Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W każdej instrukcji takiego urządzania jak kosiarka jest podobny tekst

W zależności od obszaru, na którym użytkowany jest silnik,

składniki benzyny mogą szybko utleniać się i ulegać pogorszeniu.

Proces ten może wystąpić już po czasie tak krótkim, jak 30 dni,

a stosowanie takiego paliwa może być przyczyną uszkodzeń

gaźnika i/lub systemu paliwowego silnika.

Ja miałem problem z takimi silnikami jak minął nieco ponad miesiąc, ale wiadomo ja to ja. Nie to co Ty. :lol2:

Co znaczy zapis w instrukcji kosiarki

"W zależności od obszaru, na którym użytkowany jest silnik,

składniki benzyny mogą szybko utleniać się i ulegać pogorszeniu." ??

Trwałość benzyny zależy od okresu indukcyjnego a nie od obszaru na którym jest użytkowany silnik kosiarki.

https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/paliwa/263325,Jak-trwale-jest-paliwo.html

Edytowane przez d7d
uzupełnienie treści

Co znaczy zapis w instrukcji kosiarki

"W zależności od obszaru, na którym użytkowany jest silnik,

składniki benzyny mogą szybko utleniać się i ulegać pogorszeniu." ??

Trwałość benzyny zależy od okresu indukcyjnego a nie od obszaru na którym jest użytkowany silnik kosiarki.

To była zagęszczarka Honda. Ja nie jestem tak biegły w tych rzeczach dlatego mam kominek. Yoda to ładnie w jednym z postów napisał. Poszukaj :lol2:

W każdej instrukcji takiego urządzania jak kosiarka jest podobny tekst.

Ja miałem problem z takimi silnikami jak minął nieco ponad miesiąc, ale wiadomo ja to ja. Nie to co Ty. :lol2:

To znaczy, ze jak nie jeździsz samochodem dwa miesiace, to potem spuszczasz z niego paliwo ?

Naiwnych nie siejà...

Ja kupilem tania kosiarke, ale Ty najwyraźniej kompletny szajs

To znaczy, ze jak nie jeździsz samochodem dwa miesiace, to potem spuszczasz z niego paliwo ?

Naiwnych nie siejà...

Ja kupilem tania kosiarke, ale Ty najwyraźniej kompletny szajs

:bash:

Naucz się czytać instrukcje, bo to było z instrukcji urządzenia. Zresztą co ja tam, nie jestem pseudo omnibus. Chociaż bym chciał to nie dam rady. No nie.

No tak pewnie szajs,bo to była Honda, no ale wiadomo. Czapki z głów. :p

Zresztą często to musisz słyszeć od swoje koleżanki.

Moja koleżanka mówi o takich: "erotoman-gawędziarz"

Oj bardzo często.

:lol2:

Wlasnie twierdzenia, że po miesiacu trzeba wymieniac magazynowane paliwo to miejskie legendy i gawedzenie.

Prosze, oto instrukcja kosiarki Honda, gdzie tam jest takie zalecenie ?

https://www.mojahonda.pl/download/silniki/instrukcja_obslugi_gcv135_160_190.pdf

Tytsj z silnikiem Briggs&Stratton https://www.krysiak.pl/instr/FAWORYT%20_%20LIDER%20_%20HANDY/Kosiarki%20spalinowe/instrukcja%20obs%C5%82ugi%20kosiarki%20spalinowej%20FAWORYT%20CJ40BS450P.pdf

Ake co tam kosiarki, jak my o agregatach rozmawiamy:

http://elektromix.com.pl/templates/images/files/461/instrukcja_uzytkowania_agregatu_pradotworczego.pdf

Masz cos tam wspomniame o 30 dniach ?

Bo przeciez :

W każdej instrukcji takiego urządzania jak kosiarka jest podobny tekst.

Kolejny przyklad Twojej indolencji...

Jedyne, co udalo ci sie dziś z sensem napisac, to:

Ja nie jestem tak biegły w tych rzeczach

Czyli - nie wiem, ale się wypowiem

A tak w ogole - po co ci zagęszczarka Hondy ?

Edytowane przez fotohobby

Ty masz rację. Z trollem nie wygrasz. Nie da się.

Ani to prawdziwe ani kulturalne ale możesz sprowadzać dyskusję do takiego poziomu.

To była zagęszczarka Honda. Ja nie jestem tak biegły w tych rzeczach dlatego mam kominek. Yoda to ładnie w jednym z postów napisał. Poszukaj :lol2:

Nie mam czego szukać.

Benzyna nie psuje się po 1-2 miesiącach.

Okres przechowywania w normalnych warunkach to 6-12 miesięcy.

Gaz to takie samo gówno jak węgiel.
Kiedyś miałem w mieszkaniu kuchenke gazową w kuchni. Gaz spala się tam otwartym płomieniem, czyli spaliny trafaiają do pomieszczenia, a potem z wentylacją na zewnątrz.

TERAZ uwaga: spróbuj zrobić to samo z urządzeniem spalającycm węgiel - wpuść spaliny bezpośrednio do pomieszczenia a nie w komin.

Wlasnie twierdzenia, że po miesiacu trzeba wymieniac magazynowane paliwo to miejskie legendy i gawedzenie.

Prosze, oto instrukcja kosiarki Honda, gdzie tam jest takie zalecenie ?

https://www.mojahonda.pl/download/silniki/instrukcja_obslugi_gcv135_160_190.pdf

Tytsj z silnikiem Briggs&Stratton https://www.krysiak.pl/instr/FAWORYT%20_%20LIDER%20_%20HANDY/Kosiarki%20spalinowe/instrukcja%20obs%C5%82ugi%20kosiarki%20spalinowej%20FAWORYT%20CJ40BS450P.pdf

Ake co tam kosiarki, jak my o agregatach rozmawiamy:

http://elektromix.com.pl/templates/images/files/461/instrukcja_uzytkowania_agregatu_pradotworczego.pdf

Masz cos tam wspomniame o 30 dniach ?

Bo przeciez :

Kolejny przyklad Twojej indolencji...

Jedyne, co udalo ci sie dziś z sensem napisac, to:

Czyli - nie wiem, ale się wypowiem

A tak w ogole - po co ci zagęszczarka Hondy ?

To sobie przeszukaj.

https://www.mojahonda.pl/download/maszyny/TPD110(2011).pdf

I naucz się szukać i czytać. Jak nie dasz rady to Ci pomogę. :p

Nie wiesz do czego służy zagęszczarka?

Do zagęszczania. :lol2:

Ani to prawdziwe ani kulturalne ale możesz sprowadzać dyskusję do takiego poziomu.

Nie mam czego szukać.

Benzyna nie psuje się po 1-2 miesiącach.

Okres przechowywania w normalnych warunkach to 6-12 miesięcy.

No chcesz cytaty jakie on sadzi? Tego nie widzisz? Ogarnij się.

Nie chodzi o benzynę. O kominek.

Dzięki. No to wynika, że prąd najlepszy nawet ten z wungla, bo na miejscu spalania emisji zero. Do tego jak wybierzesz PC i PV to już rewelacja.

Druga sprawa. Truje mniej, ale truje. Podtruwa bezwonnie. No i to wykopane, ale nie marchewka. Dlatego w nowych domach nie dla wszystkich paliw kopalnych.

Nikt tu nigdy nie twierdził, że gaz jest hiper czysty. Jedynie że jest dramatycznie mniej szkodliwy dla ludzi mieszkającym w bezpośredniej bliskości jego spalania, niż jakiekolwiek drewno o węglu nie wspominając. ale niektóry niewygodnie pewne fakty przyjąć do wiadomości i o to cały raban tutaj.

Kiedyś miałem w mieszkaniu kuchenke gazową w kuchni. Gaz spala się tam otwartym płomieniem, czyli spaliny trafaiają do pomieszczenia, a potem z wentylacją na zewnątrz.

TERAZ uwaga: spróbuj zrobić to samo z urządzeniem spalającycm węgiel - wpuść spaliny bezpośrednio do pomieszczenia a nie w komin.

Skup się. TERAZ są lepsze źródła energii niż gaz. Bezemisyjne i odnawialne.

No może i to jest jakieś rozwiązanie, bo wiadomo jak z moderatorami. Sam wiesz najlepiej.

Kiedyś był taki dowcip, jak to ojciec pouczał syna i mu mówi, żeby pamiętał, że gdy kilka osób Ci mówi że jesteś pijany, to zapewne tak jest, jakbyś wyśmienicie się nie czuł.

Tak samo z kolegą niktspecjalny i moderatorami. Może mu nikt nie powidział, że skoro ciągle go banują, to z dużym prawdopodobieństwem coś jest na rzeczy, choć On może tego nie dostrzegać.

:bash:

Naucz się czytać instrukcje, bo to było z instrukcji urządzenia. Zresztą co ja tam, nie jestem pseudo omnibus. Chociaż bym chciał to nie dam rady. No nie.

No tak pewnie szajs,bo to była Honda, no ale wiadomo. Czapki z głów. :p

To sobie przeszukaj.

https://www.mojahonda.pl/download/maszyny/TPD110(2011).pdf

I naucz się szukać i czytać. Jak nie dasz rady to Ci pomogę. :p

Ciąg dalszy informacji o paliwie w zagęszczarce Honda - strona 13 część

HONDA

INSTRUKCJA OBSŁUGI

Tłumaczenie instrukcji oryginalnej

Benzyna z czasem utlenia się, a jej jakość ulega pogorszeniu.

Zanieczyszczona benzyna spowoduje utrudnienia przy uruchamianiu silnika i pozostawi lepkie osady w układzie paliwowym. Jeśli benzyna w silniku zestarzeje się w czasie przechowywania, konieczna może być naprawa lub wymiana gaźnika i innych elementów układu paliwowego.

Długość pozostawania benzyny w zbiorniku paliwa i gaźniku, zanim zacznie powodować problemy eksploatacyjne, zależy od takich czynników jak gatunek benzyny, temperatura przechowywania oraz od tego czy zbiornik był napełniony całkowicie czy częściowo.

Powietrze znajdujące się w częściowo napełnionym zbiorniku przyspiesza proces pogarszania jakości benzyny.

Również bardzo wysoka temperatura przechowywania sprzyja pogorszeniu jakości paliwa.

Problemy z paliwem mogą się pojawić już po kilku miesiącach od napełnienia zbiornika lub nawet szybciej, jeśli benzyna wlana do zbiornika nie była świeża.

Jak ktoś wspomniał - jeden tekst a zupełnie różne interpretacje.

Trzeba jednak umieć czytać ze zrozumieniem!

Dotyczy to nawet zwykłej i prostej instrukcji obsługi.

POMOGŁEM :D

BTW - ta zagęszczarka chyba nie ma katalizatora i filtrów spalin.

Jak to możesz używać? I w dodatku jest napędzana paliwem kopalnym z Rosji.

Smrodzi i truje i powoduje zapalenia spojówek.

Kreuj się kreuj udowadniaj ,że moje jest najmojsze i ,że otoczenie praktyków ,którzy mają kominki taktujesz jak głupków.Nadal uważam ,że gwiazdorzysz jak ten twój kolo 7d7 który jest niemerytorycznie wszędzie , a z racji kultury osobistej nie powinien.Te twoje określenia powtarzające się są tylko licha obroną.Zauważ ilu masz przeciwników w watkach o kominkach.Powtarzam idź tu :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w

i tam pokaż swój talent kominkowy.Tam ludziska potrzebują konkretów,wiedzy ,podpowiedzi co skutkuje potem w doskonałej realizacji we własnym domu.Tam ścierają się poglądy osób z doskonałym doświadczeniem,super doradcy ,a ty..................co hejt na całego.To zły proceder.Ale tkwij w nim razem z 7d7 mało mnie to już obchodzi mam inne zmartwienia niż rozmawianie z tobą. Są tu naprawdę fajne ludziska,fajnie nastawieni do Świata kominkowego.Bez tego jadu ,goryczy i wyśmiewania.Nie potrafię się już obronić przed waszym chytry ,podstępnym działaniem po toby osiągnąć zaplanowany pokrętnie cel .Próby matactwa na nic się wam zdadzą siła nas większa i mądrzejsza z doświadczeniem i wiedzą.Tyle ode mnie.:o

Czy w tym wątku dużo się udzielają mieszkańcy Krakowa? :-)

Czyli tam ludzie potrzebują podpowiedzi, konkretów jak zbudować sliczny piecyk w salonie, żeby truć sąsiadów? Sorry, ja nie potrafiłby komus doradzić jak wyciąć DPF'a, jak spalić PETy butelki w ognisku. Zwyczajnie nie potrafiłbym po tym spać ani w lustro spjrzeć.