Adam626 11.10.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 po 4 godzinach rozpalania zgasło mi. Brykiety i polano. niby się pali a w końcu gaśnie. Jak podniosę szybe to jeszcze coś się pali, ale jak zamkne to gaśnie. Doprowadzenie powietrza pod kominek drożne - bo sprawdzałem. Moje przypuszczenie to ze kominek ma tak małe szczeliny na dopuszczenie powietrza w podłodze są tak małe ze kominek nie jest w stanie naciągać powietrza . Brykiet ułożony blisko siebie.Dziś pogoda deszczowa i około 8C. Nie daje się palić. Wypaliły się trzy brykiety do połowy (od góry podpalane) i zgasło.Brak ciągu. Przy czym komin ma ciąg a nie zasysa od dołu.Co robić? Myślę też o pozbyciu się kominka gdyż to jedna z większych porażek budowlanych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie daje się palić. Wypaliły się trzy brykiety do połowy (od góry podpalane) i zgasło. Brak ciągu. Przy czym komin ma ciąg a nie zasysa od dołu. Co robić? Myślę też o pozbyciu się kominka gdyż to jedna z większych porażek budowlanych.. To jest czy nie ma ? Co ciągnie komin ? Gwarancja jest czy nie ma ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?317602-Nie-róbcie-kominków-w-domu-)&p=7299346#post7299346 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Komin systemowy 20cm. Ma ciąg bo gdy otworzę szybę - widać że wyciaga i pali się lepiej. Po zamknięciu ciągu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.10.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 To sprawdź ciąg na czerpni do kominka, przy zamkniętej szybie. Masz jaką przepustnicę na kanale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Rozpalać zacząłem o 18:20 a teraz zrobiłem zdjęcie o 22:00 czyli prawie 4 godziny. Brykiety spaliły się do połowy i ogólnie zgasło Brykiety z castoramy. na górze dałem polano z castoramy Wszystko kupione pare dni temu. Ogólnie nie pali się. Po drodze wylałem z pół szklanki podpałki. Pali się brykiet a potem gaśnie. Podpalanie nie było zbyt metodyczne bo nie miałem drewienek przygotowanych które by dobrze rozpalały. Ale po kilku godzinach to powinno się juz palić ładnie. Wydaje mi sie ze w ogole nie ma ciągu w kominku. że powietrze w nim stoi. Jest to kominek szczelny. Jeszcze mam jedno podejrzenie ze moze przepustnica pod kominkiem jest uszkodzona i że dolot jest zamknięty na sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Mam przepustnicę szczelną w kominku i na kanale. Obydwie otwarte. Ale nie wiem czy coś się nie uszkodziło w tej pod kominkiem. Nawet poszedłem na podwórko i wentylator podłączyłem żeby pompował powietrze do kominka w dolot. troszeczke lepiej ale znów zgasło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.10.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to może coś jest z przepustnicami, któraś się zacięła. Trzeba to jakoś sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 11.10.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 A masz w tym kominku ręczne zamykanie dolotu powietrza? Gdzieś np. pod szybą? Mi się kiedyś tak zdarzyło, że ogień nie chciał się palić pomimo otwartej przepustnicy. Okazało się, że ręczna wajha była zamknięta. Szybę zawsze masz tak czarną? Bo jeśli tylko teraz Ci się tak zabrudziła to też oznaka, że problem jest z dolotem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Kominek ma własną przepustnicę "wbudowaną" szczelną która zamyka dolot na rurze od dołu. Dodatkowo przy montazu kominka założyli mi na rurze spiro kolejną przepustnicę sterowana linką bowdena. Obydwie otwarte na maxaJak pamiętam ten kominek nigdy nie miał ciągu i zawsze byłą z nim zabawa. Dolot z podwórka wydaje się drożny (słychać dzwieki i przepchałem też całą rurę od odkurzacza jakies 5-6 metrów na włączonym odkurzaczu to za bardzo nie chrupały śmieci w rurze. Moze mi się mewy w kominie zalęgły:)A może to efekt deszczu od kilku dni i stojącego powietrza.Szyba czarna bo jak poprzednio paliłem to nie dopuszczam do palenia pełnym ogniem tylko przymykam dolot aby powoli się opał utylizował. Ale ogólnie mycie szyby starcza na jedno palenie. To co widzimy to 1-góra 2 palenia od szyby kompletnie czystej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2016 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Może towar z castoramy jest mokry:)Do tego wilgoć na podwórkuUtrudnione pobieranie powietrza przez podłogę kominkaZłe rozpalenie (zwykle rozpalałęm drewienkami a tu rozpałką).I jak się to wszystko nałoży to mamy co widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 11.10.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to się nie dziwię Tobie Nie dość, że masz takie a nie inne walory swojego kominka, to jeszcze nie widzisz ognia. MASAKRA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.10.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ty po prostu nie umiesz palić/obsługiwać urządzenia które masz. Kto to sprzedał, kto to instalował?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.10.2016 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 O północy poszedłem na kontrolę i paliło się w najlepsze. Trochę przymknąłem szyber bo paliło się dość mocno. O 6 rano juz wszystko było wypalone. Chyba źle rozpalałem. Brak ciągu i pewnie mokry opał nie pomogły:) Tak czy inaczej 6h się rozpalało z czego przez ostatnie 2h nic sie nie dotykałem i dopiero zaczeło sie palić. 10kg opału zytylizowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 12.10.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Warto zadzwonić do kominkarza - instalatora który montował to urządzenie, wykonał obudowę kominkową, niech przyjedzie z własnym suchym drewnem i przy herbacie lub kawie przekaże trochę wiedzy praktycznej jak rozpalać, jak obsługiwać urządzene, jak palić. Będzie szybciej i sprawniej niż "zdalna pomoc " na forum. Oba posty będą wtedy nieaktualne, a może i frajda z palenia we własnym kominku przyjdzie szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 12.10.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]369979[/ATTACH] szybka brudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.10.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Już wiem dlaczego mi się nie pali dobrze w kominku - brak przewiewu powietrza spowodowany brakiem możliwości nabierania powietrza przez podłogę kominka. Dosyć szczelnie jest poukładane wyłożenie kominka - brak rusztu, szparki są paromilimetrowe i zwyczajnie kominek nie jest w stanie zaciągnąć powietrza z kanału z podłogi i się dusi. Rozpalać można jedynie przy otwartych drzwiach wtedy ciąg jest dobry. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.10.2016 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Wygląda to jak na obrazku - nawet po odkurzeniu szczelinki nie trafia powietrze i nie da sie rozpalic z zamknieta szybą. Z otwartą jest "przeciąg" i rozpala się dobrze ale wystarczy zamknć by wszystko zgasło. Jak już się rozpali - powiedzmy po 20 min zamykam szybę i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 A czy Ty już zdradziłeś nam, jaki masz wkład? Ciężko mi uwierzyć w tą szczelinkę. Ona jest w tylnej części paleniska? Przy podłodze? Jeśli tak, to jakiś idiotyzm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.10.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Nie chce mówić jaki model bo nie chce by moje frustracje przelewały się na niekorzyść jakiejś tam firmy kiedy nie wiem czy to ja nie umiem palić czy kominek jest słabo przemyślany lub gdzieś jest błąd instalacyjny. Ale już raczej jestem pewien że przez tą podłogę mało co przechodzi. Że dość jest to idiotyczne jeśli co palenie 5kg drewna muszę czyescic odkurzaczem podłogę bo inaczej nici z palenia. Nie ma szans na ciąg w kominku pozwalajacy na rozpalenie przy zamkniętej szybie. Ten kominek jest pozbawiony ciągu, Szczelinka jest między poziomą podłogą a pionową ścianą - z tyłu kominka. Podobno też jest nawiew na szybę ale tam też zasypuje się popiołem i koniec, Przy rozpalonym kominku nie ma problemu z wystarczającą ilością powietrza do podtrzymania spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 24.10.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Skąd się bierze powietrze przy rozpalonym kominku ? Piszesz, że wszystko zatkane, dziwy jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts