Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

w moim przypadku też tak było....

To mnie nie dziwi, tak jest u wiekszosci ludzi, którzy mają kominki.

W pierwszym roku rozpalalem sobji w kominku, w piątkowe wieczory, do whiskey, w drugim tylko, jak żona nalegała, w trzecim nawet jej się odwidzialo, teraz idzie czwarty i zapale tylko dlatego, by zutylizowac końcówke zakupiomego drewna.

Jedynie, co,sie nie zmienilo, to whiskey

;)

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To mnie nie dziwi, tak jest u wiekszosci ludzi, którzy mają kominki.

W pierwszym roku rozpalalem sobji w kominku, w piątkowe wieczory, do whiskey, w drugim tylko, jak żona nalegała, w trzecim nawet jej się odwidzialo, teraz idzie czwarty i zapale tylko dlatego, by zutylizowac końcówke zakupiomego drewna.

Jedynie, co,sie nie zmienilo, to whiskey

;)

Masz jakieś dane na ten temat? Jakaś statystyka?

Masz jakieś dane na ten temat? Jakaś statystyka?

Ci których znam, a mają kominki.

Czyli jakieś 7/10 osób.

Czytam watek "czego w nowym domu nie zrobilbyś ponownie" i kominek czesto się tam przewija.

Tak, jak grzejniki z podlogowka :)

A np WM, czy podlogowka 100% nie

Edytowane przez fotohobby

Nic nie musze mówic.

Kazdy z nich ma w salonie szacht kominowy i w kazdej chwili głupia kozę, piecyk moze podpiąc.

Nawet kominek mozna pobudowac, ale jakos nikt z nich o tym anachroniźmie nie mysli

Optymista.

To że teraz kogoś stać na to nie znaczy że po tym co zastawi nam ten rząd jesze będą mieli za co.

Tym bardziej że większość ciągnie za sobą długi ogon kredytów.

Optymista.

To że teraz kogoś stać na to nie znaczy że po tym co zastawi nam ten rząd jesze będą mieli za co.

Tym bardziej że większość ciągnie za sobą długi ogon kredytów.

Nie przesadzaj, koza z kawalkiem rury to 300-400zł.

Ja doradzałem kilku osobom, żeby robiły i są mega zadowolone. Nie wyobrażają sobie bez kominka.

.

Cytująć najwększy autorytet od wszystkiego::

"Lepiej nie posiłkować się znajomymi u których zachodzą przeróżne i inne procesu jak u siebie. Znajomi to żaden argument za i żaden autorytet na FM. Jeśli już niech sami się wypowiedzą ,a nie za pośrednictwem pieniacza doszukującego się po tych domysłach ze znajomymi ideologii, który widzi zawsze zło w kominku i z nim związane sytuacje.Nich założą konto i sami się wypowiedzą bo ja w takie puste czcze gadanie nie wierzę bo i oponent jest bardzo niewiarygodny i upierdliwy."

Tylko palnie czymś takim to dewastacja salonu chociaż jak już ktoś będzie w podbramkowej sytucaji

Chyba właśnie o takiej sytuacji piszemy ?

Poza tym, czym sie rózni taka koza od ładniejszej, opakowanej w kamienna obudowe ?

Na tej taniej mozna chociaz zupę zagrzac

https://allegro.pl/oferta/piec-koza-szamotowy-szamociak-gruby-2-5-7-cegiel-7575728549

Ojej Panowie co to za argumenty ?

Że kominek jest drogi ? - owszem dobry tani nie jest tak jak dobre auto a mało kto rezygnuje z niego na rzecz ekologicznego roweru

Że brudzi - prawidłowo podłączony i eksploatowany nie brudzi bo niby czym ?

Że trzeba sprzątać - a bez kominka nie trzeba ? No bo chyba nie mówimy tu o wybraniu popiołu dwa trzy razy w miesiącu ( 1-2 wiaderka za cały sezon grzewczy - grzewczy nie rekreacyjny !)

Że drewno w salonie jest niefajne za wyłączeniem jesionowego parkietu w jodełkę ?

Że trzeba drewno rąbać ? A co tylko broda a’la drwal modna a facetowi przystoi się pocić wyłącznie na siłce ?

Że przegrzewa ? Jak się źle dobrało wkład do warunków lokalowych to niewykluczone (ale to raczej błąd instalatora/inwestora a nie wada kominka samego w sobie)

Że emituje ? A proszę mi powiedzieć co emituje np taki palacz papierosów ? No bo chyba nikt nie jest tak naiwny by sądzić że wszystkie substancje ze spalonego papierosa trafiają tylko i wyłącznie do organizmu palacza i tam pozostają bądź w inny sposób utylizuje je w ramach własnej posesji ... rocznie jest spalane tylko w naszym kraju ok 50 miliardów sztuk papierosów tradycyjnych a bywało i więcej przed nastaniem e-papierosów - gdzie to wszystko trafia ? nie wdychamy nic z tego ??

Ojej Panowie co to za argumenty ?

Że kominek jest drogi ? - owszem dobry tani nie jest tak jak dobre auto a mało kto rezygnuje z niego na rzecz ekologicznego roweru

Że brudzi - prawidłowo podłączony i eksploatowany nie brudzi bo niby czym ?

Że trzeba sprzątać - a bez kominka nie trzeba ? No bo chyba nie mówimy tu o wybraniu popiołu dwa trzy razy w miesiącu ( 1-2 wiaderka za cały sezon grzewczy - grzewczy nie rekreacyjny !)

Że drewno w salonie jest niefajne za wyłączeniem jesionowego parkietu w jodełkę ?

Że trzeba drewno rąbać ? A co tylko broda a’la drwal modna a facetowi przystoi się pocić wyłącznie na siłce ?

Że przegrzewa ? Jak się źle dobrało wkład do warunków lokalowych to niewykluczone (ale to raczej błąd instalatora/inwestora a nie wada kominka samego w sobie)

Że emituje ? A proszę mi powiedzieć co emituje np taki palacz papierosów ? No bo chyba nikt nie jest tak naiwny by sądzić że wszystkie substancje ze spalonego papierosa trafiają tylko i wyłącznie do organizmu palacza i tam pozostają bądź w inny sposób utylizuje je w ramach własnej posesji ... rocznie jest spalane tylko w naszym kraju ok 50 miliardów sztuk papierosów tradycyjnych a bywało i więcej przed nastaniem e-papierosów - gdzie to wszystko trafia ? nie wdychamy nic z tego ??

O matko co za argumenty. Ręce opadły. Poziom przedszkola albo sprzedawcy kominków.

Drwale są cool, i tak jest brudno, a dym z papierosów szkodzi, więc kominki są w porządku palmy w nich bez umiaru.

Dużo ludzi rezygnuje z samochodu na rzecz roweru. Proponuje jakąś wycieczkę krajoznawczą na zachód europy z gumofilcowego zaścianka opalanego drewnem.

Tak przegrzewa. Mój 40m salon przegrzewa żelazko. Znajdz kominek o mocy 0,5KW.

2 wiadaerka na sezon popiołu. Super. Sprawdź ile pyłów (tych drobnych które szkodzą) poszło w tym samym czasie w komin i do ludzkich płuc. Może się okazać że tych dwóch wiaderek by nie starczyło….PMów nie widać. Nie pokazuj jak coniektórzy zdjęc komina gdzie dymu nie widać.

Palenie w miejscach publicznych jest zakazane. Nie palę, a gdy ktoś pali obok (np. na parkingu), odchodzę albo odjeżdżam dalej.

Wiem coś o lokalnym truciu kominkiem na ulicy. Na pewno normalnym tego nazwać nie można, w odróżnieniu np. od przejeżdżających samochodów.

Palenie w miejscach publicznych jest zakazane. Nie palę, a gdy ktoś pali obok (np. na parkingu), odchodzę albo odjeżdżam dalej.

Wiem coś o lokalnym truciu kominkiem na ulicy. Na pewno normalnym tego nazwać nie można, w odróżnieniu np. od przejeżdżających samochodów.

A to miło z Twojej strony ale ja też nie palę w kominku w miejscach publicznych idąc tym tokiem rozumowania ... no chyba że łapiesz dym z papierosa i ten wydychany w szczelne pojemniki i wysyłasz w kosmos to fakt nie emitujesz wtedy ... bynajmniej nie na Ziemi

A to miło z Twojej strony ale ja też nie palę w kominku w miejscach publicznych idąc tym tokiem rozumowania ... no chyba że łapiesz dym z papierosa i ten wydychany w szczelne pojemniki i wysyłasz w kosmos to fakt nie emitujesz wtedy ... bynajmniej nie na Ziemi

Pokazać Ci jak wygląda filtr od wentylacji mechanicznej latem a zimą, gdy zimą każdego wieczora wali wędzonką bo sąsiedzi palą w kominku nie w miejscach publicznych?

Albo inaczej. Czy potrafisz spojrzeć w lustro porównując dym z papierosa z dymem z kominka? Kominka który paląc się "dla przyjemności właściciela" wiele godzin w

każdym m3 gazów wylotowych emituje tyle pyłów, że trzeba to rozcieńczyc tysiące razy żeby nie stanowiło zagrożenia?

Lookatorka złap go szybko za słowa niech go pokaże bo później zapomni co chciał pokazać.:D:yes:

Tak, tak, zapomnę. Tak jak Ty zapomniałeś, o co Cię 5 krotnie prosiłem. Czemu wypowiedzenie identycznego zdania przezemnie i prze Twojego kumpla wg39072, jest przez Ciebie traktowane z przychylnością albo jak trollowanie i sianie zamętu.

Zapomniałeś, że Cie pare razy o to pytałem?

Czy zapomnę tak jak wg39072 zapomniał zakładu z kolegą budowlany_laik o takie filtry z rekuperatora?

Użyj szukaczki. Ze rok czy dwa lata temu laik pokazywałe zdjęcia swoich filtrów. A ma obok siebie takiego zadeklarowanego miłośnika patrzenia się na ogień, który pali się po za miejscem publicznym.

Edytowane przez Jastrząb

Znowu troll-uje nie odpowiada na pytania. Rzuca szybko temat myśląc ,że ma racje i nikt tego nie podważy i ima się argumentów j/w.Wesoły człowieczek.

To w końcu u kogo ci sąsiedzi syfią u niego czy u laika. Jeździ tan do niego i waha?:lol2:

Pokazać Ci jak wygląda filtr od wentylacji mechanicznej latem a zimą, gdy zimą każdego wieczora wali wędzonką bo sąsiedzi palą w kominku nie w miejscach publicznych?

Niech pokaże swój filtr jak mu sąsiedzi zabrudzili.:lol2: