Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

:lol2:

Pierwsze nie broniłem kabli, bo nie lubię kabli.

Dwa ten Jasiek, ma np. PV od kilku lat i czepiłeś się go, że syfi, gdzie Ty syfisz cały rok i nie jest u Ciebie lepiej, chociaż nie miałeś o tym najmniejszego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Widać dalej nic od Ciebie nie dotarło, ale już trudno. Nic na to nie poradzę.

:D

Robisz z siebie posmiewisko, bo nawet nie potrafisz obliczyc, ile CO2 i pyłow emitowane jest, aby wyprodukowac jedną kWh lla niego (czy innych kablarzy), a ile dla mnie.

Jasiek to cos grzebal w PV, ale to byl off i raczej sie do tego zniechecil... produkcja z jego PV to byl ulamek tego, co potrzebuje jego dom

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robisz z siebie posmiewisko, bo nawet nie potrafisz obliczyc, ile CO2 i pyłow emitowane jest, aby wyprodukowac jedną kWh lla niego (czy innych kablarzy), a ile dla mnie.

Jasiek to cos grzebal w PV, ale to byl off i raczej sie do tego zniechecil... produkcja z jego PV to byl ulamek tego, co potrzebuje jego dom

Co do CO2 to poco to liczyć kogo to obchodzi :) chyba tylko Was :lol2:

A jaśko dłubie dalej teraz w lilonach zamiast AGM.

Mi offgrid dał średnioroczne 76% (statystyki za zeszły rok na instalacji w trakcie dłubania)w taniej taryfie +dużo CWU. średnio za miesiąc za prąd płace 100zł a jak padnie elektrownia to nie beczę że nie mogę tu potrolować:)

.

Brawo. 100/100 .

Do tego okazało się, że sam pali w kominku. Teraz wiadomo dlaczego go nie wyburzy. No ale na forum to on nie, a rzeczywistość jest inna. Jak to się nazywa?

Mam wrazenie, jakbys sie wczoraj urodzil.

Przeciez wielokrotnie na forum pisalem, ile razy pale w kominku, i ze z roku na rok jest tego mniej, bo przestalo mnie to krecic - jak to jest u wielu innych posiadaczy kominkow

To jest przeciez jeden z glownych powodow, by nie robic kominkow - a ja jestem tego najlepszym przykladem.

Kiedys, myslac dopiero o projekcie domu, sadzilem ze zima bede palil w kominku od piatku, do niedzieli.

Myślalem nawet nad kominkiem z PW - tu na szczescie odrawdzil mi go kumaty instalator CO.

Skonczylo sie na 6-8 razy w zeszlym sezonie, w przyszlym zapewne jeszcze mniej

Gdybys mial lepsza pamiec, to pewnie do dzis wiedzialbyc, ze zebym zapalił w kominky musza wystapic trzy czynniki - musi byc ponizej -5C, poziom PM 2.5 na zewnatrz musi byc ponizej 50ug/m3 i musi mi sie chcieć.

Czasem, nawet, jak mam ochote, ale spojrze na dane za stacji pomiarowej i jest syf za oknem, to nie odpalam.

Co do CO2 to poco to liczyć kogo to obchodzi :) chyba tylko Was :lol2:

A jaśko dłubie dalej teraz w lilonach zamiast AGM.

Mi offgrid dał średnioroczne 76% (statystyki za zeszły rok na instalacji w trakcie dłubania)w taniej taryfie +dużo CWU. średnio za miesiąc za prąd płace 100zł a jak padnie elektrownia to nie beczę że nie mogę tu potrolować:)

Cudownie. A teraz pomyśl, ze grzejesz kablami, nie weglem i w jakim stopniu ten offgrid potrafilby ci ogrzac dom ?

Cudownie. A teraz pomyśl, ze grzejesz kablami, nie weglem i w jakim stopniu ten offgrid potrafilby ci ogrzac dom ?

No ale jak masz na CO i CWU 90-100% w taniej to nie wrto myśleć o PV.

Pozatym w takiej sytuacji bardzo zalecany jest właśnie kominek. Jak zniknie elektrownia parzysz w ten ogień i zastanawiasz się czy ten " ekofiut":lol2: za płota już zamarzł:rotfl:

Ty nierozumiesz że jeśli chodzi o ekologie to sprawa jest rudna ponieważ trudno znaleźć kompromis ja go podałem.

Ty masz podejśce fanatyka

Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy chcieć. Pół tony CO2 jest lepsze niż tona dla długofalowej zmiany klimatu - Ty narzekałeś ostatnio na upały??

200ug pyłów z kominka za płotem jest gorsze dla mojego zdroiwa niż 10ug pyłów z elektrowni z kominek wysoko na glebą.

M

KZPŁW przygotowany do następnego sezony.Full serwis łącznie z czyszczeniem komina.

Zanim syf trzeba mieć go czym robić.No !!! który z panów adwersarzy wklei swój kominek,jak składuje paliwo i jaką ma instalację.Jak i kiedy serwisuje w/w.

Skoro nie ma syfu to z czego czyściłeś komin? Czemu musiałeś czyszcić obudowe kominka?

Rozumie, że wklejając zdjęcia kominka i wiaty na drewno, powoduję że spalając to drewno nie emituje lokalnie się syfu.

Masz rację , zazdrości i kąsa bo już argumentów brak. Pokazać swojego nie pokaże bo zobaczy co to krytyka. Ośmieszy się i będzie wstyd to lepiej krytykować innych bezpodstawnie,wyśmiewać,drwić.To mi podpada pod lekkoducha.Postawa niekonkretna i nieładna.

Ja znowu odnoszę wrażenie ,że on coś spierniczył ze swoim i wstydzi się ,że źle to skomponował w chałupie. Pzdr.

Ja zazdroszczę :-(

Że nie mam urokliwego w salonie brudu. Że nie musze czyścić komina i takie tam

Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy chcieć. Pół tony CO2 jest lepsze niż tona dla długofalowej zmiany klimatu - Ty narzekałeś ostatnio na upały??

200ug pyłów z kominka za płotem jest gorsze dla mojego zdroiwa niż 10ug pyłów z elektrowni z kominek wysoko na glebą.

Na upały narzekam zawsze:) nie lubie słońca od dziecka. Ale szykuje się na wojnę temperaturę zbiłem już do 21,5* tak zimno w domu jeszcze nie było:)

I nie wyskakuj mi tu z efektem cieplarnianym bo niema jednoznacznych dowodów czy to my robimy czy poprostu planeta zmienia się w sposób naturalny.

Sugeruję zakłądać jak najlepsze filtry nna reku napewno nie zaszkodzi.

Hehe, następny ukryty zazdrośnik kulinarno kominkowy. Ty pewnie i wodę potrafisz przypalić.

.Siemka .Dyskusja z nim czyli kolejnym przeciwnikiem kominków jest zbędna.Nie umie gotować ,wyśmiewa to,nie ma kominka wyśmiewa to i drwi.Takich ludzi trudno zrozumieć.Wywyższają się wiedzą o której nie mają pojęcia.Ta zazdrość jest miejscami chorobliwa.Wiesz co może niech zada te swoje pytania odpowiemy i potem :offtopic:.Jak myślisz pójdzie na to? Cały czas zarzuca wszystkim kominkowcom ,że nie odpowiadają mu na postawione pytania.

Hehe, następny ukryty zazdrośnik kulinarno kominkowy. Ty pewnie i wodę potrafisz przypalić.

Jak zwykle w temacie. Średnio mnie interesuje czy się niktspecjalny faszeruje. Piszę tylko, że pokazywanie przez niego w kółko zdjęć drewutni, kominka, w dyskusji o szkodliwości dymu z kominków jest równie dobre jak pokazanie jako argumentu zdjęcia jajecznicy. Tak samo merytoryczne. No, ale Ty potrafisz perfekcyjnie wyrwać z kontakstu kawałek i go eksploatować, aby dalej od syfu który leci z komina.

To oczywiste zawsze trzeba wyciągać z systemu jak najwięcej dając jak najmniej.

To nie Ty się tu zawsze kreowałeś na prawdziwego faceta, twardego, co to porąbać się nie boi, gnoj widłami poprzeraca, przypieprzy jak trzeba i co to ogólnie potrafi o siebei zadabać, jaja mam mówiąć krótko.

A jak co do czego to proszę, Daj, Daj, Daj.....