Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie prądem w gniazdku przez zwykły włącznik

Recommended Posts

Witam, prosto z mostu.

Z góry domu, aż do kotłowni mam poprowadzony 3-żyłowy kabel.

W kotłowni, zaraz przy miejscu gdzie wychodzi ten kabel, jest sobie gniazdko.

Chciałbym aby na górze domu do tego kabla zamontować włącznik (najlepiej taki jakim się światło włącza), a na dole, w kotłowni aby ten włącznik sterował prądem w gniazdku.

Jak to zrobić ???

Jeśli pytasz o taki banał to oznacza że masz za małą wiedzę żeby się za to zabrać. Nie mówię tego złośliwie, ale doradzanie w tej sytuacji jak masz to zrobić może się skończyć źle dla Ciebie.

Weź elektryka.

Takie gniazda już robiłem, tylko w sposób że faza najpierw przechodzi do kontaktu a z niego bezpośrednio do gniazdka elektrycznego, tak to ja ile razy robiłem :) , niestety to nie da się tego zastosować w tym przypadku. Ponieważ do kontaktu nie ma jak doprowadzić prądu :p Dlatego też założyłem wątek na forum.

1) Jaki przewód idzie na górę ?

2) Czym ten łącznik na górze ma sterować i w ogóle co jest jeszcze na obwodzie gniazda ?

3) Jakie jest zabezpieczenie tego obwodu ?

1) Z dołu na górę idzie luźny (do niczego nie podłączony) kabel 3-żyłowy (tak się u mnie w domu na niego mówiło)

2)Na górze miałby być zwykły kontakt/włącznik (taki jakim się włącz np. światło), a włączał by on prąd w gniazdku na dole.

3)Nie wiem jak ci na to odpowiedzieć

1) Z dołu na górę idzie luźny (do niczego nie podłączony) kabel 3-żyłowy (tak się u mnie w domu na niego mówiło)

2)Na górze miałby być zwykły kontakt/włącznik (taki jakim się włącz np. światło), a włączał by on prąd w gniazdku na dole.

3)Nie wiem jak ci na to odpowiedzieć

No to temat zakryła niebezpieczna chmura z której walą pioruny :) Zaproś elektryka

Nagle się okazuje że osoby których znasz tylko przez internet, bardziej martwią się o twoje zdrowie niż rodzina. Ludzie, czy naprawdę tak ciężko wam powiedzieć, jeżeli wiecie to jak podłączyć tak kabelki, żeby cholerny kontakt włączał dopływ prądu do gniazdka ?

Od razu wam mówię, że nie zakładałbym tego posta jeżeli do włącznika miałbym bezpośredni dopływ fazy, bo nie mam do włącznika dochodzi tylko jeden 3-żyłowy kabel. Do gniazdka mam podłączony bezpośredni dopływ fazy.

Powiem wam dlaczego nie zaproszę elektryka, nie zaproszę go bo on już tu był i powiedział że nic się nie da zrobić jeżeli do włącznika nie ma bezpośredniego dopływu fazy, a ja wiem że się da, dlatego założyłem ten wątek :p Wracając do elektryka przyjechał powiedział że nic się nie da zrobić skasował 100 zł i pojechał.

Faktycznie, ale fucha - za nic nie robienie stówka.

Też tak chcę.

Powiem wam dlaczego nie zaproszę elektryka, nie zaproszę go bo on już tu był i powiedział że nic się nie da zrobić jeżeli do włącznika nie ma bezpośredniego dopływu fazy, a ja wiem że się da, dlatego założyłem ten wątek :p
To proszę wyjaśnić, jak to ma być zrobione, skoro się da ?

3)Zabezpieczeniem całego obwodu jest bezpiecznik typu: BY1-B
Jaka wartość zabezpieczenia ?

A czy coś stoi na przeszkodzie, aby przerwać przy gniazdku przewód fazowy, połączyć go z przewodem idącym na górę do wyłącznika i od wyłącznika puścić w dół (wykorzystując 2 żyły przewodu) i wpiąć znowu w gniazdko?

To jest najprostsze, ale nie wiem czy bezpieczne bo wyłącznik jest bardzo wrażliwy na przekazywaną moc, a nie wiemy co autor chce zasilać tym gniazdem?A to już grozi pożarem.

Ależ oczywiście, że to trzeba wziąć pod uwagę. Ale skoro autor tych parametrów nie podał, to o nie zapytałem.

Podstawowa rzecz - co się w to gniazdko "wtyka" - w sensie obciążenia oczywiście.

Pod to gniazdo będzie podpięty rozgałęźnik a do niego będą podpięte 2 pompy od podłogówki. 1 pompa na górę, a 2 na dół