Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Skup się. TERAZ są lepsze źródła energii niż gaz. Bezemisyjne i odnawialne.

Poprosiłbym o pokazanie sposobu na ogrzanie 5mln domów w PL bezemisyjnie i odnawialanie.....

vvvv uważa, że bezemisyjne i odnawialne to jest to co sam aktualnie używa.

Wierzba energetyczna, pellet i kominki nie rozwiążą problemu ogrzewania gospodarstw domowych.

vvvv uważa też, że spalanie gazu bardziej truje niż spalanie węgla, pelletu i drewna w zwykłych domowych spalarkach zwanych "kominkami".

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To sobie przeszukaj.

https://www.mojahonda.pl/download/maszyny/TPD110(2011).pdf

I naucz się szukać i czytać. Jak nie dasz rady to Ci pomogę. :p

Znalazlem, pokazalem linki w ktorych nic ten temat nie ma . Jak sie mają do wierutnych bzdur typu:

W każdej instrukcji takiego urządzania jak kosiarka jest podobny tekst.

Moze przytoczysz cos o agregatach ?

Edytowane przez fotohobby

vvvv uważa, że bezemisyjne i odnawialne to jest to co sam aktualnie używa.

Wierzba energetyczna, pellet i kominki nie rozwiążą problemu ogrzewania gospodarstw domowych.

vvvv uważa też, że spalanie gazu bardziej truje niż spalanie węgla, pelletu i drewna w zwykłych domowych spalarkach zwanych "kominkami".

Napisał bezemisyjne. Czyli 0 emisyjne. Czekam az wskaże co jest w stanie pogrzać 5mln domów i nie wyemitować zupełnie pyłów, CO2, NOx, SOx, benzpirenów etc, etc...

Poprosiłbym o pokazanie sposobu na ogrzanie 5mln domów w PL bezemisyjnie i odnawialanie.....

Już nie raz o tym pisałem. Biogaz, słońce i magazyny do tego PC. Gdzie m a to sens to wiatr. Poszukaj a znajdziesz jak to można zrealizować. Pisałem też już chyba ze 100 razy, że w Dani od 2015 roku nie można używać paliw kopalnych w domach. Zadaj sobie troszkę trudu i poszukaj, a nie wpadasz tutaj ni z gruch ni z pietruchy i strzelasz postami jak z karabinu maszynowego.

Masz tu początek takiej rewolucji.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100687/energia-ze-wspolnego-pv-dla-mieszkancow-bloku-w-polsce-to-na-razie-nierealne

Tylko u nas się nie da.

Już nie raz o tym pisałem. Biogaz, słońce i magazyny do tego PC. Gdzie m a to sens to wiatr. Poszukaj a znajdziesz jak to można zrealizować. .

I zimna fuzja :)

Czlowieku, nie wiesz o czym piszesz. Ogrzej nieocieploną giekowską kostkę słońcem i "magazynem" :lol:

A co do Twojego linka - chcesz powiedziec, ze te PV ogrzeja ten blok, jak przyjda mrozy ?

Przypominam - pisałeś o bezemisyjnym ogrzewaniu domów w Polsce

Edytowane przez fotohobby

Już nie raz o tym pisałem. Biogaz, słońce i magazyny do tego PC. Gdzie m a to sens to wiatr. Poszukaj a znajdziesz jak to można zrealizować. Pisałem też już chyba ze 100 razy, że w Dani od 2015 roku nie można używać paliw kopalnych w domach. Zadaj sobie troszkę trudu i poszukaj, a nie wpadasz tutaj ni z gruch ni z pietruchy i strzelasz postami jak z karabinu maszynowego.

Masz tu początek takiej rewolucji.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100687/energia-ze-wspolnego-pv-dla-mieszkancow-bloku-w-polsce-to-na-razie-nierealne

Tylko u nas się nie da.

Dobra koncepcja. Jestem za całkowitym zakazem spalania pali w domach. Zaczałbym od takich ludzi co to kreaują się na ekologoów, a jak nikt nie widzi sru PETa do ogniska.

I zimna fuzja :)

Czlowieku, nie wiesz o czym piszesz. Ogrzej nieocieploną giekowską kostkę słońcem i "magazynem" :lol:

A co do Twojego linka - chcesz powiedziec, ze te PV ogrzeja ten blok, jak przyjda mrozy ?

Przypominam - pisałeś o bezemisyjnym ogrzewaniu domów w Polsce

Człowieku ograni się. Termomodernizacja. Jest coś takiego. :lol2: Kolejny raz błysnąłeś. :p To na pierwszym miejscu. Jakbyś czytał co piszę to byś wiedział, że pisałem o tym aby mniej używać energii i z większa sprawnością. Tu trzeba wejść na wyższy poziom i zmienić poziom myślenia, niestety widać daleko Ci do tego. Niektóre kraje już deklarują, że będą miały zero emisyjne gospodarki za 30 lat. No ale u nas się nie da. Z takim podejście jak Wy prezentujecie to na pewno się nie da. Tyle.

Raczej jest tak że to my jesteśmy za ekologią a ty palisz w kominku sezonowanych drewnem, pelletem i jeszcze używasz spalinowej zagęszczarki na paliwo kopalne z Rosji która wydala z siebie olbrzymie ilości spalin powodujących zatrucie środowiska i zapalenia spojówek i do tego produkuje PM10 i PM2,5 i pewnie jeszcze inne PM :)

Potwierdzam - przyszłość to OZE.

Ide kosic trawę. Dopiero dzis, pierwszy raz w sezonie, bylem na BP dotankować kanister.

Poki co, za mną pięć koszeń na zeszlorocznym paliwku :lol:

Idź idź. Potem se wodę zagrzejesz gazem. Ja mam za darmo zagrzaną. ZERO EMISJI. ZERO.

Raczej jest tak że to my jesteśmy za ekologią a ty palisz w kominku sezonowanych drewnem, pelletem i jeszcze używasz spalinowej zagęszczarki na paliwo kopalne z Rosji która wydala z siebie olbrzymie ilości spalin powodujących zatrucie środowiska i zapalenia spojówek i do tego produkuje PM10 i PM2,5 i pewnie jeszcze inne PM :)

Potwierdzam - przyszłość to OZE.

Zapomniałem, że łyknąłeś to co wciskają z gazem. Czyste zielone paliwo. Do tego odnawialne. Szok

Co Ci mam napisać. Ile raz mam to tłumaczyć.Tobie i fotohobby. Rezygnuję z pelletu. No to fotohobby napisał, że będę używał prądu do PC z węgla. No i będę syfił. No ręce opadają. Jak to się takich nazywa w internecie? Nie będę pisał, bo fotohobby zaraz poleci na skargę. Tyle w temacie.

No skoro tak twierdzisz to ok. Takie Twoje prawo.

Napisał bezemisyjne. Czyli 0 emisyjne. Czekam az wskaże co jest w stanie pogrzać 5mln domów i nie wyemitować zupełnie pyłów, CO2, NOx, SOx, benzpirenów etc, etc...

Mówisz - masz...

WODÓR.

Żeby jeszcze było wiadomo jak o dostarczyć do tych domów...

Żeby jeszcze było wiadomo skąd i jak go zdobyć w potrzebnych ilościach...

Ale o to nie pytałeś!

Adam M.

Człowieku ograni się. Termomodernizacja. Jest coś takiego. :lol2: Kolejny raz błysnąłeś. :p To na pierwszym miejscu. Jakbyś czytał co piszę to byś wiedział, że pisałem o tym aby mniej używać energii i z większa sprawnością. Tu trzeba wejść na wyższy poziom i zmienić poziom myślenia, niestety widać daleko Ci do tego. Niektóre kraje już deklarują, że będą miały zero emisyjne gospodarki za 30 lat. No ale u nas się nie da. Z takim podejście jak Wy prezentujecie to na pewno się nie da. Tyle.

To teraz powiedz wszystim, skad wziąc na to pieniądze.

Ja doskonale wiem, ze ocieplenie to podstawa, dlatego szesc lat temu tak, a nie inaczej zaprojektowalem przegrody.

Tylo powiedz moze, jak para emerytow ma znależc srodki na ocieplenie swojego starego domu i jakp otem ogrzewac go bezemisyjnie.

Bo na przyklad moja rodzinna "kostka" zostala ocieplona, a Ty teraz powiedz, jak wyprodukowac 12000-15000 kWh, aby ja ogrzac bezemisyjnie.

Prezentujesz tak naiwny tok myślenia, ze tylko usmiech wzbudzasz...

Zapomniałem, że łyknąłeś to co wciskają z gazem. Czyste zielone paliwo. Do tego odnawialne. Szok

Potrafisz wskazać gdzie ktoś tu twierdzi że gaz ziemny to odnawialne paliwo?

Czyste? Nie. Najczystsze z paliw kopalnych. Dopóki nie nauczymy się robić magazynów energii, albo nie nabudujemy PV czy wiatraków czy EJ, powinniismy korzystać z niego zamiast z wungla, drewna itp. Jeżdzijmy tylko starymi ropaniakami aż się nauczymy robić wydajne elektryki.

Często sięgo określa błekitny paliwem, ale raczej nie zielonym. Pierwsze słysze.

W swoim zero-jedynkowym postrzeganiu ekologiczności moim zdaniem się ciut zagolopowałeś.

Mówisz - masz...

WODÓR.

Żeby jeszcze było wiadomo jak o dostarczyć do tych domów...

Żeby jeszcze było wiadomo skąd i jak go zdobyć w potrzebnych ilościach...

Ale o to nie pytałeś!

Adam M.

Rozumiem, że wodór z kopalni na Jowiszu?? Jak Ty coś czasem chłopie powiesz.....

To w takim razie prąd z elektrowni węglowej jest zeroemisyjny, tylko nie wiadomo co ze spalinami zrobić. No ale o to nie pytałeś.

A co do dziadków i klocków jak dzidki nie dają rady ogrnąć dom do go sprzedają i ida do bloków a dom kupuje ktoś kto go ogarnie.

Poza tym domy o dużym zapotrzebowaniu to się grochem an nie gazem grzej.

Kurna trzeba mieć nieżle w bani aby grzać gazem. Są dwie drogi prąd lub węgiel a gaz to takie pośrednie gówno ani to dobre ani tanie półśrodek nic więcej.

Tak jak na klimę mówić pompę ciepła niby tak ale to jednak nie to.

Edytowane przez kulibob

Po termomodernizacji wszyscy w okolicy grzeja na szczescie gazem. Powolutku jakosc powietrza sie poprawia.

Gierkowskie kostki maja ten plus, ze kiedy je budowano, nie panowala idiotyczna moda na kominki, wiec ich nie posiadają.

A co do dziadków i klocków jak dzidki nie dają rady ogrnąć dom do go sprzedają i ida do bloków a dom kupuje ktoś kto go ogarnie.

A jak ich do tego zmusisz ?