Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIe pali się w kominku - brak ciągu.

Adam626

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, ona nie ma 3cm, to jest czarna blacha i wyglada tylko na szczeline wysoka na 3cm. Szczelina ma około 4-5mm i jest między tą blachą z podłogą z ceramiki

pokazywalem zblizenie na poprzednim zdjeciu z napisami.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=370961&d=1477337195

Chyba jeszcze jest nawiew na szybe ale widac tez nie daje rady

Nie chce mówić jaki model bo nie chce by moje frustracje przelewały się na niekorzyść jakiejś tam firmy kiedy nie wiem czy to ja nie umiem palić czy kominek jest słabo przemyślany lub gdzieś jest błąd instalacyjny.

Ale już raczej jestem pewien że przez tą podłogę mało co przechodzi. Że dość jest to idiotyczne jeśli co palenie 5kg drewna muszę czyescic odkurzaczem podłogę bo inaczej nici z palenia. Nie ma szans na ciąg w kominku pozwalajacy na rozpalenie przy zamkniętej szybie. Ten kominek jest pozbawiony ciągu,

Szczelinka jest między poziomą podłogą a pionową ścianą - z tyłu kominka. Podobno też jest nawiew na szybę ale tam też zasypuje się popiołem i koniec,

Przy rozpalonym kominku nie ma problemu z wystarczającą ilością powietrza do podtrzymania spalania.

Czy już wiemy jakiej MARKI jest opisany wkład kominkowy ??

No, póki co, to gra w ciemno. Nie wiadomo co to jest i czyj on jest ? Wiadomo, że coś z gilotyną. Może to samoróba, albo jaki prototyp ?

:)

Zdejmij chociaż część podłogi, zobacz co pod spodem ? Pokaż jak to wygląda ?

Nie do uwierzenia jest, by dolot powietrza z rury o konkretnym przekroju, kończył się kilkumilimetrową szparką.

Witam.

Ta szczelina przy podłodze to tylko jakaś nieszczelność - na pewno nie jest to wlot powietrza do spalania.

Wygląda to zepsutą - zaciętą przepustnicę. Jak ruszasz tą dźwigienką, to czujesz, że ona jest w ogóle do czegoś podłączona? Tam jest jakaś linka? Na filmie nie widać najmniejszej zmiany. Musisz zdjąć tę aluminiową rurę od spodu wkładu i sprawdzić ręką, zrobić zdjęcie.

Po prostu do paleniska nie dochodzi powietrze. Może dostęp do tej przepustnicy jest przez podłogę, po wyjęciu płytek.

Wlot powietrza pewnie jest nad szybą.

Przy podłodze od strony szyby nic nie ma? W sensie wlotów?

Informowałeś o problemach, pytałeś dystrybutora, producenta, serwis?

Sa tam dwie przepustnice jedna fabryczna w kominku a druga dolozona na rurze alu. Obydwie szczelne tzn z gumka widzialem jak dzialaja. Caly kominek jest bardzo szczelny zas przepustnice najwyrazniej dzialaja gdyz na rozgrzanym kominku gdy pali sie pelnym ogniemn i zamkne przepustnice to momentalnie plomien gasnie widac ze zdycha robi sie niebieski.

sprobuje zrobic probeno ktorej mowisz jednak nie jest tobbezinwazyjne bonnie ma dostepu latwego by to rozlaczyc.

Wajha na kominku rusza wbudowana przepustnica ale tez jakaa przeslone w kominku lub blende ktora puszcza powietrze na szybe

Masz szczelnie zamkniętą wyczystkę w kominie? Wszystkie rewizje (jak są)?

Przepraszam, że pytam o takie rzeczy, ale widziałem już próby palenia bez drzwiczek wyczystki.

P.S.

Już wiem co to za wkład. Znalazłem sam bez problemu. W opisie jest napisane, że:

"- Powietrze pierwotne dostarczane jest na całej szerokości paleniska poprzez szczelinę w listwie"

Czyżby jednak ta szczelina to był wlot powietrza?

Edytowane przez Wojtek_796

Niestety to caly czas pozostaje niewiadomą. Czy filmikbi zdjecia wskazuja na niespotykana konstrukcje i zachowanie kominka czy jest to w miare naturalne i takie sa kominki teraz?

Witam.

Mam pytanie.Jak jest zakończona rura na zewn. budynku ? Np. kratką by myszy nie wchodziły,jakimś anemostatem,siatką ,itp.Drożność rury sprawdzisz w dziecinny sposób wymuszając ciąg powietrza z zewn.Rozpal tak jak rozpalałeś,,zdejmij to co masz na końcu rury na zewn. ,weź suszarkę do włosów i wpuść przez nią powietrze.Zrób tak jak na filmiku.Zamknij wpuszczając powietrze z suszarki następnie otwórz i porównaj.Wydaje się to absurdalne ale czemu np. nie spróbować.To moje subiektywne odczucie i podniesie się larum ale bogatemu kto zabroni.;););):)

Masz szczelnie zamkniętą wyczystkę w kominie? Wszystkie rewizje (jak są)?

Przepraszam, że pytam o takie rzeczy, ale widziałem już próby palenia bez drzwiczek wyczystki.

P.S.

Już wiem co to za wkład. Znalazłem sam bez problemu. W opisie jest napisane, że:

"- Powietrze pierwotne dostarczane jest na całej szerokości paleniska poprzez szczelinę w listwie"

Czyżby jednak ta szczelina to był wlot powietrza?

Jaki to wkład ?