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.10.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mam, ale chciałbym usłyszeć/zobaczyć inne opinie. W projekcie jest 10 cm pod posadzką. A jakby ocieplić fundament od środka? Ma to jakikolwiek sens? Nie da się rozsądnie i estetycznie zrównać ściany zewnętrznej z fundamentem ocieplonym od zewnątrz. Jak masz projekt, to powinno tam być napisane ile ocieplenia i gdzie dawać. Ocieplanie fundamentu od środka ma sens, ale nie zastąpi ocieplenia od zewnątrz. Dlaczego nie da się zrównać ściany z fundamentem? Nie rozumiem tego.... Pytając o ilość cm ocieplenia podaj lambdę styropianu, który chcesz zastosować. Sprawdź sobie w dowolnym kalkulatorze współczynnika U przegrody, jak się ma grubość styropianu do współczynnika przewodzenia ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ee0090 19.10.2016 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zewnętrzną ścianą budynku będzię bal drewniany postawiony na fundamencie, jeśli dam na zewnątrz styropian na fundament to będzie wystawał poza zewnętrzną ścianę o tę grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts