Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie prądem w gniazdku przez zwykły włącznik

Recommended Posts

Sterowanie radiowe ...antena przez ścianę.

Bardzo zależało mi na "stacjonarnym" rozwiązaniu, między innymi dla tego że przy 5 osobach w domu taki pilot szybko by się zgubił, oraz dlatego że chchiałem wykorzystać ten kabel w ścianie. Przeciągnięty został z myślą o sterowaniu pompą C.O, ale plany się pokrzyżowały.

Bardzo zależało mi na "stacjonarnym" rozwiązaniu, między innymi dla tego że przy 5 osobach w domu taki pilot szybko by się zgubił, oraz dlatego że chchiałem wykorzystać ten kabel w ścianie. Przeciągnięty został z myślą o sterowaniu pompą C.O, ale plany się pokrzyżowały.

No to przewód jak najbardziej fazowy, do wyłącznika ale sterowanie nie gniazdem sieciowym ale cewką przekaźnikiem/stycznikiem a jego styki dopiero zasilaniem gniazda.

Dość prosty układ zmieści się w puszce gniazda.

Można kupić gotowy za ok 60,- obciążalność styków do 10A

przekaznik-bistabilny-dopuszkowy-pbp-04-zamel,big.jpg

Pytałem o zabezpieczenie i przekrój dla tego przewodu. Brak reakcji. Z samej fotki niewiele wynika, (za mały rozmiar)

Inni pytali o obciążenie tego gniazda. Brak reakcji.

Więc jak tu pomóc ?

Przypominam, że wyłączniki instalacyjne są produkowane na obciążenie ciągłe 10 A, gniazda na 16 A. Tego typu zestaw wyłącznik-gniazdo nie jest szczęśliwym rozwiązaniem przy odbiornikach nieliniowych i sporym apetycie na prąd.

No to przewód jak najbardziej fazowy, do wyłącznika ale sterowanie nie gniazdem sieciowym ale cewką przekaźnikiem/stycznikiem a jego styki dopiero zasilaniem gniazda.

Dość prosty układ zmieści się w puszce gniazda.

Można kupić gotowy za ok 60,- obciążalność styków do 10A

Czyli od gniazdka odłączam fazę i kablem puszczam ją na górę, tam podłączam ją do włącznika. Z włącznika kable idą do stycznika, a z niego kablem w dół do gniazdka sieciowego tak ?

Czyli od gniazdka odłączam fazę i kablem puszczam ją na górę, tam podłączam ją do włącznika. Z włącznika kable idą do stycznika, a z niego kablem w dół do gniazdka sieciowego tak ?

Nie.

Co innego sterowanie stycznikiem, co innego zasilanie odbiornika (gniazda) przez styki robocze stycznika.

Nie.

Co innego sterowanie stycznikiem, co innego zasilanie odbiornika (gniazda) przez styki robocze stycznika.

W takim razie od gniazdka odłączam fazę i kablem puszczam ją na górę, tam podłączam ją do stycznika. Włącznik podłączam również do stycznika, z którego kable idą w dół do gniazdka sieciowego. Teraz jest ok?

I jaki sens wówczas tego?

Stycznik jest na dole i jego styki odłączają fazę od gniazdka. Stycznik należy zasilić od góry poprzez wyłącznik do którego należy doprowadzić zasilanie.

Bez obrazy, ale to jest przedszkole automatyki.

Nie wiem jakiej mocy są te obiegówki, ale obstawiam, że wyłącznik i okablowanie (pewnie nie mniej niż 3x1,5) wytrzyma sterowanie samym wyłącznikiem. Ale oczywiście bez znajomości tematu się pod tym pomysłem nie podpiszę. I skoro elektryk powiedział, że "się nie da" to całkiem możliwe, że miał rację.

W takim razie od gniazdka odłączam fazę i kablem puszczam ją na górę, tam podłączam ją do stycznika. Włącznik podłączam również do stycznika, z którego kable idą w dół do gniazdka sieciowego. Teraz jest ok?

Nie.

Stycznik potrzebuje 230 V (w tym przypadku) do zasilania cewki załączającej.

Proszę się podszkolić w zasadzie działania styczników i/lub przekaźników.

Dobra, kończę temat. Naświetliliście mi panowie przynajmniej zarys tego co chciałem osiągnąć, prześpię się z tym tematem i zdecyduję czy znaleźć jakiegoś dobrego fachowca z dużą ilością dobrych opinii, czy samemu poczytać o przekaźnikach, zasadach jego działania i samemu się w tym bawić. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam. Miłej nocy

Na pewno każdy, kto zabierze się za temat będzie potrzebował moc tych pomp i przekrój przewody doprowadzonego do wyłącznika.

I przy okazji, o ile dobrze zrozumiałem, chodzi o ręczne załączanie pomp obiegowych? Bo jeśli tak, to można pomyśleć o małej automatyce, która te pompy co zadany czas i okres załączy. Realizuje to zwykły programator czasowy za ~25 zł osadzony w malutkiej rozdzielnicy. Wszystko zamontowane przy gniazdku.

Edytowane przez Pablo_11

Na pewno każdy, kto zabierze się za temat będzie potrzebował moc tych pomp i przekrój przewody doprowadzonego do wyłącznika.

I przy okazji, o ile dobrze zrozumiałem, chodzi o ręczne załączanie pomp obiegowych? Bo jeśli tak, to można pomyśleć o małej automatyce, która te pompy co zadany czas i okres załączy. Realizuje to zwykły programator czasowy za ~25 zł osadzony w malutkiej rozdzielnicy. Wszystko zamontowane przy gniazdku.

Takie rozwiązanie zastosowałem w głównej pompie i fajnie, ale podłogówkę włączam kiedy chce, raczej nie ma jeszcze takich sterowników które wykryją kiedy chcę włączyć podłogówkę i to zrobią :)

Jeżeli pompy od podłogówki to wezwij serwisanta pieca co. niech podepnie do sterownika pieca C.O. Nie rozumiem po jaki czort włączać i wyłączać podłogówkę. moim zdaniem jak jest to ma grzać, a temat temperatury i pory dnia załatwia sterownik. Edytowane przez janek_kos