Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszenie istniejącego sufitu GK do nowych belek.

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę o poradę do bardziej doświadczonych w suchej zabudowie.

Mam sufit 1xGKB podwieszony na ES do belek drewnianych. Bieg profili tylko prostopadły do belek + profile przyścienne, małe rozpiętości, wiec jakoś to działało. Teraz od góry dołożono belek (będzie strop nośny, wcześniej stropodach) i ponadto dwie stare belki przyścienne wymieniono na nowe (odcinając wieszaki. Sufit nie popękał...jeszcze, ale ponieważ czeka go okładka prawdopodobnie z 2xGKF (+ stara płyta GK +granulat wełny) to zależy mi na podwieszeniu go do nowych belek stropowych. Problem jest taki, że prostopadły bieg profili do belek uniemożliwia przykręcenie ES do spodu belki, a do boku jest nie po kierunku. Czy skręcanie płaskiego ESa o 90 stopni ma sens i go nie osłabia? Czy są może gotowe skręcone o 90st wstęgi perforowane do takiego zastosowania?

Chyba, że rozważyć wieszaki obrotowe...? Tylko jak to policzyć, czy wytrzyma mi obciążenie jak łączę dwa systemy.

Edit:

Problem chyba się rozwiązał. Istnieje coś takiego jak wieszak kotwowy krokwiowy, który wpina sie do CD i montuje do boku belki i takie coś potrzebuję.

Edytowane przez dozrc