Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek i pellet czy istnieje.

konrdzik

Recommended Posts

Witam .Dom 100m2 , ocieplenie :podloga 10cm w wersji grafit, sciany ytong energy 24cm plus 20cm elewacja w wersji grafit , poddasze nie użytkowe (strych)docieplone styropian 20cm, ( w przyszłości dam jeszcze wełne)okna drutex w wersji energy trzy szybowe , drzwi wejsciowe wiked w wersji termo.

Dylemat mam taki jaki sposób ogrzewania wybrać.Oczywiście stawiam na gaz ale czekamy na decyzje czy nam podłączą.Drugie miejsce wybrałem pellet orz eko syf i szukam pieca który w taki sam sposób obsłuży pellet oraz ekogroszek z e wzgledu na to żeby się nie zablokować się przyszłosci , czy jest taki piec?

Edytowane przez konrdzik
błędy

Palnik rynnowy ze strażakiem pozwala spalać te paliwa, ale jest to nie efektywne jeżeli chodzi o pellet. Pchaj się w pellet z dobrym palnikiem np do agro pelletu, tanio będzie. Pellet u lokalnych sprzedawców można kupić za 600-700 zł/t. A agro za 350-400.

Ps. Jakie zapotrzebowanie z ozc? Bo można się pokusić o zwykły kocioł węglowy plus bufor z grzałką na 2-gą taryfę.

:stirthepot:

Gość Arturo72
Witam .Dom 100m2 , ocieplenie :podloga 10cm w wersji grafit, sciany ytong energy 24cm plus 20cm elewacja w wersji grafit , poddasze nie użytkowe (strych)docieplone styropian 20cm, ( w przyszłości dam jeszcze wełne)okna drutex w wersji energy trzy szybowe , drzwi wejsciowe wiked w wersji termo.

Dylemat mam taki jaki sposób ogrzewania wybrać.Oczywiście stawiam na gaz ale czekamy na decyzje czy nam podłączą.Drugie miejsce wybrałem pellet orz eko syf i szukam pieca który w taki sam sposób obsłuży pellet oraz ekogroszek z e wzgledu na to żeby się nie zablokować się przyszłosci , czy jest taki piec?

A z jakiego względu chcesz się pchać w drogie paliwa stale ?

Hobby bycia palaczem w nowym domu czy z dzieciństwa pozostał sentyment do brudu i syfu w kotłowni ?

Masz dom 100m2 czyli na ogrzewanie zuzyjesz ok.7000kWh i to jest ok.2000zl bez syfu w domu za to znacznie taniej w inwestycji niż pellet czy węgiel bo ok.2,5-5tys.zł za ogrzewanie prądem przez kociołek elektryczny lub bufor z grzałką.

Lub te 7000kWh dadzą 700zl przy pompie p-w i inwestycji praktycznie w cenie kotła+komina.

Gaz jest drogi i sobie odpuść bo te 7000kWh dadzą ok.1500zl ale przy inwestycji znacznie pow.10000zl.