Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fotohobby - dla mnie to klasyczny przykład braku myślenia podczas budowy domu. Już to chyba było w tym wątku wcześniej (stąd też pytałem czy to swój dom miał na myśli pisząc 3-5 litrów, bo nijak nie pasuje to do tego co pamietam) - w cenie takiego zestawu miałby PC gruntową, może by jeszcze zostało...i niższe rachunki....

fotohobby - dla mnie to klasyczny przykład braku myślenia podczas budowy domu. Już to chyba było w tym wątku wcześniej (stąd też pytałem czy to swój dom miał na myśli pisząc 3-5 litrów, bo nijak nie pasuje to do tego co pamietam) - w cenie takiego zestawu miałby PC gruntową, może by jeszcze zostało...i niższe rachunki....

Ile lat masz swoją chatę?

Trudno z wami o rzeczową dyskusję. Gówn..o macie przepraszam za gówn...o , a w krytyce nie macie sobie równych. Znacie powiedzenie "na przestrzeni lat". Myślę ,że chyba nie znacie .Chłopcy nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wy nic nie kumacie.Podstawcie do wspólnego mianownika "na przestrzeni lat" i 12 lat status domu. Wynik dla czytających ze zrozumieniem może być jeden. Widać interpretacja z dozą własnej ideologi znowu jest górą. Dużo postów pochłonęło FM gdy opisywałem moją walkę niekiedy z wiatrakami.Foto szczyci się ,że ma grzałkę , 120 l baniak i panele fotowoltaiczne ,które przyniosą mu wkrótce niezapomniana tu pokazaną oszczędność. Jak ten minimalistyczny proces zadziała wtedy chętnie wezmę go na spytki.

czekaj,czekaj, ty piszesz o swoim domu ?

Teraz to już chyba każdy 5 litrów ma:)

A co do ceny instalacji to nie przesadzaj ztym żebybyła gruntówka.

Ja wywaliłem solara DIY i za 2500 (minus ulga) założyłem 5,2m2 płaskiego.

A kominek zawsze się przyda po PISokalipsie.

Chociaż tu uważam że raczej lepszy jest taki co kosztował w miarę tanio i jednocześnie trzyma przyzwoitą sprawność.

Edytowane przez kulibob

czekaj,czekaj, ty piszesz o swoim domu ?

Jednak się nie pomyliłem. Znasz to zagadnienie? Gdybyś znał zapewne łatwo byś wyliczył ile na 1 m2 powierzchni domu idzie na ogrzewanie kWh ,a tak głupkowato pytasz i chcesz udowodnić tu wszystkim ,że NS nie ma pasywniaka :

.......dla mnie to klasyczny przykład braku myślenia podczas budowy domu............
.Nie wiem co już mi opada jak takie wpisy czytam.:lol2: .Pamiętaj gościu ,że na dom pasywny swój wkład ma także kominek ale nie ten rekreacyjny , tylko dla klimatu czy pudełeczko w salonie czyli jak to mówisz kotłownia z kotłem na drewno.Trzeba było znać możliwości NS jak budował swoje gniazdo to byś jak twój kolega głupot nie pisał.W jednym zdaniu określiłeś się na 100%. Jak więc ty u siebie klasycznie tych błędów nie popełniłeś i jaki układ energooszczędny , tani , masz w domu ?

Jednak się nie pomyliłem. Znasz to zagadnienie? Gdybyś znał zapewne łatwo byś wyliczył ile na 1 m2 powierzchni domu idzie na ogrzewanie kWh ,a tak głupkowato pytasz i chcesz udowodnić tu wszystkim ,że NS nie ma pasywniaka

O pasywnych nikt tutaj nie pisze. Zreszta nikt o zdrowychb myslach nie montuje kominka z płaszczem wodnym w domu pasywnym :lol:

Domy 3-5 litrowe to nie pasywniaki przecież

O pasywnych nikt tutaj nie pisze. Zreszta nikt o zdrowychb myslach nie montuje kominka z płaszczem wodnym w domu pasywnym :lol:

Domy 3-5 litrowe to nie pasywniaki przecież

Chyba wyczerpałem chęć tłumaczenia zasadności zastosowania w moim domu KZPŁW. Dobrze ,że ty jesteś jeszcze przy zdrowych zmysłach i twoje doradztwo kominkowe jest właściwe. Chylę czoła. Czy odczytałeś gdzieś ,że mam dom pasywny? Czy znasz różnice miedzy domem pasywnym a energooszczędnym ? Jak posiądziesz tą wiedzę tajemną będziesz wiedział po co masz PV , a po co ja Kolektory.Po co masz KG , a po co ja KZPŁW. Po co mamy w ZCWU grzałki , Po co w naszych domach mamy podłogówkę i co ja zasila bo u mnie np. drewno i słońce u ciebie KG albo PV zasilające podłogówkę.

• 1 month później...
Kto odpalił kominek razem ze mną i tak samo przeżył czystą przyjemność z patrzenia na ogień ?

Nie wiem, kto był "razem" z Toba.

Pewnie za kilka tygodni zapale w kominku - niespecjalnie mi się chce, ale zostało jeszcze trochę drewna, a za dwa lata w wRybniku zacznie obowiàzywać zakaz.

Edytowane przez fotohobby

Czyli proponujesz zakaz papierosów, likwidację samochodów, lokowanie fabryk, wielu usług minimum 40km od zabudowań mieszkalnych i z 20 innych rzeczy.

Prościej będzie zlikwidować cywilizację lub przeprowadzić się na tundrę, tajgę czy Alaskę jakąś (ale daleko od innych bo tam też będą palić).

Kto odpalił kominek razem ze mną i tak samo przeżył czystą przyjemność z patrzenia na ogień ?

Ja odpaliłem i się zdziwiłem bo zapaliłem zakupionym drewnem( jesion). Nie dość że dużo wolniej się paliło to nie osmolilo szyby jak sosna która ma dużo zywicy. Temperatura wzrosła z 21,6 na 22,7 w salonie wrzuciłem dwie szczapy drewna . Temperatura na wylocie w kanałach 78-85st. podłogowa wzrosła o 0.2 st i tak jest zimna. Dodatkowo zrobiłem "rewizję" komina. Brawo JA:). U mnie w okolicy od 18 września ludzie palą w piecach.