zt3030 11.10.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Witam, prosto z mostu. Z góry domu, aż do kotłowni mam poprowadzony 3-żyłowy kabel. W kotłowni, zaraz przy miejscu gdzie wychodzi ten kabel, jest sobie gniazdko. Chciałbym aby na górze domu do tego kabla zamontować włącznik (najlepiej taki jakim się światło włącza), a na dole, w kotłowni aby ten włącznik sterował prądem w gniazdku. Jak to zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.10.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jeśli jest to problem to bezpieczniej będzie dla ciebie zaprosić elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jeśli jest to problem Sama styczność z prądem nie jest dla mnie problemem bo "grzebię" w nim od dziecka, poza tym mam bezpieczniki w domu i umiem sobie wyłączyć prąd w miejscu gdzie akurat coś robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Problemem jest dla mnie to że nie wiem jak kable podłączyć :> dlatego założyłem post na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.10.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jeśli pytasz o taki banał to oznacza że masz za małą wiedzę żeby się za to zabrać. Nie mówię tego złośliwie, ale doradzanie w tej sytuacji jak masz to zrobić może się skończyć źle dla Ciebie. Weź elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 11.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 1) Jaki przewód idzie na górę ?2) Czym ten łącznik na górze ma sterować i w ogóle co jest jeszcze na obwodzie gniazda ? 3) Jakie jest zabezpieczenie tego obwodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Takie gniazda już robiłem, tylko w sposób że faza najpierw przechodzi do kontaktu a z niego bezpośrednio do gniazdka elektrycznego, tak to ja ile razy robiłem , niestety to nie da się tego zastosować w tym przypadku. Ponieważ do kontaktu nie ma jak doprowadzić prądu Dlatego też założyłem wątek na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 1) Jaki przewód idzie na górę ? 2) Czym ten łącznik na górze ma sterować i w ogóle co jest jeszcze na obwodzie gniazda ? 3) Jakie jest zabezpieczenie tego obwodu ? 1) Z dołu na górę idzie luźny (do niczego nie podłączony) kabel 3-żyłowy (tak się u mnie w domu na niego mówiło) 2)Na górze miałby być zwykły kontakt/włącznik (taki jakim się włącz np. światło), a włączał by on prąd w gniazdku na dole. 3)Nie wiem jak ci na to odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 11.10.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 1) Z dołu na górę idzie luźny (do niczego nie podłączony) kabel 3-żyłowy (tak się u mnie w domu na niego mówiło) 2)Na górze miałby być zwykły kontakt/włącznik (taki jakim się włącz np. światło), a włączał by on prąd w gniazdku na dole. 3)Nie wiem jak ci na to odpowiedzieć No to temat zakryła niebezpieczna chmura z której walą pioruny Zaproś elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nagle się okazuje że osoby których znasz tylko przez internet, bardziej martwią się o twoje zdrowie niż rodzina. Ludzie, czy naprawdę tak ciężko wam powiedzieć, jeżeli wiecie to jak podłączyć tak kabelki, żeby cholerny kontakt włączał dopływ prądu do gniazdka ? Od razu wam mówię, że nie zakładałbym tego posta jeżeli do włącznika miałbym bezpośredni dopływ fazy, bo nie mam do włącznika dochodzi tylko jeden 3-żyłowy kabel. Do gniazdka mam podłączony bezpośredni dopływ fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Powiem wam dlaczego nie zaproszę elektryka, nie zaproszę go bo on już tu był i powiedział że nic się nie da zrobić jeżeli do włącznika nie ma bezpośredniego dopływu fazy, a ja wiem że się da, dlatego założyłem ten wątek Wracając do elektryka przyjechał powiedział że nic się nie da zrobić skasował 100 zł i pojechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 11.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 A czy coś stoi na przeszkodzie, aby przerwać przy gniazdku przewód fazowy, połączyć go z przewodem idącym na górę do wyłącznika i od wyłącznika puścić w dół (wykorzystując 2 żyły przewodu) i wpiąć znowu w gniazdko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Może coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 3)Zabezpieczeniem całego obwodu jest bezpiecznik typu: BY1-B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.10.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Faktycznie, ale fucha - za nic nie robienie stówka. Też tak chcę. Powiem wam dlaczego nie zaproszę elektryka, nie zaproszę go bo on już tu był i powiedział że nic się nie da zrobić jeżeli do włącznika nie ma bezpośredniego dopływu fazy, a ja wiem że się da, dlatego założyłem ten wątek To proszę wyjaśnić, jak to ma być zrobione, skoro się da ? 3)Zabezpieczeniem całego obwodu jest bezpiecznik typu: BY1-B Jaka wartość zabezpieczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 A czy coś stoi na przeszkodzie, aby przerwać przy gniazdku przewód fazowy, połączyć go z przewodem idącym na górę do wyłącznika i od wyłącznika puścić w dół (wykorzystując 2 żyły przewodu) i wpiąć znowu w gniazdko? To jest najprostsze, ale nie wiem czy bezpieczne bo wyłącznik jest bardzo wrażliwy na przekazywaną moc, a nie wiemy co autor chce zasilać tym gniazdem?A to już grozi pożarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Dokładnie tak, kolego CityMatic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 11.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ależ oczywiście, że to trzeba wziąć pod uwagę. Ale skoro autor tych parametrów nie podał, to o nie zapytałem. Podstawowa rzecz - co się w to gniazdko "wtyka" - w sensie obciążenia oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jaka wartość zabezpieczenia ? Uprzedzając kolejne pytania dotyczące bezpiecznika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zt3030 11.10.2016 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ależ oczywiście, że to trzeba wziąć pod uwagę. Ale skoro autor tych parametrów nie podał, to o nie zapytałem. Podstawowa rzecz - co się w to gniazdko "wtyka" - w sensie obciążenia oczywiście. Pod to gniazdo będzie podpięty rozgałęźnik a do niego będą podpięte 2 pompy od podłogówki. 1 pompa na górę, a 2 na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts