Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Ja się zastawaniem czy niechęć do kominków nie jest spowodowana tym że mamy coraz większe niedorajdy i coraz bardziej leniwych ludzi?

Dodaj do tego ,że mają pełną elektrykę cieplną,fotowoltaikę,PC.To lekkoduchy jak siemasz.Nic nie robią ale za to maja dużo do powiedzenia o czymś czego nie posiadają.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się zastawaniem czy niechęć do kominków nie jest spowodowana tym że mamy coraz większe niedorajdy i coraz bardziej leniwych ludzi?

Może ludzie wolą bardziej ambitne zajęcia niż noszenie drewna skoro mogą to zastąpić klikaniem w guzik. Dla ciebie ideał to pewnie rolnik z pługiem za koniem, a baba w tym czasie zbierająca chrust do pieca.

.Dlaczego nie pójdziesz do tego tematu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w/page590

by tam opowiadać te androny. Musiałbyś się wykazać wiedzą ,doświadczeniem,praktyką ,Wyśmialiby cie z tymi mądrościami. Zresztą moderator nie pozwoliłby psuć przez was wątku wiodącego w tematach kominkowych.

Ja już kilka razy pomoglem moim znajonym w tematach kominkowych - sugerujac, zeby ich nie robili.

Ci, co posluchali sa absolutnie zadowoleni

:)

A w tym temacie -no coz, ja piszę na temat, Ty niekoniecznie,

Jest taki temat "robcie kominki w domu", moze tam sie produkuj .

Wstawiaj zdjecia baniaka, drewutni, skrzynki, okopconej obudowy itp, itd

Edytowane przez fotohobby

Świetnie to działa lobby węglowe a nie lobby gazowe.

Dal prosumentów powinny być dotacje dla montażu instalacji PV.

Teraz jest ulga termomodernizacyjna ale ... jak tylko się pojawiła to koszt instalacji PV "poszedł" w górę :)

Dobre. Wrzuciłem ostatnie fajny tekst o tym gazie. Oczywiście nic w nie nie był prawdą. Pytałeś kto to powiedział. Przemyśl to. Gaz zastępuję węgiel, a to nic nie zmienia.

Pewnie za rok, albo dwa tak bedzie - trend jest jasny.

Moj kuzyn mieszka w swoim domu od roku - najpierw mial byc kominek, potem koza, skonczylo sie na kominie bez podpietej spalarki drewna.

Miedzy innymi dlatego, ze zauwazył u mnie (ale takze u swoich znajomych), jak marginalizowane zaczyna byc to urzadzenie w 2-3 roku po wprowadzeniu.

Tak a jak jadą na narty to szukają domków z kominkiem. Bardzo chętnie w nim palą, ale mają wszystko przygotowane. Taka rzeczywistość.

Ja dalej w nowym domu bym zbudował kominek. Taki jak mam. Mały, szczelny, bez bajerów i nie do grzania w domu CO. Nie trzeba na to wydać fortuny. Super sprawa.

Wiekszosc moich znajomych, ktorzy mieszkaja w domach 5-10letnich przy budowie nastepnego nie stawialoby kominka, tylko np WM.

Zeesztą to samo doradzam, jsk ktos sie teraz za budowe zabiera.

Kominek to niepotrzebny koszt, , niepotrzebne zajete miejsce i przyczynienie sie do wzrostu niskiej emisji w newralgicznym okresie.

Do tego problemy z zagospodarowanjem wyprodukowanego ciepła (przegrzewanuem) w domach, ktore coraz czedciej maja obciazenie cieplne rzedu 3-5kW.

Niektore kominki ( co potwierdzilo kilka moich pomiarow, oraz pomiary opisane na portalach) pokazuja emisje pyłów do wnetrza domu - zakopcona obudowa pokazana przez @niktspecjelny potwierdzają te pomiary.

W sytuacji awari (braku pradu), lepiej sprawdzi sie agregat z z kilkudniowym zapasem paliwa. Ogrzeje (przynajmniej czesc pomieszczeń), do tego oswietli je i umozliwi przygotowanie cieplego jedzenia.

Do tego w aglomaracjach miejskich istnieje ryzyko wprowadzenia zakazu ich uzywania - jak w Krakowie.

Choc np moich znajomych ten zakaz juz by nie dotknąl - kominek stal sie tylko meblem

Wszędzie cie pełno.Cytaty zaciągnięte własnie z tematu "róbcie kominki w domu".

Jakiś dziwny z ciebie kolo.:yes::mad:

Watek "nie robcie kominkow w domu" ma 550 stron

Wiesz dzieki kumu ? Dzieki Tobie, i podobnym do ciebie trollom-milosnikow kominkow, którzy wchodza tu, zamieszczaja zdjecia okopconych kominkow, drewutni, bojlerow i probują wmawiac, ze biale jest czarne.

Ale to dobrze - dzieki takim pożytecznym uzytkownikom watek jest caly czas na górze.

Watek "robcie kominki w domu" ma 50 stron.

Niewielu ludzi widac interesuje. Jest tam kilka, kilkanascie moich postow, ale to kropla w morzu w porownaniu z twoja tworczoscia w tym watku :)

Ma wiec rade 1 nie pisz tutaj, bo podobnie jak @vvvv niewiele wnosisz.

Macie trudnosci z liczeniem, znajdywaniem faktow potwierdzajacych Waze tezy, linkowaniem danych.

W drugim watku tego nie trzeba robic, wiec pozostancie tam ;)

Wiekszosc moich znajomych, ktorzy mieszkaja w domach 5-10letnich przy budowie nastepnego nie stawialoby kominka, tylko np WM.

Kominek to niepotrzebny koszt, , niepotrzebne zajete miejsce i przyczynienie sie do wzrostu niskiej emisji w newralgicznym okresie.

Do tego problemy z zagospodarowanjem wyprodukowanego ciepła (przegrzewanuem) w domach, ktore coraz czedciej maja obciazenie cieplne rzedu 3-5kW.

Niektore kominki ( co potwierdzilo kilka moich pomiarow, oraz pomiary opisane na portalach) pokazuja emisje pyłów do wnetrza domu - zakopcona obudowa pokazana przez @niktspecjelny potwierdzają te pomiary.

W sytuacji awari (braku pradu), lepiej sprawdzi sie agregat z z kilkudniowym zapasem paliwa. Ogrzeje (przynajmniej czesc pomieszczeń), do tego oswietli je i umozliwi przygotowanie cieplego jedzenia.

Do tego w aglomaracjach miejskich istnieje ryzyko wprowadzenia zakazu ich uzywania - jak w Krakowie.

Choc np moich znajomych ten zakaz juz by nie dotknąl - kominek stal sie tylko meblem

Dla mnie dużo lepszy kominek. Jak palisz ognisko to tez łykasz PM.

Masz taki agregat? Jak przechowywać taki zapas paliwa?

Dla mnie dużo lepszy kominek. Jak palisz ognisko to tez łykasz PM.

Masz taki agregat? Jak przechowywać taki zapas paliwa?

Ogniska nie palilem od kilkunastu lat.

W wielu miastach jest to zreszta zabronione - i slusznie bo ludzie palili miore gałezie, liscie trawę.

Zaslona dymna byla z tego konkretna.

Agregatu nie mam, gdyz przez ostatnie 10 lat bylo o mnie 5-6 wyłaczen pradu, wszystkie planowane, większosc latem.

Osobiscie uznalem, ze nie potrzebuje, ale nie neguje faktu, ze taka w innych czesciach kraju moze byc inaczej

Agregat stanley 7.5kW, ktory ma moj znalomu ma zbiornik 25litrow, praxuje 11h

Zawsze ma dodatkowy 2x baniak 15l, do tego samochód.

Zamiast kominka można koze koszt mniejszy i mniej miejsca zajmie. Zamiast kominka WM ? 5-10 lat temu WM niebyła tak popularna zresztą teraz jak widzę budowane domy to sporo ma kominy. Sam mam niepotrzebne kominy zatkane WG ale mam:) :(

A co - w kozie niby paliliby czesciej ?

Tez by stala i w dodatku gorzej wygladala - bo znajomi obudowy kominkow maja ladne (kamień, gres)

A co do WM, to kiedys mysleli, ze to zbytek, a kominek wazniejszy, a teraz zmienili zdanie.

I oto własnie chodzi w tym watku i to tez przekazuję nowobudującym.

Watek "nie robcie kominkow w domu" ma 550 stron

Wiesz dzieki kumu ? Dzieki Tobie, i podobnym do ciebie trollom-milosnikow kominkow, którzy wchodza tu, zamieszczaja zdjecia okopconych kominkow, drewutni, bojlerow i probują wmawiac, ze biale jest czarne..............

Nikt niewidzi że niema białego i czarnego wszystko jest szare i każda strona ma swoje racje tylko im ekolodzy bardziej atakują tym większy opór z drugiej strony.

Ja Potrafię zrozumieć PMy i SroXy tylko wy nie rozumiecie że taka koza może być przydatna i sprawiać przyjemność?

@Jastrząb

Gdzie jesteś?

A co - w kozie niby paliliby czesciej ?

Tez by stala i w dodatku gorzej wygladala - bo znajomi obudowy kominkow maja ladne (kamień, gres)

A co do WM, to kiedys mysleli, ze to zbytek, a kominek wazniejszy, a teraz zmienili zdanie.

I oto własnie chodzi w tym watku i to tez przekazuję nowobudującym.

Co jak komu wygląda to kwestia gustu.

Zresztą dla mnie wygląd nie jest pierwszym wyznacznikiem podejmowania decyzji.

Czy palili byczyściej? A co mnie to.... Sprawność mojego urządzenia to 82-79% Szyba jest przeważnie czysta(chyba że coś odwale) dymu nie widać.

W razie W jetem w stanie przetrwać całą zime bez prądu.Zresztą mam go zapewniony dla Głównego CO nie zależnie od elektrowni

Tam też przyleziesz z mądrościami i będziesz majaczył i nie dasz się wypowiadać?

...

Pełno ciebie wszędobylski. I co coś napisze przyszłemu inwestorowi ,młodemu inwestorowi to pokonasz go inwektywami w wątku "róbcie kominki w domu".

...

Wszędzie cie pełno.Cytaty zaciągnięte własnie z tematu "róbcie kominki w domu".

...

Jakiś dziwny z ciebie kolo.:yes::mad:

Dobrze się czujesz jak takie oskarżenia i głupoty wypisujesz.

Lepiej to odszczekaj bo brzmi bardzo źle.

:)

Dobre. Wrzuciłem ostatnie fajny tekst o tym gazie. Oczywiście nic w nie nie był prawdą. Pytałeś kto to powiedział. Przemyśl to. Gaz zastępuję węgiel, a to nic nie zmienia.

Czyli cytowałeś wypowiedź która zawierała nieprawdzie "fakty" ? Jakieś lobby gazowe czy odwrotnie?

Pamiętam że był taki tekst ale szczegółów nie pamiętam.

Możesz podać linka do tego postu?

Szanuje Twoja przyjemnosc, byle nie byla uzyskana kosztem mojego dyskomfortu i zdrowia.

A moj sasiad uruchamiajacy ponizej 0C kominek z płaszczem zamiast kotla gazowego powoduje mój dyskomfort i negatywny wplyw na zdrowie

Ponizej 0 to już żadko palę bo tedy groch się zaczyna lepiej rozkręcać i sprawność mu rośnie. Najlepiej to się pali jak jest 5-10*C

Ogniska nie palilem od kilkunastu lat.

W wielu miastach jest to zreszta zabronione - i slusznie bo ludzie palili miore gałezie, liscie trawę.

Zaslona dymna byla z tego konkretna.

Agregatu nie mam, gdyz przez ostatnie 10 lat bylo o mnie 5-6 wyłaczen pradu, wszystkie planowane, większosc latem.

Osobiscie uznalem, ze nie potrzebuje, ale nie neguje faktu, ze taka w innych czesciach kraju moze byc inaczej

Agregat stanley 7.5kW, ktory ma moj znalomu ma zbiornik 25litrow, praxuje 11h

Zawsze ma dodatkowy 2x baniak 15l, do tego samochód.

Nie piszemy o spalaniu trawy czy liści. Tego nie wolno palić. Na widzisz sam jak palisz mokre gałązki to lipa. No i potem takie frustracje, bo przywiezione i do kominka.

A jak wygląda obsługa tego agregatu tzn. czy jedzie z karnistami jak tankuje, jak często odpala ten agregat? Ma go zalanego? Ile czasu na to poświęca?

Czyli Twoi znajomi nie palą w domu tylko jak jadą na wypoczynek. Tak rekreacyjnie jak im się przygotuje drewienko i wszystko. W domu nie używam, ale gdzie indziej bardzo chętnie. No i nie dziwne, że potem taki syf w tych uzdrowiskach jak każdy co przyjedzie to se chce zapalić mokrym drzewem. Super. Genialne. Ot to chyba wszystko wyjaśnia.