Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Tobie nawet jakbym pokolorował to byś nie zrozumiał :p Mądry człek jeśli chce coś zrobić - znajduje rozwiązanie... inni wymówki... ale tego tez nie zrozumiesz :no:

Ty to byś chciał by w mig załapał problem.On jest problemem dla siebie.Kolorytu mu dajesz ,a on i tak nie kuma.Z tym mądry i tym co wymówki to oczywiście żart.???

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tobie nawet jakbym pokolorował to byś nie zrozumiał :p Mądry człek jeśli chce coś zrobić - znajduje rozwiązanie... inni wymówki... ale tego tez nie zrozumiesz :no:

Ja czekam, aż wreszcie dobrą analogie wymyślisz :)

Bo nie wiem po co rozwalać obudowę kominka (która akurat mi sie całkiem podoba), wydawać sprawny technicznie wkłąd na coś, co ani oszczędności nie da, ani specjalnej frajdy nie przyniesie ?

Mam wymienić wkład na taki, co na papierze ma noc 2--5kW, wrzucić tam cztery kostki brykietu i z zapartym tchem patrzeć, jak się przez 8h palą ? :)

Nie naginam. Palisz 4 kostki w cztery godziny.

Czyli z średnią mocą 4 kW, w szczycie pewnie jakieś 5-6kW.

Cały mój dom potrzebuje teraz jakieś 1.5kW...

Ściany akumulują, ale szybkość przejmowania ciepła jest mniejsza, niż produkowana prze wkład.

Stąd skoki temperatury, a to co zostanie w ścianach salonu zaburza pracę kotła.

Koza ci ogrzewa też łazienkę ? Masz tam 1-1,5C więcej dla komfortu przy kąpieli, prysznicu ?

Zapominasz o sprawności nigdy te 16 kwh nie wleci do salonu.

Skok temperaturowy nie jest duży max 1 *C po zakończeniu palenia dość szybko spada później wolniej(akumulacja). Wpakuj 16kwh (w 4h)w podłogę co się stanie?? niewiele. Jaka palę to górną łazienkę otwieram. W jaki sposób zaburza pracę kotła?? Odsuwa w czasie jego uruchomienie. Łazienki mają dodatkowo drabinki zależne od CWU.

Edit. Mineła 4h od rozpalenia ciągle żar.

4 kostki to za dużo dla mojego domu.

Edytowane przez kulibob

Już pisałem, jak wpływa na pracę kotła. Nie włącza się przez dwa dni i pomieszczanie narożne, przeciwległe do salonu w końcu się wychłodzi.

A jak się nie uruchomi, to łazienki też nie dogrzeje.

Żona marudzi, ipt, itd

16 kWh w PODŁOGĘ w CAŁY dom, to co innego, niż w powietrze w jednym pokoju.

Już pisałem, jak wpływa na pracę kotła. Nie włącza się przez dwa dni i pomieszczanie narożne, przeciwległe do salonu w końcu się wychłodzi.

A jak się nie uruchomi, to łazienki też nie dogrzeje.

Żona marudzi, ipt, itd

16 kWh w PODŁOGĘ w CAŁY dom, to co innego, niż w powietrze w jednym pokoju.

A ja pisałem że to nie jest pokój tylko niemal cały dom (bez wiatrołapu i dolnej łazienki). 4 kostki faktycznie przegrzały standardowo idą 3. Mamy podobne zapotrzebowanie a mój jakoś teraz dwa dni nie będzie stał Jutro pewnie nad ranem może później wystartuje te 16kwh to na ok 10-12h wystarczy. Kto Ci karze 7 kostek do kominka pakować

Edytowane przez kulibob

Pisałeś kiedyś że siedem pakowałeś

Tak, jak miałem dom w SSZ i nie miałem drewna.

Drewna spalam koszyczek - jakieś 5 kg.

I chcąc spalać czysto - palę od góry. Trwa to jakieś 4h, potem zostaje żar

Temperatura wzrasta o 2C, więc przy tej pogodzie to dwa dni (nawet dłużej, jak poświeci słońce) trwa, zanim znów osiągnie 22C

Edytowane przez fotohobby

To jakim cudem dwa dni nie odpala się ogrzewanie przy spalaniu 5kg drewna (nie znam kaloryczności drewna ale jest mniejsza niż brykietu). A domu pasywnego ani około pasywnego też nie masz.

Tez nie pojmuje a dom mam o podobnym zapotrzebowaniu. Wczoraj paliłem w kominku i ok 22 w salonie było 24.6 stopnia. Rano o 8 w salonie 23... a na kotle 23 i pompka na 2 biegu. Ja po swoim domu nie widzę jakichś zapaści temperaturowych - dgp mam do łazienki na gorze a w łazience na dole temp zbliżona do temp w salonie...

Tego roku robię eksperyment - pale częściej niż potrzebuje aby porównać zużycie gazu... z ciekawości (tak dla jasności nie ze sknerstwa :p) i 1szy wynik 10/10/16-10/11/16 - 117m3, 10/10/17-11/11/17 - 61m3... hmm ciekawe...

Moim zdaniem ściemniasz... ja mam dom z ceramiki... Ty placisz za gaz 1800zl/rok za 106m2 co +cwu, ja za 165m2 co+cwu 2300zl/rok. Rodzina 2+1 wiec podobnie. Juz na wstępie widać, ze coś spartoliłeś.... kominek pewnie tez... także nie czaruj teraz z tym materialem, bo kazdy kto potrafi obsłużyć podstawowe funkcje kalkulatora rozgryzie ten Twój "pasywaniak" :p

Ja chętnie się podzielę - kominek ok 8-9tys nie pamietam dokladnie. Drewutnia 16-17tys :yes:

Dodaj jeszcze koszt komina, obróbki dachu przy nim. Obstawiam 13-15 tys zestaw kominkowy + drewutnia. Od tak wywalone 30k.

Szczęście kosztuje.

Koza dobrej jakości z montażem, rurami itp 4,3k Za dwa kominy 8-9k(policzmy połowę).

Łącznie niecałe 9k. Drewutni brak bo i poco.Za 9000 zł bardzo pożyteczne urządzenie.

@footohobby

I mój kociołek od rana jedzie.

Może Ty masz pompę ciepła na drewno :) wrzucasz 5kg wychodzi 15:)Też bym takie coś chciał

Edytowane przez kulibob

Edit:

Nie chce mi się tego ciągnąć dom masz dobry ale kominek spaprałeś a to że nawaliłeś nie powoduje że musisz obrzydzać to innym.

To co, miałem wydać jeszcze drugie 8k na akumulację ? Może salonu by mi nie przegrzewało, ale nadal ogłupiałoby system CO.

I paradoksalnie - wydanie dodatkowej kasy nie powodowałoby, że bym w nim palił częściej, bo mam zerową motywację.

Jest ciepło, rachunki nieodczuwalne.

A doświadczenia moich znajomych pokazują, że kominek się przejada i jeśli utrzyma te 14 rozpaleń w roku, to będę niekwestionowanym liderem, bo tam sie 3-5 nie przekracza.

Edytowane przez fotohobby