Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A coś konstruktywnie? Co według Twojej logiki powienien zrobić jak 30m od moich dzieci jakiś palant pali sterte styopianu. Podziękować? Czy dorzucić mu parę butelek plastikowych, żeby się lepiej paliło.

Jak to jest incydent to olać jak notoryczne to interweniować. Jak to robole to odrazu dzwonić.

Spalanie śmieci jest nielegalne dzwonisz na pały.

Kominek jest urządzeniem legalnym!! I jak dla mnie: awaryjno-rekracyjno- oszcżednościowym. Mam teraz poniżej 1mp sosny,gruszki i orzecha. Mam wrzucić darmowe kwh czyje wykorzystać?

Edytowane przez kulibob

Jak to jest incydent to olać jak notoryczne to interweniować.

Spalanie śmieci jest nielegalne dzwonisz na pały.

No to przecież to zrobiłem, to mnie wyzwyłeś od donosicieli.

Czy jakby Ci sąsaiad wylał zawartość szamba na działke, to za pierwszym razem byś olał, a zainterweniował dopiero za drugim? Przy czym to nie do końća dobry przykład. Szmabo Ci raczej nie zaszkodzi (po za smrodem) a gryzący czarny dym ze styropianu i owszem.

Jak to robole to odrazu dzwonić.

Czyli co, jestem szpiclem jak doniosę na sąsiada, a nie jestem szpiclem jak doniosę na jego robotników? A może robole raz incydentalnie spalaja smieci tylko?

Mientki masz pan kręgosłup.

Kominek jest urządzeniem legalnym!! I jak dla mnie: awaryjno-rekracyjno- oszcżednościowym. Mam teraz poniżej 1mp sosny,gruszki i orzecha. Mam wrzucić darmowe kwh czyje wykorzystać?

Noż jest legalny. Ale umyślne choćby skalecznie tym nożem drugiej osoby już nie. Wszystko można źle użyć. Legalny Awaryjno-rekreacyjny kominek można hajcować codzinnie w terenie gdzie prawo tego zabrania. I nic z tym nie zrobisz obevcnie. Niestety prawodastwo kuleje, nie definiuje co to jest rekreacyjne używanie kominka. Raz na tydzien? Raz na 2 tygodnie? Co drugi dzień? Czy przy smogowym stanie alarmowym moża? Ile procent KWh może pochodzić z kominka?

Mam 100 puszek konserw z mięsa z ASF. Zjeść nie zjem, darmowego jedzenia nie wyrzuce. A wiem, sprzedam sąsiadowi!!

Płyty meblowe ze starej półki też spalasz? Toż to darmowe kWh!! Żal oddać za darmo. Gdzie jest granica. Które niepotrzebne rzeczy można spalić, których nie?

Jest i u nas w ulicy taki francuski piesek co lubi sobie podzwonic, bo mu wiecznie cos przeszkadza... z tą różnicą, że żadna z wielu interwencji nie zakończyła się chociażby pouczeniem... Jak 2 lata temu zbierałem podpisy aby wyremontować 'naszą' gminną drogę to "sąsiad" nie wyraził zgody, bo nie i ch*j... Drogę i tak wyremontowano i o ironio - nasz 'sygnalista' jako jeden z pierwszych uczył swoje dziecko na rowerze jeździć po nowej drodze...

Wniosek - społeczeństwo schodzi na psy, coraz więcej roszczeniowych, samolubnych hipokrytów co nie widzi dalej niz własny czubek nosa...

aha - @bercik... nie pajacuj :p

Dobrze aby nasze działania w stosunku do innych były jeśli nie przyjazne to neutralne.

Stare ale jare ,, nie rób drugiemu co tobie ( lub jemu ) niemiłe''.

Ps. nie dotyczy to osób które same nagminnie łamią tę zasadę .

Neutralne działania wobec sąsiadów zazwyczaj nie są najtansze. Tyle w temacie.

społczeństwo schodzi na psy, coraz więcej roszczeniowych, samolubnych hipokrytów co nie widzi dalej niz własny czubek nosa...

Hehehe, i kto to mówi! :-) Ten co nauczył dziecko żeby nie skarżyć, ale zapomniał naczuczyć żeby nie szkodzić, nie przeszkadzać innym.

Ty wogóle znasz znaczenie słowa hipokryzja?

niestety nie zna

oho jest i kolejny sygnalista...
strzeliłeś sobie w stopę 'uprzejmie donoszę ,że ktoś donosi' , choć można inaczej
... coraz więcej ... hipokrytów co nie widzi dalej niz własny czubek nosa...

...Jak 2 lata temu zbierałem podpisy aby wyremontować 'naszą' gminną drogę to "sąsiad" nie wyraził zgody, bo nie i ch*j...

i kto tu jest roszczeniowy

Więc lepiej to Ty

nie pajacuj :p
Edytowane przez cuuube

A Ty to rozumiesz?

Bo piszesz, jakby spalenie było przypisane do gatunku drewna. I nic innego nie da się z nim zrobić.

Da sie zrobić właśnie - i na tym da sie zarobić dużo więcej, niż na tych 30% , które nadają się tylko na opał.

Jak ktoś ma zamówienie na x m3 drewna na fornir, czy na dłużyznę, to potrzebuje ściąć y drzew, aby to zamówienie zrealizować.

I zrobi to niezależnie od tego, czy najmniej wartościowe 30% drzewa uda mu się sprzedać na opał.

Nikt nie zrezygnuje przede wszystkim z innego powodu:

Źródło: Krajowy Program Zwiększania Lesistości https://www.mos.gov.pl/fileadmin/user_upload/mos/srodowisko/lesnictwo/Krajowy_Program_Zwiekszania_Lesistosci.pdf

I to nie jest "papier". To się dzieje. M.in. poprzez prawo pierwokupu lasów przez LP.

A to swoją drogą

No to przecież to zrobiłem, to mnie wyzwyłeś od donosicieli.

Czy jakby Ci sąsaiad wylał zawartość szamba na działke, to za pierwszym razem byś olał, a zainterweniował dopiero za drugim? Przy czym to nie do końća dobry przykład. Szmabo Ci raczej nie zaszkodzi (po za smrodem) a gryzący czarny dym ze styropianu i owszem.

Czyli co, jestem szpiclem jak doniosę na sąsiada, a nie jestem szpiclem jak doniosę na jego robotników? A może robole raz incydentalnie spalaja smieci tylko?

Mientki masz pan kręgosłup.

Noż jest legalny. Ale umyślne choćby skalecznie tym nożem drugiej osoby już nie. Wszystko można źle użyć. Legalny Awaryjno-rekreacyjny kominek można hajcować codzinnie w terenie gdzie prawo tego zabrania. I nic z tym nie zrobisz obevcnie. Niestety prawodastwo kuleje, nie definiuje co to jest rekreacyjne używanie kominka. Raz na tydzien? Raz na 2 tygodnie? Co drugi dzień? Czy przy smogowym stanie alarmowym moża? Ile procent KWh może pochodzić z kominka?

Mam 100 puszek konserw z mięsa z ASF. Zjeść nie zjem, darmowego jedzenia nie wyrzuce. A wiem, sprzedam sąsiadowi!!

Płyty meblowe ze starej półki też spalasz? Toż to darmowe kWh!! Żal oddać za darmo. Gdzie jest granica. Które niepotrzebne rzeczy można spalić, których nie?

Wylanie szamba powoduje długo trwałe konsekwencje jednorazowe spalenie czegoś nie.

Kręgosłup kończ się tam gdzie zaczyna się interes. mój interes.

ASF nie szkodzi ludziom można jeść tylko nie defekuj do chlewika:)

różne śmieci staram si e recyklingować (tak aby zyskać) nie palę płyt meblowych. kiedyś próbowałem kartony al e syf z tego straszny nie warto. Problem że śmieciarze nie chcą brać rożnych dużych rzeczy wskazujących na odpad budowlane. Ja to utylizowałem pomału na działce ROD.

Ja patrzę przez pryzmat swego podwórka kominkowy wkurwiają mnie bo wali przy rozpalaniu i dymi później jest ok. Brudzą filtry reku i panele PV. Przemywam PVałki i nie jęczę filtry wymieniam i nie jęczę. Złem nie są kominki tylko śmieciuchy.

Beta vulgaris, przykład podręcznikowy

Co chcesz od buraka dobre dla kur i do magazynowania na zimę. U mnie rosną Też masz czy zazdrościsz??

Edytowane przez kulibob

Hehehe, i kto to mówi! :-) Ten co nauczył dziecko żeby nie skarżyć, ale zapomniał naczuczyć żeby nie szkodzić, nie przeszkadzać innym.

Tyle wiesz o moim dziecku ile Ci powiem... czyli gówno... i nie interesuj sie! A himalaje hipokryzji to są w tym wątku... przykładów mnogo... 'jestem przeciwny kominkom ale 10 razy do roku lubię komin przedmuchać...' 'zakazów/nakazów nie powinno być ale...' itd itd

...Ustawowo nie powinno być nic nakazane, po za...

a to już sam nie wiem czy dalej hipokryzja czy już oksymoron...

... Masz zużyć XX energii odnawialnej i kropka. Dom ma zuzwać nie wiecej niż YY kropka. Ja se to zrobisz, kupisz tą zieloną energie, czy zainstalujesz PV, pompe ciepła czy solary. Twoa brocha. Wolny kraj.

niestety nie zna

strzeliłeś sobie w stopę 'uprzejmie donoszę ,że ktoś donosi' , choć można inaczej

i kto tu jest roszczeniowy

Więc lepiej to Ty

Zaglądnij do wiki co znaczy 'donos' zanim znów zaczniesz gwiazdorzyc... albo lepiej... zapytaj eko-kolegow oni sie na tym znają wybitnie :p

I masz racje - taki jestem roszczeniowy, ze rozważam założyć nowy temat "nie kupujcie samochodów..." :bash:

27581440_1779483795688140_6994286312333246464_n.jpg?ig_cache_key=MTcxMTk1MTA3MzA2ODkxODMwOQ%3D%3D.2

Edytowane przez m&m0123

Tyle wiesz o moim dziecku ile Ci powiem... czyli gówno... i nie interesuj sie!
Się nie przejmuj. Ja zawsze twierdziłem że interesowanie się patologią jest patologią. Daleko mi wiec to tego.

I nie przedmuchuję kominów 10x do roku. po prostu nie mam kominów. Na grzyba mi kominy w XXI wieku! To jakbym pod samochodem powiesił wiaderko na końskie kupy. Awaryjnego wyhodka za stodółką też nie mam swoją drogą.

Edytowane przez Jastrząb

a to już sam nie wiem czy dalej hipokryzja czy już oksymoron...

Ale co ma piernik do wiatraka. Znowu mieszasz pojęcia. Rozmawiamy o hopokryzji w kontekscie: "robię coś przeciw lokalnemu prawu stwarzając uciążliwość dla okolicy vs donoszą na mnie za tą uciążliwość. W w kwesti przyczynowo skutkowej sprawa jest trywialna czyja jest hipokryzja, A Ty mieszasz to z ustawodastwem, zakazami czy nakazami. A co ma piernik do wiatraka?? NIe rozumiem.

Bo za tym to jest stan faktyczny, Jak ja się budowałem miałem prikaz zrobić ścine U=0.3 bodajże. Teraz jest 0.2-coś tam. BEdzie jeszcze mniej. Ale Czy go zbudujesz z 1m cegły pełnej, czy z 20cm grafitu Twoja wola. To samo jest na każdym kroku - emisja spalin z aut, zawartość świństw w żywności itd itp. Co wolisz - nakaza /zakaz stosowania takiego czy śmakiego paliwa, pieca, kominka itp czy limit zanieczyszczeń jakie możesz wygenerować.

Lub inaczej. Mi by się generalnie nie podobał zakaz stosowania kominków. Albo nakaz posiadania awaryjnego kominka. To jest przymuszenie do konkretnej rzeczy, która mi się podoba lub nie. Ograniczenie mojej wolności. Wole limit - możęsz wygenerować XX CO2, Nox itp. Powyzej kara. Jak to osiągniesz? Pompą ciepła, albo hiper duper czystym kominkiem - Twoja decyzja i Twoja wola. Po zostaje odrobina wybory i możliwości.